stajnmajer-lavrov-1ДОЊЕЦК – Министри спољних послова Русије и Украјине ће се данас у Берлину састати са својим немачким и француским колегама, док су се Кијев и Москва договорили о поступку како би руски хуманитарни конвој прешао границу.

Сергеј Лавров, Павло Климкин, Франк-Валтер Штајнмајер и Лоран Фабиус поново се састају да би разговарали о кризи у источној Украјини, и то у нешто опуштенијој атмосфери него последњих неколико дана.

Јер, Кијев и Москва су се договорили „о начину за преглед конвоја” хуманитарне помоћи, рекао је у суботу Паскал Кута, званичник из Међународног комитета Црвеног крста у Русији. Црвени крст очекује „безбедносне гаранције” с друге стране границе.

Кијев који је у суботу увече потврдио „законитост” руског конвоја, тек треба да званично одобри његов улазак на своју територију.

Око 300 руских камиона, за које Москва каже да превозе 1.800 тона помоћи, стоји од четвртка у Русији, тридесетак километара од границе.

Неколико детонација чули су у суботу увече новинари АФП са украјинске стране границе, а с руске стране границе видели колону од десетак руских оклопних и других војних возила.

Москва која оптужује Кијев да покушава да саботира хуманитарну операцију фокусирајући своје војне напоре у област којом конвој треба да прође, поново је у суботу позвала на прекид ватре како би се омогућило пружање помоћи становништву у зараћеном подручју.

Запад покушава да смири стање покушавајући да подстакне повратак Русије и Украјине за преговарачки сто.

Председник Француске Франсоа Оланд је тако позвао Кијев да „покаже уздржаност” у војним операцијама јер број цивилних жртава расте у побуњеничким упориштима – Доњецку и Луганску које је украјинска војска опсела.

Председник Украјина Петро Порошенко је у телефонском разговору с немачком канцеларком Ангелом Меркел изразио спремност да учествују на састанку Европског савета 30. августа, саопштио је Кијев.

У телефонском разговору у суботу потпредседник САД Џо Бајден и украјински председник су изразили сумњу у мировне намере Русије, али су ипак позвали Москву на преговоре, саопштила је Бела кућа.

„Премијер” сепаратиста, Александер Захарченко је објавио у петак да је добио „150 комада војне опреме, укључујући 30 тенкова и других оклопних возила, и око 1.200 људи који су имали четири месеца обуке у Русији”.

Украјински војска је у суботу наставила офанзиву, заузимајући град побуњеника Јданивка, 45 километара од Доњецка. Интензивно су бомбардовани источни део Доњецка и суседно село Макејевка.

У Луганску који је опколила украјинске војске, навела је организација „Хјуман рајтс воч”, стање је „веома тешко“: већ две недеље нема воде, струје и телефонских веза.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на У Берлину састанак о Украјини

* Обавезна поља