Војска Србије и Министарство унутрашњих послова приказали су данас у Нишу своју снагу, припремљеност и способност на паради „Одбрана слободе“.

Продефиловали су пешадијски, моторизовани и ваздухопловни ешалони, а највећу пажњу публике привукли су авиони „МиГ 29“, хеликоптери Ми-35 и модернизовани тенк Т-52, уз велики аплауз за егзерцир Гарде Војске Србије.

На паради је учествовало више од 4.000 војника и полицајаца, око 300 борбених и неборбених возила и система и око 40 летелица, а приказана је способност Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, као и техника и наоружање ВС.

Председник Србије Александар Вучић је оценио, након приказа Војске Србије и МУП-а на паради „Одбрана слободе“, да су труд, марљивост и обученост војске и полиције врло добри.

„Велико вам хвала за овај величанствени дан. На импресиван начин смо обележили Дан победе над фашизмом и показали још једном како враћамо дуг онима који су створили слободу. Србија је слободна земља и неће никоме дозволити да њена слобода буде угрожена“, истакао је он.

Вучић је поручио војницима и полицајцима да је Србија поносна на њихов труд, марљивост и обученост.

Програм приказа почео је интонирањем химне „Боже правде“, обухватио је свечани дефиле пешадијског ешалона, дефиле моторизованог ешалона, налет ваздухопловног ешалона и падобрански десант.

Рапорт председнику и врховном команданту Војске Србије поднео је мајор ВС Миша Живковић, након чега је Вучић извршио смотру почасне Гарде.

Присутнима се, у име Војске Србије, обратио генерал-потпуковник Милосав Симовић, који је представио ток параде као одговорни за припрему, организовање и извођење. Командант приказа био је заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, док је у име МУП-а одговоран командант Жандармерије пуковник полиције Дејан Луковић.

У Нишу су грађани могли да виде борбена возила пешадије, тенкове, борбена возила „хамер“, артљеријске системе „огањ“, борбена возила „лазар“, артиљеријска оруђа „нора“, ПВО системе, оклопна возила жандармерије, полицијска возила, средства из развоја предузећа Одбрамбене индустрије Србије „шумадија“, „алас“, „милош“, „огањ модуларни“, „огањ дигитални“, „пасарс“ и савремено наоружање и опрему по пројектима „1500“ и „1500 плус“.

У Ниш је стигла и модернизована верзија руског тенка Т-72 Б3. Посада каже да је то један од најбољих тенкова на свету. Представљена су и два хелиоптера Ми-35.

Приказ су „отворили“ припадници 63. падобранског батаљона скоковима са висине од 2.000 метара, а затим је уследио дефиле припадника пешадијског ешалона.

Прво је наступио подешалон ратних застава Војске Србије, које су носили кадети Војне академије, а за њима је уследио подешалон војних ветерана.

Затим су наступили подешалон Центра за основну полицијску обуку, подешалон ветерана МУП-а, подешалон кадета Војне академије, подешалон Жандармерије и подешалон коњаника.

Дефиловали су и подешалони припадника извиђачких чета Друге, Треће и Четврте бригаде Копнене војске и подешалони Војне полиције, као и Специјалне бригаде.

Након пешадијских јединица, уследио је дефиле припадника ваздухопловства, па су прво летели хеликоптери међу којима су биле летелице Ми-35 из састава ваздухопловних снага Русије.

На небу су се појавили хеликоптери МУП-а Србије, С 76 „Сикорски“ и „Бел“ 212.

Велику пажњу привукли су хеликоптери различите намене — Ми-8, Ми-17 и „Газела“.

На небу су били и школски авион „Ласта“, „Супергалеб“ Г4, као и „Орао“ и МиГ 29.

Моторизовани ешалон почео је дефилеом подешалона мотоцикала и квадова, као и подешалона борбених возила МУП-а, а поред публике су прошли и „Хамери“ и модернизована оклопна возила Војске Србије.

У саставу подешалона артиљеријских јединица највећу пажњу привукла је самоходна хаубица „Нора“, као и лансер ракета „Огањ“.

У оклопним возилима из развоја „Лазар 3“ налазили су се војници опремљени најсавременијом опремом по пројекту „1.500 плус“.

Подешалон 250. ракетне бригаде представио се системом „Нева“, којим су 1999. године оборени авиони Ф-117 и Ф-16. Ту је и систем „Куб“.

Подешалон савремених артиљеријских оруда у свом саставу има „Шумадију“, „Нору б52“ и „Алас“.

Појава модернизованог тенка Т-72, најављиваног као „звезде параде“, поздрављена је посебним аплаузом.

Величанствена слика изнад Ниша — небом изнад града са проласком тенкова Војске Србије летели су „Мигови 29“.

На крају параде, Гарда Војске Србије извела је егзерцир, који је публика испратила са великом пажњом.

Војно-полицијској паради присуствовали су председник Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри Александар Вулин, Небојша Стефановић, Ненад Поповић, Зоран Ђорђевић, Нела Кубуровић, Златибор Лончар и Александар Антић, председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, шеф БИА Братислав Гашић, генерални секретар председника Никола Селаковић…

Програм приказа, који је почео интонирањем химне „Боже правде“, обухвата свечани дефиле пешадијског ешалона, дефиле моторизованог ешалона, налет ваздухопловног ешалона и падобрански десант.

Рапорт председнику и врховном команданту Војске Србије поднео је мајор ВС Миша Живковић, након чега је Вучић извршио смотру почасне Гарде.

Паради у нишком Булевару Николе Тесле присуствују и бројни грађани, међу којима има и оних који носе српске заставе, а како би сви могли да прате параду, у Булевару су постављени и видео-бимови.


Извор: Спутњик, Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на У Нишу српска Парада победе – Одбрана слободе

* Обавезна поља