Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Европског Савета Доналдом Туском. Након састанка, званичници су одржали и конференцију за штампу, на којој је Туск говорио на српском језику.

– Задовољство ми је да сам поново у Београду. И захвалан сам председнику Вучићу на гостопримству. И као и увек, морао сам посебно добро да се припремим за посету Србији. Зато што знам да сте у политици креативни као што је Никола Тесла био у науци, ефикасни као што је Новак Ђоковић у тенису и – кад год то желите – шармантни као кад се заигра ваше коло – рекао је у уводу Туск и наставио:

– Главни разлог моје посете је припрема за Самит ЕУ-Западни Балкан који ће се у мају 2017. одржати у Софији. Тако да сам дошао с јасном поруком: Европска Унија јесте и хоће и да остане најпоузданији партнер Србије и читавог региона Западног Балкана. На нашем самиту у Софији, потврдићемо нашу спремност да наставимо да радимо на европској перспективи региона – нагласио је Туск и додао да неће понављати слогане о предностима наше заједничке сарадње.

„Као Пољак одрастао у комунизму, дивим се вашој храбрости“

– Баш као и ви, не волим пропаганду. Знам и да мрзите кад вам неко каже шта да радите. Много пута сте у историји доказали да сте чврсти, тврдоглави и независни. Ви и само ви одлучијете о својој судбини. И знам да нећете допустити да се то промени. Као Пољак рођен и одрастао у комунизму, добро се сећам како смо се дивили вашој храбрости. Припадали смо истом политичком блоку, али ви сте успели да остварите далеко већу политичку независност. У мојој генерацији, још живи легенда о вашем херојском и успешном отпору током Другог светског рата. Као Пољак, знам врло добро о чему говорим. Од тог доба, чак и Немци знају да је боље бити на вашој страни него не. Данас је читавом свету јасно да о будућности Србије неће одлучивати ни Москва, ни Вашингтон. Као ни Анкара, ни Брисел. Одлучиваће само српски народ. Као Пољак и убеђени Европљанин желим да вам кажем да је Европска унија управо место на коме нико никоме ништа не намеће. Изградили смо ту заједницу како нико никада своју независност не би платио својом крвљу – поручио је Туск.

Он је навео да зато вреди посматрати ЕУ као пројекат са стратешком димензијом, где, заједнички може готово све да се постигне: просперитет, највише стандарде јавног живота, трајну демократију са владавином закона и слободом говора, безбедност и, изнад свега, узајамно поштовање и очување националног идентитета.

„Као и Вучић, и ја сам навијач, и спреман увек да тражим кавгу“

– Стојим овде поред свог пријатеља и вашег председника, Александра Вучића. Србина од крви и меса. Мислим да је немогуће наћи већег Србина од њега. Моји разговори са њим о нашој сарадњи и нашем заједничком европском путу увек су велики изазов. У њему препознајем сродну душу, и сâм сам некада био фудбалски навијач увек спреман да се борим за част свог клуба. Увек спреман да тражим кавгу. Обојица знамо да у животу и политици понекад се морате борити без оклевања. Али знамо и да су дијалог и напор за међусобним разумевањем бољи од сукоба. Александар Вучић је живи доказ да можете у исто време бити велики патриота и рационални прагматичар – рекао је европски званичник и додао да је Европа је већ сада највећи инвеститор, највећи донатор и највећи трговински партнер региона.

– Више од 60 одсто српске трговине одвија се са Европском унијом и више од 60 одсто директних страних инвестиција у Србију долазе из Европске уније. Ипак, хтели бисмо да у будућности још продубимо наше економске везе. Стога ће самит у Софији имати за циљ да знатно увећа конективност између Европске уније и региона Западног Балкана. Ми хоћемо да оснажимо сарадњу тамо где ће она бити од највеће добробити за све. То подразумева инвестирање у путеве, железнице и олакшане прелазе на границама, или летове у небу, као што је то био случај са уговором који је управо потписан са ЕИБ-ом – појаснио је Туск и додао да је са Вучићем разговарао и о ситуацији у Западном Балкану.

