Одлуком судског већа Апелационог суда у Приштини коме председава судија Радостин Петров укинута је првостепена пресуда Оливеру Ивановићу и наложено је ново суђење. Суд је одлучио да Ивановић за сада остане у притвору, али је наложио првостепеном суду да што пре реши питање притвора.

Како за „Политику” каже Љубомир Пантовић, један од адвоката из тима одбране Ивановића, на поновни поступак враћа се онај део оптужнице који се односи на дела од 14. априла 1999. године, док су Ивановић и други оптужени за дело од 3. фебруара 2000. правоснажно ослобођени.

„Адвокатски тим ће у понедељак председници првостепеног судског већа Роксани Комши поднети захтев за укидање притвора Оливеру Ивановићу. У досадашњем току поступка се показало да нема законских разлога да он и даље буде у притвору”, каже за наш лист  Пантовић и додаје да одговор судије очекују у току наредне недеље.

Огласио се и Марко Ђурић, директор владине Канцеларије за КиМ, који очекује да ће се Ивановић бранити са слободе. Ђурић је, како је наведено у саопштењу, изразио неслагање што се судско веће није оградило од овог политичког процеса, већ је „уместо да ослободи Ивановића, оно продужило његову агонију и статус последњег европског политичког затвореника”.

Директор Канцеларије за КиМ очекује да ће се у даљем поступку Ивановић бранити са слободе, а Канцеларија за Косово и Метохију наставиће да помажу Ивановићу и његовој породици.

Ивановићеви сарадници очекују да ће њихов лидер после пуне три године бити пуштен из притвора како би се бранио са слободе, а Ксенија Божовић, заменица ГИ СДП, за „Политику” наводи да је одлука Апелационог суда само потврда онога што су од почетка тврдили.

„Ниједан сведок није оптужио Ивановића и није дао ниједан доказ. На основу доказа који не постоје, суд у Приштини и није могао да донесе другачију одлуку. Једино што сада очекујемо јесте да се наш лидер пусти и да се брани са слободе”, казала је Божовићева.

Оливер Ивановић је ухапшен 27. јануара 2014. године, пошто је отишао на „информативни разговор” по позиву Еулекса, а све време судског поступка, када је испитано око сто сведока оптужбе и одбране, провео је у притвору. Осуђен је 21. јануара прошле године на девет година затвора.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Укинута пресуда Оливеру Ивановићу

* Обавезна поља