ukrajinski-tenkovi-foto-fonetap-1404914436-53133323.00 – Доњецк — Павел Губарев, гувернер Народне Републике Доњецк која је прогласила независност од Украјине, рекао је да губи наду да ће руске снаге реаговати

Он је окривио руске тајкуне да одвраћају Москву од војне интервенције на истоку Украјине.

22.35 – БРИСЕЛ – Европска унија сагласила се данас да дода још 11 људи на листу особа санкционисаних због украјинске кризе и те мере би могле да ступе на снагу највероватније у суботу, рекао је данас неименовани дипломата у Бриселу, а пренео Ројтерс.

21.30 – Украјинска радиотелевизија „Радио Ера“ јавља да прекида сарадњу са радиостаницом „Глас Русије“ која је део међународне информативне агенције „Русија данас“.

20.10 – Губернатор Ростовске области Василиј Голубев је изјавио да је са украјинске стране долетело и експлодирало тринаест различитих пројектила.

19.55 – Укртрансгас: Реверзибилне испоруке гаса Украјини мање 14 одсто

КИЈЕВ – У првих шест месеци ове године реверзибилне испоруке гаса из европских земаља у Украјину износиле су 600 милиона кубних метара, што је 14 одсто мање у поређењу са истим периодом прошле године, .

У јуну је системом за транспор гаса Украјине из Пољске и Мађарске стигло 329 милиона кубика горива, 20 одсто више него у јуну 2013. године, саопштила је прес служба компаније Укртрансгас.

Украјина увози гас по повратној схеми из Пољске и Мађарске, а очекује да ће од септембра реверзибилне испоруке почети и пеко Словачке.

У 2013. години, испоруке гаса из Европе у Украјину достигле су 2,1 милијарду кубних метара, пренео је Итар тас.

19.50 – Украјинска војска стеже обруч око Доњецка

Украјинска војска стеже обруч око Доњецка, кажу у штабу народне самоодбране Доњецке Републике. Федералисти такође кажу да је примећена извидница украјинских снага.

„Шаљу мање извиђачке групе које скупљају информације о кретањима наших јединица и нашим позицијама“, кажу у штабу.

Прошлог викенда снаге самоодбране су биле приморане да се повуку према Доњецку и Луганску.

19.30 – Меркелова и Оланд разговарали са Порошенком

Кијев — Француски председник Франсоа Оланд и немачка канцеларка Ангела Меркел су данас одржали заједнички телефонски разговор с председником Украјине Петром Порошенком.

Они су разговарали о развоју догађаја на истоку Украјине, саопштила је прес служба француског председника.

Троје државника су у 40-минутном разговору причали о ситуацији на истоку Украјине, након што је влада у Кијеву преузела контролу над више градова у том делу земље од проруских снага, пренела је агенција Итар-Тас.

У саопштењу се наводи да је Порошенко изјавио како намерава да одржава резервисани приступ кад је реч о војним активностима, како би се избегле жртве међу цивилима.

19.10 – Представник прес центра Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Андреј Лисенко је изјавио да се у Славјанск „масовно враћају људи који су били приморани да се иселе“.

18.58 – Викторија Нуланд: Ако Москва не прекине везе са сепаратистима у Украјини, САД ће увести оштрије санкције Русији

ВАШИНГТОН – Сједињене Америчке Државе спремне су да врло ускоро уведу нове, оштрије санкције Русији, ако Москва одбије да прекине односе са проруским снагама на истоку Украјине, рекла је данас посланицима помоћница америчког државног секретара за Европу, Викторија Нуланд.

„Спремни смо да веома брзо уведемо нове санкције, укључујући и оне циљане, у одређеним секторима, ако Русија одлучно не промени курс и прекине везе са сепаратистима“, нагласила је Нуландова.

Нуландова је проруске снаге оптужила да су искористили десетодневно примирје да спроведу „насиље, крвопролиће и приграбе земљу“ и додала да је „Русија дозволила да у Украјину уђу тенкови, тешка артиљерија и борци“ и изградила сопствене снаге на руско-украјинској граници.