Цитат Пекића за крај

– Хтео бих да захвалим Вучићу на његовом личном залагању за дијалог са Приштином. Знам да је ово тешко питање с великим емотивним набојем. Али, то је уједно и стратешки избор који ће се на крају исплатити – навео је Туск и закључио:

– Дозволите ми да за крај цитирам једног од ваших славних писаца, Борислава Пекића, који је свој живот посветио европским вредностима демократије и слободе и који је пре 30 година написао чланак под називом „Жеља за Европом“, у коме је рекао: „Желим да историја Србије буде и њена будућност, а не само патриотско сећање.“ Од тада су Србија и регион проши кроз тешка времена. Сада је време да заједно радимо на будућности у којој ће Србија наћи своје природно место као саставни део уједињене Европе.

Председник Србије захвалио је Туску на подршци коју пружа нашој земљи на европском путу.

– Почаствовани смо посетом председника Европског савета. Хвала Доналду Туску, имали смо дугачак разговор. Показао је да је пријатељ Србије. Ми смо данас разговарали о бројним конкретним пројектима и реализован је важан уговор који се потписује са Контролом лета. Ето, потрефило се да Туск баш данас дође када смо говорили о томе. Реч је о укупном износу од 126 милиона евра, а учешће ЕИБ је 45 милиона евра. За изградњу контролног торња на аеродрому у Нишу намењено је 5,4 милиона евра – рекао је Вучић током конференције за медије, преноси РТС.

Вучић: Нећемо прихватити понижавање Србије

Он је скренуо пажњу да ће се борити за остварење аутопута, иако је, како каже, наишао на бројне осуде поводом тога.

– Желимо да до краја године кренемо са изградњом деонице Ниш-Плочник. Та деоница је процењена на 349 милиона евра. Замолио сам Туска и Коена да ЕИБ донесе раније одлуку о финансирању тог пројекта. Разговарали смо о аутопуту Ниш-Приштина. Нисам одустао од те идеје без обзира што су сви говорили да нам он није потребан. Сматрам да је важан за Србију и регион и да ћемо њиме да повезујемо Албанце и Србе. О овоме сам 2013. први пут разговарао са Ангелом Меркел – нагласио је Вучић.

Како је рекао, „договориће са Туском вечерас“, а остало је да разговарају и поводом клиничких центара.

– Само се ви смејте. За Клинички центар мислим да је договорен посао за 68,8 милиона евра, то је огромна уштеда – саопштио је председник Србије новинарима, те додао да су разговарали и о пројекту гасне интерконекције са Бугарском, вредном 85 милиона евра, а и добили гарант од Европске комисије од 49,5 милиона евра.

Вучић је поменуо и да је са Туском говорио о Косову и Метохији.

– Наравно, Туск и ја смо, када смо били сами, разговарали и о нашем најважнијем питању, најважнијем питању за нашу земљу. То би требало прво ми да решимо сами са собом, па са Албанцима и свима. Нисам превелики оптимиста, али немамо право да одустајемо. Показао сам Туску да је Србија испунила све из Бриселског споразума. Морамо да се боримо да наша деца немају исти проблем као ми данас. Рекао сам Туску да можемо да прихватамо компромисе и он као пријатељ Србије то разуме. Можемо да прихватимо сваки компромис, али не и понижавање Србије – поручио је Вучић, а за крај он се поново захвалио Туску на доласку и свему о чему су стигли да разговарају.

Пре почетка конференције, директор Контроле летења СЦГ (СМАТСА) Предраг Јовановић и директор Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Јадрански регион Мигел Моргада потписали су финансијски уговор између ове банке и Контроле летења.

Туск у Приштини – Захвалан сам Вучићу и Тачију

ПРИШТИНА – Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је данас у Приштини да је оптимистичан по питању дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

„Без укупне нормализације и без пуног остваривања споразума не видим како може доћи до промене и побољшања односа. После састанка који сам имао са председником Србије Александром Вучићем и данас са вашим председником Хашимом Тачијем ја сам више оптимиста“, казао је Туск на конференцији за новинаре у Приштини.

Високи званичник ЕУ захвалио је Тачију и Вучићу што су „инвестирали лични капитал у дијалог“ и оценио да је реч о стратешкој одлуци која ће се дугорочно исплатити.

Туск је честитао Косову на ратификацији споразума о разграничењу са Црном Гороим и позвао на политички консензус у борби против организованог криминала и корупције.

„Тиме (демаркацијом) Косово је корак ближе режиму путовања без виза. Ја сам убеђен да ћете наставити процесе реформи и да неће од њих одустати. Борба против корупције и организованог криминала захтева политички консензус и верујем да ћете консензусом бити у могућности да наставите са овом политиком“, казао је Туск.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Тусков омаж Вучићу и Тачију

* Обавезна поља