dragoslav-kosmajac200714ras-foto-emil-conkic0101_fДрагослав Космајац ухапшен је јутрос са још седам људи у Београду у својој кући, саопштио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

У акцији полиције ухапшено је и седам саучесника Драгослава Космајца, четворица у Сремској Митровици, а остали у Београду. Кривична дела за која се терете су од подстрекивања на извршење кривичних дела до пореске утаје.

Према речима министра Стефановића, радна група је формирана 25. јуна и истрага се водила у пет праваца.

– Ми смо веома темељно и пажљиво радили да скупимо довољно доказа како би имовина била одузета – навео је Стефановић и захвалио свим државама у оквиру Интерпола као и радној групи у МУП-а.

Имајући у виду тежину кривичних дела за које је Космајац осумњичен, Стефановић очекује да му буде одређен притвор.

Према речима Стефановића, Космајцу је одређен адвокат по службеној дужности, пошто је његов бранилац у штрајку.

Стефановић је рекао да нико од чланова Космајчеве породице није ухапшен. Упитан колика је запрећена казна за које се Космајац и његови сарадници сумњиче, Стефановић је рекао да је то ствар Тужилаштва, али да очекује да, с обзиром на то да је он и раније био осудјиван, неће добити најнижу казну.

– Ми смо се концетрисали на оно што можмео одмах да докажемо, у смислу имовине коју поседује, а за коју не постоји порекло, и пореске пријаве. Онда се отварају могућности за даље – рекао је Стефановић.

Он је овај случај упоредио са истрагом ФБИ и хапшењем Ал Капонеа подсетивши да је и он „пао“ на утаји пореза.

– То је први корак и ми се руководимо законом, а све даље ће само да проистекне – рекао је Стефановић који је поновио да је ово још један доказ да у Србији нема недодорљивих.

– Нема недодориљивих, нема кога се плашимо и ова држава ће се обрачунати са свима који крше закон – рекао је министар унутрасњих послова.

Драгослава Космајца (61) је пре неколико месеци премијер Александар Вучић означио као највећег нарко-дилера у Србији.

У Белој књизи МУП-а Србије из 2001. наведено је да је Космајац један од најзначајнијих трговаца опојним дрогама.

Београдски медији писали су да је Драгослав Космајац, према подацима МУП-а, повезан са међународним кријумчарима наркотика и у Јужној Америци, одакле, наводно, организује транспорте великих количина кокаина за Европу, а одавно има и уходани канал за кријумчарење кокаина из Турске, Бугарске и Македоније, преко Црне Горе и Србије, за земље Западне Европе.

Јутарњи лист: Пао балкански Ескобар

БЕОГРАД – Вест о јутрошњем хапшењу Драгослава Космајца, кога је премијер Александар Вучић летос означио као највећег нарко боса на Балкану, обишла је регион.

На ударним страницама електронских медија у региону наводи се да је то јутрос саопштио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић на ванредној конференцији за новинаре.

Медији у региону цитирају Стефановића који је рекао да је овај случај био актуелан и пре 15 и 20 година, али је нажалост тек данас, захваљући политичкој вољи која је постојала у Србији, добио епилог.

Готово без изузетка вест прати иста фотографија Космајца, највероватније, из личних докумената.

Загребачки „Јутарњи лист“ под насловом „Пао балкански Ескобар“ преносе информацију о хапшењу Космајца позивајући се на београдске медије.

 

Портал Индех.хр је вест пласирао под насловом „Пао балкански Ал Капоне“.

„Јутарњи“ напомиње да су медији својевремено јављали да је Космајац био главом и брадом сарадник великог колумбијског боса Пабла Ескобара.

Црногорски медији подсећају да је Космајац летос, након пуштања из притвора у Београду, побегао у Црну Гору, где је привођен у которској полицијској станици као „безбедносно занимљива особа“.

Наводи се и да је Космајац, због штрајка адвоката, добио одбрану по службеној дужности.

Подгоричке Вијести истичу да из полиције нису званично саопштили зашто су привели Космајца, али је, како наводе, његов адвокат Борис Вукашиновић објаснио о чему се ради.

„Он се терети за фалсификовање исправа, али осим сумње не постоје ваљани докази за то кривично дело. Полиција је добила само неки пропратни документ где се обавештавају да је његов пасош издат у Словачкој, наводно, неважећи. Пошто је реч о непотпуној документацији, ми се о томе нисмо изјашњавали. Космајац о томе никада званично није обавештен, али је рекао да ће се његови адвокати у Словачкој бавити том правном ствар“, казао је Вукашиновић.