Она је рекла и да Вашингтон блиско сарађује са европским савезницима кад је реч о тренутку за увођење санкција, као и да ће одлука о томе бити донета пре 16. јула, када се лидери ЕУ састају пре летње паузе, пренео је АФП.

Сенатори међутим, нису задовољни одлучношћу владе о овом питању, па је један од њих, републиканац Боб Коркер, оценио на панелу да се „САД понашају као тигар од хартије“ и да нису спремне на конкретне кораке против Москве, а сличан став изнео је и демократа Роберт Менендез.

Нуландова је на скупу још поручила да, иако ће нове санкције бити ефикасније ако се спроведу у сарадњи са Европом, „председник увек истиче да ће (САД), ако буде потребно деловати саме“.

18.50 – Украјина не одузима и неће одузимати гас намењен за Европу, изјавио је министар енергетике Украјине Јуриј Продан.

18.36 – Марин Ле Пен: Санкције против Русије су екстремна глупост, која долива уље на ватру сукобу у Украјини

Брисел — Марин Ле Пен, лидерка француског Националног фронта, описала је данас санкције уведене Русији као глупост.

„Санкције против Русије су једна екстремна глупост, која долива уље на ватру сукобу (у Украјини) и ствара непријатељску климу према Русији, неодвојивом делу дипломатског решења украјинске кризе“, рекла је Ле Пенова у Европском парламенту.

Лидерка крајње француске деснице нагласила је да Европа не треба да занемарује Русију.

„Русија је водећа регионална сила без које је немогуће решити украјинску кризу“, поручила је Ле Пенова.

Она верује да је једини начин да се насиље у Украјини заустави да се покрену преговори и пронађе заједничко решење, пренео је Итар-Тас с.

Европски парламент састао се данас у Бриселу, поводом трагедије у којој је 2. маја у Одеси погинуло 48 људи, док је најмање 200 рањено.

Очевици овог догађаја затражили су независну истрагу и казне за одговорне.

18.27 – Специјална посматрачка мисије ОЕБС-а изјављује да је ситуација на истоку Украјине боља, и указује на проблеме који остају у насељима.Такву изјаву је дао портпарол специјалне посматрачке мисије организације Мајкл Боцјуркив на конференцији за штампу у среду.

18.25 – Руски министар спољних послова Сергеј Лавров не би никоме саветовао ни да помишља о оружаном нападу на Крим и повратку полуострва у састав Украјине.

17:22 – Владимир Путин: Русија ће се борити против сваког нацизма, нећемо дозволити да се мешају улоге злочинца и жртве

Москва — Руски председник Владимир Путин обећао је данас да ће се Русија борити против свих манифестација нацизма, јавила је руска новинска агенција Итар Тас.

„Оживљавање идеје нацизма изазивају озбиљну забринутост. Они који данас искривљују историју у покушају да умање заслуге оних који су уништили нацизам, иду толико далеко да злочинцима и жртвама замењују места и делују по логици – што је невероватнија лаж, брже су људи склони да јој верују“, рекао је руски председник.

15.58 – Украјина довлачи људство и технику у околину Луганска, саопштила је прес служба самопроглашене Луганске народне Републике, преноси Итар-Тасс.

Кроз градић Счастје у правцу Луганска прошло је 150 оклопних возила украјинске армије, укључујући оклопне транспортере, тенкове, самоходне топове, као и шест ракетних система „град“, наводи се у саопштењу.

15.50 – Московски суд подигао оптужницу против Авакова

Басмани суд Москве је у одсуству осумњиченог започео суђење министру унутрашњих послова Украјине Арсену Авакову због примене забрањених средстава и метода вођења рата на југоистоку републике. Суд је задовољио све захтеве истражних органа.

Раније је суд у одсуству ухапсио губернатора Дњепропетровске области Украјине, бизнисмена Игора Коломојског због организованих убистава и забрањених средстава у вођењу рата.

15.34 – Украјинска артиљерија напала је градић Краснодон у Луганској области, јављају сведоци на Твитеру. Више кућа је оштећено, једна је запаљена, а извештаја о жртвама засад нема.

14.52 -Украјинци од рањених припадника самоодбране на истоку Украјине се, као Албанци од Срба које су заробили на Косову, узимају органе које продају на илегалном тржишту у Немачкој!

