milo-djukanovic5ПОДГОРИЦА — Црногорски премијер Мило Ђукановић саопштио је вечерас да се он лично и његова странка ДПС залажу за канонско признање Црногорске православне цркве (ЦПЦ).

Ђукановић је оценио да би тиме била „исправљана историјска неправда“ према тој цркви.

„То је мој политиички став, али ја, на жалост, не могу томе доприносити онолико колико би неко желео“, казао је Ђукановић подгоричкој телевизији „Атлас“.

Он је рекао да је сигуран да ће након признања ЦПЦ-а, Српска православна црква (СПЦ) опстати у Црној Гори, „као што је наставила да функционише у екс-југословенским републикама“.

Црногорски премијер је поручио да се у случају признања ЦПЦ-а нико неће „обрачунавати“ с верницима и храмовима СПЦ-а.

„Видео сам да се један културни гест према освештању храма у Црној Гори (храм Христовог васкрсења у Подгорици) покушао у дневно-политичким представама перципирати као издаја црногорских, националних интереса. Не, није реч о томе“, казао је Ђукановић.

Он је додао да за разлику од критичара његовог односа према СПЦ-у у Црној Гори, „истински верује“ да сви у земљи“, укључујући и Србе, морају имати једнако право на грађанства, па и једнако право на задовољење њихових верских потреба“.

Црногорски државни врх био је део почасног одбора за свечаност освештања храма СПЦ-а у Подгорици, због чега је Ђукановићева ДПС критикована у делу јавности, посебно од стране ЦПЦ-а, која је незадовољна односом државе према тој цркви.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђукановићев антисрпски пут без повратка

* Обавезна поља