Milo-Đukanović11ПОДГОРИЦА — Црногорски премијер Мило Ђукановић изјавио да је Црна Гора још пре обнове независности дефинисала своје спољно-политичке приоритете – чланство у ЕУ и НАТО.

Одговарајући на питања посланика у оквиру премијерског сата у парламенту, поручио је да је Црна Гора у финалној фази када је реч о чланству у НАТО алијанси и да нема места критикама да је држава кориговала основни пут своје спољне политике.

Позив за чланство у Алијанси, како је рекао, зависи од више фактора, а не само од испуњености услова који су постављени Црној Гори, чија влада остаје посвећена реформама на путу ка НАТО-у и с оптимизмом гледа на септембарски Самит у Велсу.

Када је реч о унутрасњим питањима, премијер и лидер Демократске партије социјалиста је одбацио констатацију да је његова странка вршила било какав притисак током локалних избора, преноси Радио телевизија Црне Горе.

„То слушамо из једног у други изборни циклус. То смо слушали од оних који су губили изборе и неких НВО које су покушале да се заогрну европским плаштом. О томе ћемо разговарати са онима који су покушали да им обезбеде легитимације да би били фактор деструкције демократског процеса у Црној Гори“, казао је Ђукановић.

Очекује, како је претходно рекао, да ће власт у Подгорици бити формирана брзо и без проблема, уз напомену да су резултати локалних избора у 12 општина и градова потврдили снажну доминацију ДПС-а, да би могли благотворно деловати на функционисање власти на државном нивоу и да не верује да ће бити ванредних парламентрних избора.

Лидера Позитивне Црне Горе Дарка Пајовића интересовало је шта је он као председник владе учинио да упозна надлежне државне институције о околностима у вези с убиством уредника „Дана“ Душка Јовановића 2004. године које је, како је нагласио, „омча око врата Црној Гори“.

Ђукановић је нагласио да посебно место у активностима које се спроводе имају мере које се предузимају у циљу расветљавања тог убиства и подсетио да је почетком године формиран предмет у Вишем државном тужилаштву са циљем анализа преткривичних списа и поступања државних органа у том периоду.

„Ових дана сам добио позив државног тужиоца и одговорно ћу се одазвати у првом термину у којем ми дозволе обавезе на функцији премијера“, потврдио је и нагласио да посебну тежину у свакој демократској заједници има убиство новинара, јер као претпоставку оставља могућност да је убијен због изношења својих слободних ставова што би, ако се докаже, било поражавајуће за сваку демократску заједницу.

Шефа посланичког клуба Бошњачке странке Алмера Калача занимало је да ли влада кроз унапређење билатералних односа са „Косовом“ планира укидање таксе за грађане који аутомобилима улазе у Црну Гору, односно да ли постоји могућност обостраног укидања те дажбине.

Наводећи да Црна Гора и „Косово“ развијају добре међудржавне односе, Ђукановић је објаснио да није реч о такси, порезу или накнади, већ о законској обавези плаћања осигурања за улазак у другу државу, што је принцип који је познат у свету десет година. „Алтернатива је принцип зелене карте“, рекао је Ђукановић, наводећи да „Косово“ није део система зелене карте.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђукановић – НАТО и ЕУ циљеви и пре независности

* Обавезна поља