Вест о хапшењу Космајца је ударна и на готово свим порталима у БиХ.

Политика – Стефановић о хапшењу Космајца

nebojsa-stefanovic(3)

Министар је на конференцији за новинаре у Палати Србија рекао да су сви они српски држављани, те да су четворица ухапшена у Сремској Митровици, а остали у Београду.

Они се, рекао је министар, сумјиче за пет кривичних дела од подстрекивања на извршење кривичних дела до пореске утаје.

Стефановић је рекао да нико од чланова Космајчеве породице није ухапшен.

Упитан колика је запрећена казна за које се Космајац и његови сарадници сумњиче, Стефановић је рекао да је то ствар Тужилаштва, али да очекује да, с обзиром на то да је он и раније био осуђиван, неће добити најнижу казну.

„Ми смо се концетрисали на оно што можмео одмах да докажемо, у смислу имовине коју поседује, а за коју не постоји порекло, и пореске пријаве. Онда се отварају могућности за даље”, рекао је Стефановић.

Он је овај случај упоредио са истрагом ФБИ и хапшењем Ал Капонеа подсетивши да је и он „пао” на утаји пореза.

„То је први корак и ми се руководимо законом, а све даље ће само да проистекне”, рекао је Стефановић који је поновио да је ово још један доказ да у Србији нема недодорљивих.

„Нема недодориљивих, нема кога се плашимо и ова држава ће се обрачунати са свима који крше закон”, рекао је министар унутрашњих послова.

Више тужилаштво води истрагу против Космајца

Драгослав Космајац и припадници његове групе ухапшени су јутрос по налогу Вишег тужилаштва у Београду, које ће спровести истрагу против њих.

Космајцу и осталима одређено је задржавање до 48 сати, у ком року ће бити саслушани пред тужиоцем.

У истом року Космајац и остали требало би да буду саслушани и код судије за претходни поступак који ће донети одлуку о одређивању притвора.

С обзром да су адвокати већ два месеца у штрајку, Космајцу и осталима постављени су браниоци по службеној дужности, који су одлучили да раде.

Полиција запленила шест килограма хероина

Новосадска полиција запленила је више од шест килограма хероина, и у тој акцији ухапшене су две особе, изјавио је данас министар полиције Небојша Стефановић истичући да је полиција значајно појачала борбу против нарко дилера.

Стефановић је у палати Србије рекао новинарима да је јуче заплењен хероин изузетне чистоће.

Стефановић је навео да ће полиција наставити да прати све сличне нелегалне активности на територији целе Србије.

„Веома сам задовољан што је новосадска полиција показала да промене које смо урадили значе и квалитативну реформу полиције и захваљујем свим честитим полицајцима који напорно раде да покажу да ће Србија бити озбиљно и безбедно место за живот”, поручио је Стефановић.

Безбедносна ситуација у Србији стабилна

Безбедност и стабилност Србије нико не може да наруши, рекао је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

„Безбедносна ситуација у Србији је стабилна и наставиће да буде стабилна и нико не може да наруши безбедност и стабилност Србије”, нагласио је Стефановић.

До краја месеца исплата дела путних трошкова

Министар полиције Небојша Стефановић је најавио данас да ће полицијским службеницима до краја месеца бити исплаћене две транше путних трошкова које полиција дугује годинама.

„Сви који су милисли да ће било каквим штрајком полиције покушати да остваре своје лично право, а на уштрб интереса обичних људи који раде у полицији то неће бити могуће и као што видите полиција ради пуном паром”, рекао је Стефановић новинарима у Палати Србије одговарајући на питање о недавном штајку полиције.

Он је казао да ништа ником није обећао већ да стоји само иза онога што је и саопштио, а то је да би у наредне две недеље требало да буду испалаћене поменуте две транше путних трошкова.

„Ми смо обезбедили средства чак и у овим тешким условима, али сам и тада рекао да не желимо да их обмањујемо како ће држава добити волшебно износе новца док остатак државе стеже каиш”, рекао је Стефановић.

Како је истакао, нема сигрности и безбедности у економији без безбедности коју држава мора да осигура, а то ради путем своје полиције.

„Ми ћемо већ до краја овог месеца поделити један део (нових) униформи које су пристигле и већ их делимо на терену. Што се тиче ципела и кошуља, надам се да ћемо до краја децембра имати највећи део и до краја марта комплет за све полицијске службенике који већ скоро осам година нису добили униформу и сукцесивно како то буде стизало у наше магацине тако ћемо и испоручивати”, додао је министар полиције.


Извор: Блиц, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ухапшен Драгослав Космајац

* Обавезна поља