Централна манифестација поводом обележавања годишњице хрватске акције „Олуја” 1995. године, у којој је убијено или нестало око 2.000 Срба, а протерано више од 220.000, почела је молебаном који служи патријарх српски Иринеј испред манастира Крушедол.

Обележавању под слоганом „Олуја је погром” присуствују председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник хрватског СДСС Милорад Пуповац, министри у Влади Србије, представници Српске листе са КиМ, Срби избегли током акције „Олуја” и велики број грађана. Ово је пети пут да Србија и РС заједно обележавају годишњицу тог злочина.

После молебана, приказан је кратки документарни филм о протеривању Срба из Хрватске, а присутнима се у име избеглих обратила Милица Јурић, док су након ње говорили Додик и Вучић, преноси Танјуг. Председник је раније позвао све Србе, посебно Крајишнике, да дођу код манастира Крушедол на обележавање годишњице „Олује”, за коју је рекао да је највеће етничко чишћење после Другог светског рата.

У акцији, која је трајала четири дана, према подацима Документационо-информационог центра Веритас, погинуо је или нестао 1.861 Србин, а са територије тадашње Републике Српске Крајине коју је заузела хрватска војска, избегло је више од 200.000 Срба.

Вучић – Отишли су Срби, да ли је Хрватска данас срећнија?

Данас су Срби, ма где да живе, апсолутно уједињени и знају шта им је чинити у будућности, поручио је вечерас из Крушедола председник Србије Александар Вучић, на обележавању 24 године од акције „Олуја”, и истакао да је посебно поносан, јер су сви Срби на данашњи дан, ма где да су на планети, уједињени.

„Посебно сам поносан, и молим вас да их поздравите, јер су са нама сви српски политички представници из Црне Горе – за разлику од званичне Подгорице, која своје представнике шаље на Дан победе у Книн. Са нама су и представници нашег народа из Словеније, Северне Македоније, а посебно велики поздрав представницима СНВ из Хрватске”, рекао је Вучић у Крушедолу.

Како је рекао, данас је, 4. август, тежак, ужасан дан за сваког Србина ма где на планети да живи.

„Рекао сам ово, јер као што видите данас у обележавању овог дана можемо сви да будемо уједињени, не мислимо увек исто, али данас су Срби, ма где да живе, апсолутно уједињени и знају шта им је чинити у будућности „, истиче Вучић.

Захвалан је Милораду Додику на иницијативи коју су покренули пре 6 година, да се заједнички обележава страдање нашег народа и памте наше жртве.

„Покренули смо нешто што је променило културу сећања, покренули смо и другачију будућност нашег народа”, истиче он, преноси Танјуг.

Председник Александар Вучић говори на комеморацији „Олуја је погром“, фото: Министарство Одбране Републике Србије

„Отишли су Срби, али Срби нису нестали“ – поручио је председник Србије са обележавања годишњице „Олује” и упитао да ли је Хрватска данас срећнија, успешнија и богатија због тога.

„Отишли су Срби и то је велика туга и мука за сваког Србина. Је ли Хрватска данас срећнија, успешнија и богатија због тога? Морам да вас разочарам, све вас који величате и радујете се српским сузама – нису Срби нестали. Није Србија нестала”, поручио је Вучић из Крушедола.

Како је рекао, вечерас се види поносан народ, који зна да одбрани свој род, да чува своје име и презиме, да се крсти у истој цркви, да воли своју земљу и да се тиме дичи, на сваком месту.

Председник је поручио да то не значи да не умемо да одговоримо снажније, јер то умемо, али нећемо, јер смо постали паметнији и научили у чему смо грешили.

„Сит сам лекција које нам држе и многи из света и многи из региона, а и понеки из Србије, о томе како не треба да се бавимо овим, како треба да заборавимо крајишку судбину, како не треба толико да се виђам да Додиком и Жељком Цвијановић, како би требало да бринемо о свему другом, а мање о српском народу”, подвукао је председник Србије.

Он је напоменуо да су једино Срби прихватили да су неки из њиховог народа почини злочине и обрачунали се са њима, док су сви други радили само на једном – како и на који начин да окриве Србе.

И вечерас, каже, неки сладострасно славе, уз песме које пристојни људи не би могли ни да слушају, у којима величају усташке, нацистичке поздраве и прете да ће нас стићи њихова рука и преко Дрине, у Србији.

А, наш одговор, и њима данас и Туђману који је рекао да је идеја да Срби заувек нестану у припреми Олује – да су Срби отишли, али да нису нестали.

Он је истакао да се српском народу догодила „Олуја” када није било слоге, разговора између Србије, Републике Српске и руководства Крајине.

„Наше је да водимо рачуна да нам се то више никада не догоди, да имамо најбоље односе са представницима Срба где год да живе”, истакао је Вучић.

Поручио је да нећемо никоме дозволити да ниподаштава наше жртве, да понижава наш народ и да сви треба да знају да је Србија сада чврста, јача него икад, и да ћемо знати да будемо свој на своме.