Ово се сазнало из преписке Сергеја Власенка, бившег адвоката Јулије Тимошенко, са једним немачким лекаром, хирургом, и командантом батаљона Донбас Семјоном Семенченком, пише Глас Русије, преносе Вечерње Новости.

Подсећајући на Жуту кућу и ужасе које су преживели заробљени Срби, који су молили да их убију како не би били живи распарчани на комаде, али и ћутање Запада о тим дешавањима, Глас Русије се пита каква судбина чека рањене борце из Доњецка и Луганска.

Наводно, није искључено да је трговина органима у интересу многих утицајних људи на Западу, који ће да учине све како се истина не би сазнала.

Глас Русије подсећа и да се на Косову све дешавало док је координатор УН био Бернар Кушнер, који је новинару, када му је поставио питање о трговини органима, саветовао да се – обрати психијатру.

Данас, после извештаја Дика Мартија и истраге која је на крају спроведена из Брисела, нема никакве сумње да је Жута кућа заиста постојала. Нажалост, по свему судећи монструми који стоје иза убистава надужних Срба и вађења њихових орагана, никада неће бити познати, нити ће одговарати пред законом.

14.50 – Украјинка осумњичена за умешаност у убиство руских новинара

Истражни комитет Русије је подигао оптужницу против Украјинке Надежде Савченко због сумње да је учествовала у убиству руских новинара ВГТРК – Игора Корнељука и Антона Волошина.

Надежда Савченко је као пилот хеликоптера била одговорна за корекцију ватре. Прво је пренета вест да су жену заробиле снаге самоодбране на југоистоку Украјине, а затим да су је ухапсили у Русији, пошто је прешла границу са избеглицама.

Председник Украјине Петар Порошенко је наложио генералном тужилаштву и МИП-у земље да истражи случај хапшења Надежде Савченко на територији Русије.

14.30 – Владимир Путин: Послати помоћ Украјинцима у зонама сукоба

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је Украјинцима који се налазе у зонама сукоба неопходно пружити хуманитарну помоћ.

Он је додао да то треба учинити на начин да то не изазове одбијање, јавио је Итар Тасс.

Било би у реду да руско друштво обрати пажњу на неопходност пружања помоћи људима који се још налазе у зонама сукоба, рекао је Путин и додао да је тим људима неопходна подршка.

13.45 – У околини Славјанска и Краматорска се и даље пуца

У околини Славјанска и Краматорска, из којих су се јуче повукле основне снаге федералиста, и даље се чује пуцњава. Током ноћи и јутрос пуцњава и детонације су се чуле и на улицама Краматорска и града Јампољ, кажу локални становници.

Није познато ко је пуцао. Украјинске снаге су ракетирале град Северск, у којем и даље има устаника.

У суботу су представници украјинских снага безбедности изјавили да су Славјанск и Краматорск под њиховом контролом. Снаге самоодбране су се повукле према Доњецку и Луганску, а у Славјанску оставиле своје диверзантске групе.

13.24 – Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров инсистирао је данас на неопходности безусловног прекида ватре на истоку Украјине, док власти у Кијеву траже од проруских активиста да положе оружје пре преговора о миру.

„Треба укинути све ултиматуме и све предуслове. Треба истаћи да је Украјина у Берлину потписала билатерални прекид ватре“, рекао је Лавров на зејдничкој конференцији са својом италијанском колегиницом Федериком Могерини. Документ који су потписали шефови дипломатије Украјине, Русије, Француске и Немачке прошле недеље у Берлину „не садржи услове“, додао је он.

12.59 – Најмање две особе су погинуле, а шест је рањено када је украјинска војска гранатирала Луганск на истоку Украјине, саопштила је прес служба градског већа Луганска.

Украјинска војска је испалила укупно 13 граната, које су оштетиле зграде и инфраструктурне објекте у граду, наводи се у саопштењу прес службе, пренео је Итар-Тасс.

12.52 – У Русији ухапшена и оптужена Украјинка Нађа Савченко, војни пилот.

