nemcov-ubistvoМОСКВА – Басмани суд Москве одредио је Зауру Дадаеву, једном од осумњичених за убиство Бориса Њемцова, притвор до 28. априла.

Како је јавила агенција ТАСС, тужилац Дадаева терети за убиство Њемцова, а он је кривицу – признао.

Иста агенција је објавила: да Дадаев није коментарисао оптужницу, али да је тражио да не буде у притвору, не објаснивши коју „блажу меру” предлаже.

Одмах потом је наводно изговорио: „Желим да суд темељно проучи овај случај и да све буде по закону. Немам више шта да кажем”.

Дадаев је у суду рекао да тренутно живи у Ингушетији, да нема стални посао нити боравише. Такође: да нема породицу и да не живи „у месту из боравишне пријаве”.

Други оптужени – Анзор Губашев – није признао кривицу. Кратко је рекао: „Нисaм крив!”.

Анзор Губашев је оптужен за учешће у убиству Њемцова. Додуше, он се терети за саучесништво и – ако буде осуђен – може добити најмање 8, а највише 20 година затвора.

Његов млађи брат Шагит (31) у суду је такође рекао: „Нисам починио никакав злочин. Молим суд да ме пусти кући”.

Готово идентично се поставио и Хамзад Бахаев (45). Он је рекао: „Ни на који начин нисам у томе (убиству Њемцова) учествовао. Ни једним својим покретом. Ништа о томе нисам знао. Пустите ме из притвора. Имам шесторо деце”.

Своју кривицу је порекао и Тамерлан Ескерханов (34) .

Случај Дадаева разматран је одвојено, као и случај старијег Губашева.

И свим осталим је одређен притвор до 28. априла.

Сва петорица се терете за „убиство које је починила група лица по претходном договору или по наруџбини, а које је праћено разбојништвом, уценом или бандитизмом“. Овоме је – у случају  све петорице – придодато: „незаконито стицање, предаја, чување, превоз или ношење оружја или његових делова, а такође муниције“.

Хапшења осумњичених

Руске власти ухапсиле су укупно четворицу осумњичених за убиство опозиционара Бориса Њемцова, саопштили су Федерална служба безбедности (ФСБ) и Савет безбедности Руске Републике Ингушетије.

Претходно је шеф ФСБ Александар Бортњиков навео да су приведена двојица осумњичених Кавказаца, Анзор Губашев и Заур Дадајев, јавила је Раша тудеј.

Он је додао и да истрага разматра неколико верзија убиства, укључујући и наручено.

„Ми настављамо да радимо на утврђивању тога који појединци би могли бити умешани у овај злочин”, рекао је безбедносни званичник Владимир Маркин, преноси РТ.

Касније у суботу, секретар Саветва безбедности Руске Републике Ингушетије Алберт Баракојев рекао је порталу „Спутњик” да су приведена још двојица осумњичених у вези са истрагом, пренела је РТ.

Они су идентификовани као млађи брат Губашева и мушкарац који је био у истом возилу са Дадајевим у тренутку хапшења, додао је Баракојев.

ubice-njemcov

Осумњичени убица Њемцова био полицајац у Чеченији

МОСКВА – Један од четворице људи ухапшених под сумњом за убиство руског опозиционара Бориса Њемцова био је припадник полицијске јединице у руској републици Чеченији, објавиле су данас руске агенције.

Њемцов је убијен у ноћи 27. фебруара у самом центру Москве, а то је најистакнутије убиство једног руског опозиционара у 15 година колико је на власти актуелни руски председник Владимир Путин, пренео је Ројтерс.

Очекује се да ће данас пред судију бити изведена двојица мушкараца приведена у суботу у Ингушетији, Анзор Губашев и Заур Дадајев.

Дадајев је провео десет година као припадник батаљона чеченског Министарства унутрашњих послова „Север”, изјавио је секретар ингушетијског Савета за безбедност Алберт Барахајев.

Није познато да ли је Дадајев и даље члан поменутог батаљона или га је напустио, наводи Ројтерс.

Власти Чеченије, већином муслиманске републике на јужној граници Русије, нису засад потврдиле ту информацију.

Руске власти су ухапсиле укупно четворицу осумњичених за убиство Њемцова, саопштили су јуче Федерална служба безбедности (ФСБ) и Савет безбедности Руске Републике Ингушетије.

Прво су приведени Губашев и Дадајев, а нешто касније и још двојица људи, млађи брат Губашева и мушкарац који је био у истом возилу са Дадајевим у тренутку хапшења, рекао је Барахајев.

Шеф ФСБ Александар Бортњиков је изјавио да истрага разматра неколико верзија убиства, укључујући и наручено.

„Ми настављамо да радимо на утврђивању тога који појединци би могли бити умешани у овај злочин”, рекао је безбедносни званичник Владимир Маркин, преноси РТ.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Хапшења осумњичених за убиство Њемцова

* Обавезна поља