nato-sedmБЕОГРАД– У Београду почео састанак заменика начелника генералштабова, на коме учествују делегације 14 држава.

Састанак се одржава у оквиру Процеса сарадње министара одбране земаља југоисточне Европе (СЕДМ), а учествују делегације Албаније, БИХ, Бугарске, Грчке, Италије, Македоније, Румуније, Турске, САД, Словеније, Србије, Украјине, Хрватске и Црне Горе, као и делегација Грузије као земље посматрача у СЕДМ.

Скуп је отворио државни секретар Министарства одбране Србије Зоран Ђорђевић нагласивши да је Србија искрено посвећена јачању међународне сарадње у области одбране.

Ђорђевић је истакао и да Србија посебну пажњу посвећује сарадњи са суседним и државама у региону јер се сви сусрећемо са истим или сличним безбедносним изазовима. „Нас данас угрожавају исти или слични безбедносни изазови, ризици и претње а овом сарадњом сви ми доприносимо јачању стабилности и безебедности региона“, рекао је он.

Ђорђевић је подсетио и да је Србија је данас присутна у свим регионалним безбедносним инцијативама али и у бројним активностима чиме показује своје јасно опредељење. Он је навео и да недавне поплаве које су погодиле Србију , БИХ и Хрватску „показује да је сарадња у области одбране императив данашњице“.

Москва упозорава НАТО

Председавајући састанка, државни секретар Министарства одбране Румуније генерал мајор Валериу Ницут је истакао да ће учесници скупа разговарати о питањима од заједничког интереса „који су од велике важности за политичку и војну сарадњу у региону“.

Он је изразио уверење да ће после скупа бити повећана ефикасност иницијативе СЕДМ „како са политичке тако и са војне тачке гледишта како би наставили тренд стабилност и безбедности и поштовања људских права слободе и демократије у региону“.

У раду састанка учествују и делегације међународних организација међу којима су и представници УН и НАТО. На скупу учествује и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић.

Иницијатива СЕДМ покренут је на предлог САД 1996. године, са намером јачања сарадње земаља југоисточне Европе и САД на плану одбране. Основни циљ СЕДМ је интензивирање разумевања и политичко-војне сарадње у југоисточној Европи ради јачања стабилности и безбедности у региону.

Одлука о пријему Србије у СЕДМ донета је на министарском састанку те иницијативе одржаном у октобру 2009. године у Софији. Од 2012. године Србија је добила статус посматрача у оквиру Мултинационалних мировних снага Југоисточне Европе, а од августа 2013. у Команди бригаде тих снага у Грчкој има офцира за везу. На претходним састанцима те инцијативе покренути су разноврсни пројекти, консултације и вежбе захваљујући којима је сарадња земаља чланица постала ефикаснија.


Извор: Танјуг

Коментари

Један коментар на У Београду почео самит под НАТО окриљем

Оставите коментар

Оставите коментар на У Београду почео самит под НАТО окриљем

* Обавезна поља