naser_oric620x0Некадашњи командант муслиманске војске у Сребреници Насер Орић ухапшен је у Берну, потврђено је РТС-у.

Орић је на тамошњем аеродрому ухапшен због потернице коју су за њим расписале српске власти.

Његов адвокат Васвија Видовић рекла је за сарајевски портал Klix.ba да је сама изненађена хапшењем и да још увек треба да ступи у контакт са својим клијентом.

Интерпол Београд расписао је међународне потернице за ратним заповедницима Сребренице Насером Орићем и Хакијом Мехољићем у фебруару 2014. године због сумње да су починили ратни злочин над српским становништвом у Сребреници 1992. године.

Ратни командант сребреничких Муслимана, коме је због ратног злочина било суђено у Хашком трибуналу где је проглашен невиним, осуђен је у јуну 2009. године у сарајевском општинском суду на две године затвора. Годину дана касније, та одлука је преиначена на четири године условно.

Насер Орић је бивши бошњачки командант кога је Хашки трибунал осудио за ратне злочине по једној тачки оптужнице на две године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године.

Касније, након жалбе на пресуду, Орић је ослобођен и проглашен невиним, што је изазвало велико негодовање у српској јавности која је и прву пресуду сматрала срамно благом.

У процесу против Орића, Апелационо веће у Хагу тада је закључило „да нема сумње да су тешки злочини почињени над Србима у Сребреници у периоду од септембра 1992. до марта 1993. године, али да „доказ да су злочини почињени није довољан за изрицање казне појединцу“.

Орић: Нису криви Срби, већ власти БиХ

Поред Орића, међународна потерница је расписана и за ратним начелником Полицијске станице у Сребреници Хакојом Мехољићем и још тројицом Бошњака. Орић тврди да то „не може бити случајно“ и да за то нису, како је казао, „криви Срби, србијански лобији и службе“, већ власти БиХ.

Насер Орић, који је пред Судом у Хагу правоснажно ослобођен одговорности за злочине над Србима, по расписивању потернице изјавио је да ће га Србија и РС прогањати док је жив.

Подсећамо, 2008. године Хашки трибунал је правоснажно ослободио ратног заповедника муслиманских снага у Сребреници Насера Орића кривице за неспречавање злочина над Србима 1992. и 1993. године.


Извор: РТС, Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Насер Орић ухапшен по потерници Србије

* Обавезна поља