cvijetin-milivojevicПремијер Србије Александар Вучић је, после радног ручка са немачком канцеларком Ангелом Меркел, обећао да ће се Србија озбиљно и одговорно понашати и дати све од себе да буде поуздан партнер Немачке: „Србија жели још веће присуство Немачке на Балкану и у Србији. Наравно, желимо и што више немачких фирми код нас. Србија ће бити симбол стабилности. Немачка не треба да очекује никакве проблеме од Србије која ће са свима у региону имати добре, комшијске односе. Немачка је највећа и најважнија земља и за нас и у целој ЕУ. Србија је мала земља да би била партнер, али жели да буде савезник Немачке“ („Политика“, 11. јун 2014).

Премијер Хашим Тачи се, у Скупштини Републике Косова (* овде се чак ни у српским медијима више не помиње Боркова фуснота!), поводом обележавања шесте годишњице Дана независности, испозахваљивао: „Користим ову прилику да изразим дубоку захвалност као премијер Републике Косово и у име народа Косова да се захвалим САД, Великој Британији, Немачкој, Француској, Италији и свим савезничким земљама Запада које су веровале у нашу праведну ствар и помогли нам да обезбедимо слободу и независност. Посебно признање одајемо албанској држави, за допринос слободи и независности. Хвала САД-у и земљама Европске уније и НАТО-у… У истој овој сали, пре шест година смо заједно финализирали тежње и напоре многих генерација које су претходиле на нашем дугом путу. Оживотворили смо снове једног целог народа за слободу, окончајући дугу и мукотрпну борбу за независност. Дакле, данас се сећамо са великим поштовањем рата ОВК, сећамо се и жртвовања свих грађана Косова за слободу и независност“ (17. фебруар 2014).

Поглавник „Независне Државе Хрватске“ др Анте Павелић, са митинга на загребачком Маркову тргу, пригодом 40 дана од оснутка НДХ, прекидан овацијама Загрепчана:

„Ослобођење хрватског народа и успоставу НДХ утврдили су и донијели два велика народа, државе осовине са својим двама великим вођама! Зато смо ми њима захвални. Зато ће им хрватски народ бити вјечно захвалан!… Наша држава добила је у првим данима свог живота и признање од наших великих пријатеља. Признали су је наши велики пријатељи и велики низ народа у Европи!… И опет захваљујући великим вођама двају пријатељских народа, данас хрватски народ имаде већ утврђене – у главним линијама – границе на два најважнија дијела земље!… Независна Држава Хрватска већ данас јесте већа него ли је икада у повијести била… Звонимирова је круна за сва времена највећи јамац суверенитета, врховништва НДХ, јамац наше потпуне народне и државне независности. Ја сам понудио да је носи војвода Савојски, јер сам знао да је најдостојнији. То је прихваћено… Сва добра на земљи, испод земље, власништво су по усташким начелима само хрватског народа и само он ће с њима располагати… Сваки Хрват је војник и бит ће и остат ће војник. То нам лежи у прошлости, то нам лежи у нашој крви. То нам даје за право да се као слободан народ и као НДХ смјестимо у нови еуропски поредак, којега су велике вође двају великих пријатељских народа, започели, створили и који ће – ако Бог да – на срећу свих еуропских народа у најскорије вријеме довршити… Сада је хрватски народ господар, а све ће друго бити његовим предметом!“ (21. свибња 1941).


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Удворичка „дипломатија“ Вучић, Тачи, Павелић

* Обавезна поља