iscenkoНн видим никакву перспективу у новој рунди минских преговора јер за разрешење кризе у Донбасу не постоје апсолутно никакве претпоставке.

Напомињем да се претходни миниски договори нису поштовали. Заправо, не само да се нису поштовали, него су их кијевске власти и грубо игнорисале.

Још кад су закључивани, у спетембру, говорио сам да ти споразуми неће Донбасу донети мир. Као што видимо: тамо мира све досад нема и неће га ни бити.

Поздрављам, наравно, сваку могућност за мировни дијалог и сматрам да је такав дијалог увек могућ. Међутим, на жалост,резултата у овом случају нема зато што Кијев не жели да прави уступке.

Предстојећи преговори зато немају никаквог смисла. У суштини, Украјина – у улози у којој је сада и на начин на који покушава да води дијалог – није у стању да коренито промени ситуацију.

Сједињене Државе су отворено изјавиле да се спремају да ликвидирају Русију. А Украјина је тек мала карика у том процесу. Зато је све што Петар Порошенко говори о миру лишено било каквог упоришта. Штавише, стиче се утисак да њему и Американцима никакав мир и није потребан.

Мировни дијалог сада није могућ ни под каквим условима. Историја је показала да је мировни дијалог са Трећим Рајхом био могућ тек 1945. када је Трећи Рајх капитулирао.

Може се само нагађати на чему је заснована одлука Доњецке Републике о одлагаању датума преговора: можда Александар Захарченко има неке предновогодишње обавезе, а можда у ДНР схватају да је бесмислено свако преговарање са Кијевом.

Прилично је тешко озбиљно рачунати са тим да ситни елементи – као што су Украјина и Доњецка и Луганска Република – могу реално утицати на ситуацију. Свима је већ јасно да је конфлит много већих размера него што је рат у Донбасу.

Када се појави информација да су Путин и Обама решили да преговарају о судбини планете – тада ће тек моћи да се разматрају компромисне варијанте. А док мали војни команданти Доњецке и Луганске Републике преговарају са председником који ништа самостално не одлучује и не контролише власт у Украјини – не може се говорити ни о могућности мирног разрешења ситуације у Донбасу.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Украјина без перспективе за самостално решење

* Обавезна поља