sovrovic,-uhapseni-director-lasteВелибор Совровић (52), бивши генерални директор „Ласте”, ухапшен је због злоупотребе положаја одговорног лица. Поред њега, приведено је још пет особа, а за једном се трага. Они су осумњичени да су СП „Ласта” оштетили за 133.685.561 динар. Ухапшенима је одређено полицијско задржавање, саопштено је из београдске полиције.

Совровић и цео извршни одбор директора „Ласте”, подсетимо, смењени су 22. јула ове године на предлог Зорана Бабића, председника надзорног одбора компаније. Бабић је тада рекао да је предложио да их смене због „нерада, неодговорног и расипничког понашања”.

Међу смењенима је био и Немања Томовић, заменик генералног директора „Ласте”, за којег су поједини медији писали да је на рачун предузећа трошио, између осталог, велике суме новца на ручкове у ресторанима.

Поред Совровића, полиција је ухапсила О. К. (65) и Д. Н. (56), шефове у СП „Ласта”, затим Б. С. (50), референта у СП „Ласта”, Б. Б. (54) из предузећа „БГ мото провајд” и В. Д. (49) из фирме „Влаан”. За осумњиченим Д. Б. (53) из СП „Ласта” расписана је потрага.

Полиција наводи да су осумњичени, од октобра 2007. године, закупом пословног простора и набавком канцеларијског материјала по вишеструко вишим ценама од тржишних, као и набавком аутобуских карата са холограмом омогућили незакониту зараду предузећима „БГ мото провајд” и „Влаан”.

Приликом закључења уговора о закупу осумњичени Совровић и Д. Б. су од 1. децембра 2009. године омогућили Б. Б. зараду од 5.302.880 динара, а „Ласту” оштетили за 9.612.900 динара. Осумњичени Д. Н. и Б. С. приликом набавке канцеларијског материјала од В. Д., од 1. децембра 2007. до краја прошле године, оштетили су „Ласту” за 93.925.181 динар, колико износи зарада предузећа „Влаан”.

Осумњичени Д. Б. и О. К. приликом набавке аутобуске карте са холограмом од В. Д, од 28. децембра 2010. оштетили су предузеће СП „Ласта” за износ од 24.834.600 динара, колико је незаконито зарадило предузеће „Влаан”.

Већински власник СП „Ласта” а. д. Београд је Република Србија са акцијским капиталом од 64,4 одсто.

Ко је Велибор Совровић

Бивши генерални директор саобраћајног предузећа „Ласта” Велибор Совровић завршио је Саобраћајни факултет у Београду. Радио је као професор у Средњој техничкој школи у Обреновцу и био инжењер експлоатације возног парка у грађевинској фирми „Партизански пут”. Затим је као саобраћајни инспектор радио у Градском секретаријату за инспекцијске послове Београда.

Од 1994. до 2001. године био је оснивач и директор фирме „Бранекс – Совекс”, а од 2001. је генерални директор „Ласте”.

Совровић се од 2003. до марта 2013. године налазио на челу Ватерполо савеза Србије, а био је и председник радне групе Кошаркашког клуба Црвена звезда, која је припремала скупштину клуба, пре три и по године. Међународна унија друмских превозника ИРУ доделила му је плакету „Топ менаџера” за 2010. годину у области друмског превоза. Танјуг


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ухапшен бивши директор „Ласте“

* Обавезна поља