Вучић је рекао да не треба заборавити да се Олуја догодила када су нам се Српска и Србија, Крајина и Српска, сви са свима свађали.

„Свађали смо се и ми у Београду у том тренутку, направили да будемо много слабији, баш онако како су хтели они који су желели да се радују нашим сузама. Наша је обавеза да се никада више тако нешто не догоди”, подвукао је он.

Вучић је казао да је обавеза да ујединимо народ, да знамо шта је витални народни интерес, да подижемо економију Србије и Српске, радимо заједнички на очувању националног и културног идентитета, да ћирилицом пишемо и у Хрватској, Црној Гори, Северној Македонији.

„Они нам кажу из дана у дан ‘нећемо ћирилицу у Вуковару’, јер је то место посебног пијетета. Знате ли шта се догодило у Глини? Најстрашнији ратни злочин које су усташе починиле. Зато ћемо ми да причамо о Глини и глинској цркви и свим местима страдања Срба поштујући све њихове жртве. Нећете нам затворити уста јер ће се говорити и о нашој деци. Она нису мање вредна од ваше. Њихове сузе нису ништа мање вредне од деце не само из нашег региона, већ и шире”, нагласио је он.

Указао је да је, када смо имали свађе и сукобе у Београду, неслогу унутар нашег народа у региону, отишла Црна Гора а да се ни окренули нисмо, а данас нам многи који су одговорни за то држе придике како је лош однос наше власти према нашем народу у Црној Гори, а тада су бројали паре.

Подсетио је да је неслога искоришћена и за једнострано проглашење независности Косова.

„Не само да можемо да плачемо и кукамо, већ можемо да извучемо поуке, погледамо шта је будућност, да се разликујемо од њих, покажемо поштовање према жртвама других, али нећемо дозволити да неко подоштава наше жртве, да кажемо да је Србија чвршћа и снажнија, да ћемо знати да сачувамо и да будемо свој на своме”, истакао је он, преноси Танјуг.

Додик: Хрватска имала међународну подршку да српски народ војно и политички порази

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас код манастира Крушедол, на обележавању Дана сећања на страдале и прогнане Србе у хрватској војној акцији „Олуја” 1995. године, да је Хрватска имала подршку међународне заједнице да се српски народ политички и војно порази. Он је рекао да Хрвати „не би имали снаге да то ураде да нису били подстакнути од стране својих ментора”, да нису имали подршку Америке, Велике Британије и Немачке.

„Тек пети пут смо овде како би доказали да нећемо заборавити Олују а за то треба да захвалимо Александру Вучићу који нам је пружио прилику да о томе говоримо и да то не заборавимо” рекао је Додик и додао да, ако Срби не буду говорили о Олуји, она ће бити заборављена. Додик је изјавио да „треба да се окупимо око једине могуће идеје а то је снажна и јака Србија која не ћути и која говори о тешким данима свог страдања”.

Он је додао да „слобода нашег народа искључиво зависи од тога да ли имамо државу. Где немамо државу осуђени смо на страдање”.

Додик је оценио да је снага Србије данас таква да она управља миром на Балкану.

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине се осврнуо и на догађања око ентитета из ког долази – Републике Српске.

„Република Српска не може да буде мета нити се са њом може калкулисати”, рекао је он и додао да њоме неће управљали „ни Бакир Изетбеговић ни амбасадори него српски народ и његови званичници”.

Он је додао да српски народ има две државе – Републику Српску и Србију.

„Републику Српску су сматрали грешком па су хтели да је униште, али нису могли јер је она љубав српског народа”, закључио је Милорад Додик на скупу у Крушедолу, преноси Бета.

Иринеј о злочину и „Олуји”

КРУШЕДОЛ – Патријарх Иринеј подсетио је да је „Олуја” била злочин који је планирала хрватска држава и осудио ћутање римокатоличке цркве, које је, каже, оснажило многе који су чинили зло и „остали неосуђени од те божанске организације”.

Најтрагичније је, каже патријарх, то што се идеје злочина, који су се десили у прошлости, чују и данас, а наше је, каже, да памтимо, и да као хришћани опростимо када потомци бивших злочинаца буду свесни великих жртава и покажу своје извињење и покајање.

Иринеј је, на обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја”, у Крушедолу, рекао да се на данашњи дан сећамо многобројног страдалог и побијеног српског народа, који је невино страдао.

„Њихово страдање било је планирано од највишег врха тадашње државе Хрватске, а имало је циљ да тај крај потпуно очисти од присуства српског народа, народа који је вековима живео на тим просторима, народу који је увелико доприносио у свему у животу и историји хрватског народа. Тај план представља план којим су планирани да истребе сваки корен и сваки траг српског народа на просторима на којима су живели”, рекао је он, преноси Танјуг.

Страдања у „Олуји”, према његовим речима, равна су страдањима нашег народа за време Другог светског рата, а ни у чему се не разликује, нажалост, и у броју жртава, рекао је патријарх.

Број страдалих у тој акцији никада нећемо дознати, а знају га они у чије име су пострадали.

