mistral-shipПАРИЗ – Важне момпоненте рачунарске опреме ратног брода „Севастопољ“, једног од два носача хеликоптера и тенкова типа „мистрал“ које је Русија наручила у Француској али је испорука одложена због украјинске кризе, украдена је, чиме је практично оспособљена навигација пловила, сазнала је агенција АФП из правосудног извора.

Носач хеликоптера „Севастопољ“ сада више и не може да исплови са веза

Са тог брода који се гради у Сен-Назеру, на западу Француске, украдена су два компјутерска хард-диска, матична плоча и графичка картица, као и компјутерски програм за управљање комуникацијама међу серверима, који је развила француска група за електронику и одбрану Талес.

Ипак, сви ти елементи не садрже тајне или поверљиве информације, каже правосудни извор. Талесов софтвер је развијен посебно за испоруку Русији, а може да ради само на том броду, са којег је украден.

Крађа је окривена у уторак, 25. новембра, али се могла догодити и недељу дана раније.

„Севастопољ“, идентичан са другим бродом „Владивосток“, стигао је у Сен-Назер у недељу. Назван по великој луци украијнског полустрва Крима које је Русија анектирала у марту ове године, „Севастопољ“ је требало да буде испоручен до краја октобра.

Француска је, међутим, у уторак „до даљњег“ одложила предају првог брода због погоршање кризе у Украјини иако су уговор од 1,2 милијарде евра Русија и бродоградилиште ДЦНС, потписали још у јуну 2011. године.

„Мистрали“ су свестрана врста бродова који могу носити хеликоптере и тенкове, учествовати у десантима, а могу бити и пловеће базе копнених снага.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Украдена опрема са руског мистрала

* Обавезна поља