Апелациони суд је укинуо првостепену пресуду у случају “државни удар”, потврђено је Вијестима.

Бивши генерал Жандармерије Србије, Братислав Дикић данас ће изаћи из затвора у Спужу, рекао је његов адвокат Душан Јововић.

Предмет “државни удар” је враћен Вишем суду у Подгорици, на поновно суђење пред потпуно измијењеним вијећем.

“Вијеће је укинуло првостепену пресуду јер су у поступку њеног доношења и у самој пресуди почињене битне повреде одредаба кривичног поступка, а због којих се нијесу могли прихватити ни чињенични ни правни закључци у првостепеној пресуди, како у односу на постојање кривичних дјела за које су оптужени оглашени кривим, тако и у односу на постојање њихове кривице за та дјела”, наводи се у саопштењу Апелационог суда.

Првостепеном пресудом у овом случају, лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић осуђени су 9. маја прошле године на по пет година затвора.

Возач Демократског фронта Михаило Чађеновић је тада осуђен на годину и шест мјесеци затвора.

Едуард Шишмаков осуђен је тада на јединствену казну затвора од 15 година за кривична дјела стварање криминалне организације и тероризам у покушају, а Владимир Попов на јединствену казну затвора од 12 година за иста кривична дјела.

Оптужени Братислав Дикић осуђен је тада на јединствену казну од осам година за кривична дјела тероризам у покушају путем помагања и стварање криминалне организације, а Предраг Богићевић за иста кривична дјела осуђен је седам година.

Немања Ристић осуђен је тада на јединствену казну затвора од седам година за кривична дјела тероризам у покушају путем помагања и стварање криминалне организације, Србољуб Ђорђевић и Милан Душић на по годину и по затвора, Бранка Милић на три године затвора, Драган Максић на годину и девет мјесеци затвора. Кристина Христић осуђена је на условну казну затвора.

МАНДИЋ И КНЕЖЕВИЋ О УКИДАЊУ ПРЕСУДЕ

Кнежевић и Мандић – Фото: Снимак екрана/YouTube

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић саопштио је да им је потврђено како је укинута пресуда коју је судија Сузана Мугоша донела против његовог колеге Милана Кнежевића, њега, Михаила Чађеновића.

Мандић је истакао и да имају енергије да се суоче са свим тим, али да се данас не радују, већ осећају горчину, јер је „монтирањем тог лажног судског поступка режиму Мила Ђукановића поклоњено још четири године“, пренеле су подгоричке Вијести.

Мандић је грађанима казао да замисле како је било њиховим породицама, али и „како је било Братиславу Дикићу који је четири године провео у затвору, или Бранки Милић и осталим лажно оптуженима“…

Лидер ДНП-а Милан Кнежевић рекао је да неће кривично-право процесуирати Катнића, Чађеновића, Мугошу, судије Весну Пеан и Драгицу Вуковић, али их позива да саопште ко им је наредио да прогоне Мандића и њега.

Он се у своје, и име Мандића и Чађеновића захвалио њиховом адвокатском тиму.

„Много сам срећан што је ова укидајућа пресуда донета и за српске држављане који нису подлегли притиску, уперили прст у Андрију Мандића и мене и потписали споразуме… Првенствено мислим на Бранку Милић, Братислава Дикића, Душића, Максића, Ђорђевића, Кристину Христић“, рекао је Кнежевић.

Додао је да је ово данас потврда закаснеле правде и да он не може да се радује, јер је Црна Гора већ била ослобођена 16. октобра 2016. године.

Мандић је казао да ће посебно Саша Чађеновић и веће судије Сузане Мугоше морати „да се суоче са последицама њихових недела“.

Додао је да Михаило Чађеновић данас није на конференцији јер је у самоизолацији.

Мандић је рекао да ће се ново тужилаштво позабавити свим питањима у којима је било злоупотребу и да вјерују да ће одговарати сви који су селективно поступали.

Aпелациони суд Црне Горе укинуо је данас првостепену пресуду у случају познатом као „државни удар“.

МЕДОЈЕВИЋ ПРОЗВАО КРИВОКАПИЋА

“Напросто је невјероватно да премијер који је искључиво вољом Андрије и Милана постао носилац побједничке листе (ја сам био жестоко против) није поздравио поништење срамне пресуде против лидера ДФ. Kао ни Сорошоиди, али ни колеге из владајуће коалиције. Осим СНП. Освјежило. Можете макар да исфолирате да вам је драго и ако знамо да није”, написао је Медојевић на Фацебооку.

Такође, он је амбасаде САД и Британије позвао да поздраве ослобађајућу пресуду како су поздравили осуђујућу.

“Амбасаде САД и УK су поздравиле срамну пресуду приватног суда Мила Ђукановића, којом се Андрија Мандић и Милан Kнежевић осуђују на пет година робије. Ми, лидери ДФ смо своје судбине и судбине својих породица везали за Црну Гору и наш сан о једној лијепој, слободној, демократској држави у којој ће сви грађани и сви народи бити једнаки и равноправни, у којој неце владати закон силе, него сила закона. Ми волимо Црну Гору и своју љубав према овој сјајној земљи смо свједочили својом жртвом”, поручио је Медојевић.

Ми ову нашу земљу волимо , више него ви. Kао што ви волите ваше земље, више него ми, додао је он.

“Ми љубимо слободу и не љубимо скуте никоме, осим нашем народу. Поздравите укидање пресуде и покажите минумум поштовања према нашем народу и држави. Није Мило Ђукановић Црна Гора. Ми смо Црна Гора. Ми смо Фронт, Демократски гронт. Живјела слобода!Живјела Црна Гора”, поновио је он.

 


Извор: Вијести, Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Укидање пресуде за “државни удар” у Подгорици и реакције

* Обавезна поља