Указао је да су у тој акцији страдали они најнемоћнији и они који нису могли да пруже отпор, а то су били старији, жене и деца.

Посебно је нагласио децу, подсетивши да је Хрватска била једина на чијој територији су, током Другог светског рата, постојали дечји логори кроз које је прошло и страдало 50.000 наше деце.

„Нажалост, њихова страдања, која су позната широм света, оставила су нема уста оних који су требало да кажу своју реч о невином страдању народа. Дуго смо очекивали да ту реч чујемо од оних који су били најнадлежнији да својом речју осуде злочин који је почињен, а то је римокатоличка црква. Од ње смо очекивали осуде злочина, али је она до данашњег дана отћутала. Њено ћутање је оснажило многе који су зло чинили и остали неосуђени од те божанске организације”, подвукао је он.

Иринеј је казао да је реч цркве врло важна и значајна, и да се много тога вероватно не би десило да се та реч чула.

„И данас оно што се дешава је слично ономе што се десило. И данас чујемо да су два угледна бискупа на Косову и Метохији служили мису на рушевинама једне српске православне цркве. Чули смо и речи њихове да је то њихова земља, да је то била пре сваке религије, да је и била пре Христа. Ја бих додао и да је вероватно по њима била и пре постојања света. Ово су све идеје из прошлости које се нажалост остварују и данас”, рекао је он.

Иринеј је је најавио да ће се о том догађају Српска православна црква обратити поглавару римокатоличке цркве у кога, како је додао, има пуно поверење.

„Овај догађај не сме остати некоментарисан”, подвукао је он.

Поглавар српске цркве истакао је да је оно што је најтрагичније за нас и наше време то што се идеје злочина, који су се десили у прошлости, чују и данас.

„То зло злочиначко није умрло, живи и данас на трагедију нашег народа, али не само на нашу трагедију, већ целог хришћанства”, упозорио је он.

Иринеј је казао да оно што можемо јесте да се молимо да се оваква зла и злочини не десе нигде у свету, и да треба да учимо да као хришћани опростимо, али онда када потомци бивших злочинаца буду свесни великих жртава и покажу своје извињење и покајање.

„То очекујемо ми и црква хришћанска, а очекујемо и од наше браће по Христу и Јеванђељу да осуде и да не остане некажњен осудом”, поручио је он.

Патријарх је рекао да разуме патњу оних који су све што су имали ставили на приколицу и пошли у неизвесност, не знајући ни куда иду ни шта их очекује, што је, подвукао је, страшна трагедија нашег времена.

„Сећамо се овог дана и смемо никада и нипошто да га заборавимо. Морамо рећи нашој деци шта се десило, да запамте и да пренесу генерацијама које долазе после нас и после њих, јер ово зло не сме да се заборави”, рекао је Иринеј.

Додао је да зна да није читав народ такав, те да зна пуно честитих и поштених људи који су осудили и осуђују све што се десило у Хрватској, али њихов глас, приметио је, нажалост или не сме или не може да се чује.

„Молимо се за све невино пострадале, они су наши новомученици, овенчани венцем мучеништва. Пострадали су часно и поштено. Нека их Господ прими где су преци наши, са молбом да се овакав злочин никада више и нигде не деси. Вечна им слава”, рекао је поглавар СПЦ.

Милица Јурић: Србији хвала за слободу, Лику никад нећу заборавити

КРУШЕДОЛ – Милица Јурић, рођена Михић на обележавању годишњице Олује у Крушедолу присетила се данас како је 28. августа 1991. имала пет година и кад су јој убили стрица питала је – зашто.

„Одговорили су ми да стриц више неће доћи. Исте ноћи брат, сестра и ја, са бабом и дедом крећемо на пут. Мама и тата су остали да чувају кућу. Са непуних пет година није ми било јасно зашто одлазимо”, почела је своје обраћање испред манастира Крушедол.

Четвртог августа 1995. Милица је имала непуних девет година и каже тада је већ разумела шта се дешава.

„На телевизији сам гледала бескрајно дугу колону, село је уништено, све је спаљено, нема више куће, нашег села и Крајине, све је нестало у тој ноћи. Деда Милан је ту ноћ оседео. Тражили смо погледом оца и мајку. Мајка је била у колони у тракторској приколици, а отац је остао да брани село”, причала је Милица, нагласивши да је дете Крајишника, Личанка и да је поносна на то.

Отац јој је, каже, био мобилисан у Војску Републике Српске Крајине, мајка је четири године сваке ноћи одлазила у кревет са бомбом испод јастука, јер јој је отац рекао „ако дођу, спаси се”.

Каже да је прерано одрасла и сазнала шта значи бити протеран, без огњишта, одрастала је без родитеља, преноси Танјуг.

„У Србији смо нашли нови дом, сигурност и слободу, њој дарујемо потомке, моју Лику никад нећу заборавити, а мојој Србији хвала за све што ми је дала”, рекла је Милица.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на У манастиру Крушедол молебан и сећање на пострадале у „Олуји“

* Обавезна поља