Она је пребегла у Русију с лажним избегличким папирима, а руске власти је оптужују да је умешана у убиство новинара и тонца ВГТРК Игора Корњељука и Антона Волошина.

12.32 – Украјина ће увећати производњу оружја да би могла да задовољи потребе војске, изјавио је председник Украјине Петар Порошенко после сусрета са војним руководством у Славјанску.

При формирању поруџбина и производњи „у пуној мери ће бити кориштено искуство које су украјинска војска и Национална гарда стекле у сукобима на истоку“, рекао је Порошенко.

„Неће више бити трошене милијарде народних средстава, средстава пореских платиша на непотребне научне програме који су само начин крађе новца“, рекао је председник Украјине.

12.30 – Украјинска војска намерно уништава инфраструктурне објекте у градовима самопроглашене Народне републике Доњецк остављајући становништво без средстава за живот. То је изјавио министар одбране Народне републике Доњецк Игор Стрелков.

Он је у интервјуу за Први републички ТВ канал рекао да је уверен да је украјинска војска намерно изабрала ту тактику, као претходно у Славјанску и Краматорску, где су гађане градске четврти, фабрике и индустријска предузећа.

„Они су желели да униште инфраструктуру што више могуће. Да оставе људе без посла, места становања и других личних ствари. Да обаве задатак, да приморају људе да беже, оставе их без средстава за живот чак и пошто се борбене акције окончају“, казао је Стрелков.

„Верујем да садашњи високи украјински државни и војни званичници неће оклевати да учине исто са Доњецком“, уверен је Стрелков.

12.24 – Сергеј Лавров: Одмах прекинути ватру у Украјини

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров истакао је данас неопходност моменталног успостављања прекида ватре у Украјини, јавио је Итар Тасс.

Проруски активисти нису спремни да се повинију захтевима Кијева да предају оружје пре него што отпочну преговори, рекао је Лавров након сусрета у Моксви са италијанском колегиницом Федериком Могерини.

Прекид ватре требало би да буде успостављен без било каквог условљавања, у складу са декларацијом из Берлина од 2. јула, навео је Лавров.

Могерини се, такође, заложила за што хитније успостављање примирја у Украјини, истакавши да верује да је неопходно уложити максималне напоре за стабилизацију ситуације у тој земљи.

11.49 – На захтев Украјинаца, Јутјуб је блокирао директне преносе руског ТВ канала Раша тудеј на руском, јавља на Твитеру редакција РТ.

11.42 – Још једна украјинска мина експлодирала на територији Русије

Још једна украјинска мина је експлодирала на територији Русије. Руски граничари у Ростовској области кажу да је мина пала у Кујбишевски рејон, на 800 метара од државне границе.

Остао је кратер пречника пола метра. Људских жртава нема, али је експлозија убила неколико грла стоке која је пасла у близини.

Очевици кажу да је у то време на украјинској територији вођена интензивна артиљеријска ватра.

11.15 – Самопроглашена Република Доњецк, на истоку Украјине, затражила је дипломатско признавање од две друге непризнате мини-државе, Абхазије и Придњестровља.

Проруски побуњеници у Доњецку наводе да је о стварању њихове државе одлучено на референдуму након државног удара у Кијеву, „иза чега су стајале специјалне америчке службе“.

Абхазија, мала руска погранична територија на обали Црног мора, одвојила се од Грузије почетком 1990-их, а Придњестровље која се налази у источном делу Молдавије, прогласило се независним 1990.

Та два ентитета која имају подршку Русије, не признаје међународна заједница, осим Русије која је признала независност и другог грузијског побуњеничког региона, Јужне Осетије.

Подсетимо да је пре месец дана самопроглашена украјинска Луганска народна република затражила од Србије и још 14 држава и региона да признају њену независност.

11.12 – Национална гарда Украјине тврди да не поседује системе „град“

„Јединице Националне гарде не поседују реактивне системе плотунске ватре `град`“, стоји у изјави на званичном сајту гарде. Устаници ДНР и ЛНР су више пута јављали да украјинска војска користи у нападима те системе.

Почетком јула у прес служби самопроглашене Луганске Народне Републике су изјавили да су украјински војници поставили у околини Луганска три система „град“.

Председник Украјине Петар Порошенко је 1. јула одлучио да прекине примирје на истоку земље. Одмах затим су гранатирани центар Славјанска и Краматорска. У тим нападима је погинуло или рањено много цивила.

10.50 – Најмање две особе погинуле у гранатирању Луганска

Најмање две особе су погинуле, а шест рањено када је украјинска војска гранатирала Луганск на истоку Украјине, саопштила прес служба градског већа Луганска.

Украјинска војска је испалила укупно 13 граната, које су оштетиле зграде и инфраструктурне објекте у граду, наводи се у саопштењу прес службе, пренео је Итар-Тасс.

Области Доњецк и Луганск које се граниче са Русијом, одржале су 11. маја референдуме на којима је већина бирача подржала независност од Украјине.

Од средине априла, Кијев спроводи војну операцију у овим областима како би их вратио под контролу.

Војна операција на југоистоку Украјине, у којој учествују оклопна возила, тешка артиљерија и авиони, већ је имала за последицу стотине погинулих, уништене зграде, а на дестине хиљада људи прешло је границу из Украјине у Русију.

Након кратког примирја које је украјински председник Петро Порошенко објавио 20. јуна и окончао 30. јуна, напади украјинске војске на проруске снаге на југоистоку земље су настављени.

10.45 – Жан Аселборн: Европа мора да прихвати да Русија неће вратити Крим

Жан Аселборн оценио је да светски поредак не функционише без Русије и Кине, као и да ће Крим остати изгубљен најмање још десет година.

Шеф дипломатије Луксембурга је у интервјуу бечком дневнику „Пресе“, рекао да, ако се не жели ризиковати Трећи светски рат, Европа мора да прихвати да Русија неће вратити Крим.

„Крим де факто није више део Украјине, а де јуре, наравно, то нећемо прихватити. Илузорно је веровати да сада можемо наћи решење. Русија неће дозволити да се са њом разговара. То за десет година може бити другачије. Као политичар имам другачију одговорност. Када се ујутро пробудим је Русија још увек на географској карти. Морамо покушати да се са Русијом изађе из конфликта“, објаснио је Аселборн.

09.32 – Самопроглашена Доњецка Народна Република ће почети да исплаћује своје борце, рекао је руководилац самоодбране Игор Стрелков.

„Чини се да би многи били спремни да уђу у редове самоодбране уколико би постојала нека гаранција за породице. Сада ће таква гаранција постојати. Почев од овог месеца припадници самоодбране ће добијати прилично велике по овдашњим мерилима суме, односно од 5 до 8 хиљада гривни (око 310 – 500 евра)“, каже Стрелков.

„Осам хиљада људи било би довољно да се једном и за свагда заустави украјинска армија, која има велику предност зато што ми, зарад мобилности и брзине, имамо велике празнине у одбрани. Нама је позадина и даље лоша. Борићемо се и зауставити их, али без активнијег учешћа становништва Донбаса у одбрани, биће веома тешко издржати“, изјавио је Стрелков на Првом каналу новоформиране телевизије ДНР.

Стрелков је рекао да ће припадницима самоодбране од јула бити исплаћивана плата од 5.000 до 8.000 украјинских гривни. Он сматра да ће то привући у снаге самоодбране нове људе потребне за ефикасну одбрану.

Он је нагласио да ће исплате почети од краја јула.

08.02 Самопроглашена Доњецка Народна Република жели да узме под своју пореску јурисдикцију велика предузећа у региону, рекао је за РИА Новости заменик премијера ДНР за економска питања Андреј Пургин.

„Сада, кад су главне снаге концентрисане у Доњецку, ми ћемо активно преузети на себе финансирање и опорезивање у региону“, казао је он.

08.00 – Володимир Гројсман: Седамнаест милијарди долара помоћи ММФ није довољно

Заменик премијера Украјине Володимир Гројсман рекао је међународним донаторима да помоћ Међународног монетарног фонда од 17 милијарди долара „није довољна“.

Како се наводи, помоћ није довољна због „агресије без преседана коју је подстакла Русија“.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Украјинска криза на дан 09.07.2014.

* Обавезна поља