sb-ukrajina21.35 – Савет безбедности УН ни вечерас, на 13. ванредној седници посвећеној ескалацији насиља у Украјини, није успео да усагласи кораке за решавање кризе у тој земљи. На седници, сазваној на захтев Москве, руски амбасадор Виталиј Чуркин затражио је „хитно заустављање насиља“, док су амбасадори западних земаља оптужили Русију да опрема и финансира проруске снаге које су заузеле зграде власти у десет градова на истоку Украјине.

21.10 – 38 људи погинуло у пожару у Дому синдиката у Одеси. Полиција је навела да су се неки од страдалих угушили од дима док су други погинули искачући кроз прозоре зграде. Руска агенција Итар-Тас с претходно је јавила да су припадници украјинског ултранационалистичког „Десног сектора“ и радикалне групе за самоодбрану из Харкова и Кијева, који су данас изазвали масовне нереде у Одеси, запалили зграду регионалног Дома синдиката, у којој су се сместиле проруске присталице федерализације Украјине.

21.00 – Барак Обама: Позицију Русије о Украјини треба узети у обзир

Руску позицију о Украјини треба узети у обзир, изјавио је председник Барак Обама. Према његовим речима, Москва „има легитиман интерес према оном што се дешава у њеном комшилуку“. Амерички лидер је подсетио на „дубоку и комплексу историју“ односа Руса и Украјинаца.

Обама је подржао акције украјинске војске у источноукрајинском Славјанску, где је у току операција против присталица федерализације. Према речима Обаме, украјинска влада има право да уведе ред на својој територији.

20.45 –  Ванредна седница Савета безбедности због растуће кризе у Украјини почела је вечерас пошто је њено сазивање претходно тражила Русија. Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин позвао је на обуставу насиља у југоисточним регионима Украјине, пренео је Итар-Тасс.

Он је на седници Савета безбедности такође рекао да су власти у Кијеву уништиле последњу наду у реализацију споразума из Женеве од 17. априла о решењу украјинске кризе.

20.25 – Председник САД Барак Обама изјавио је да је ескалација насиља на истоку Украјине очигледан знак да тамошње проруске снаге нису мирољубиви демонстранти.

Обама је подржао украјинску владу данас, када је Кијев предузео своју прву велику офанзиву с циљем да истера побуњенике који су заузели владине зграде на истоку земље, наводи АП.

19.58 – Током конференције за новинаре у Словачкој председник ЕУ Херман Ван Ромпеј изјавио је да „ако Русија не пронађе мирно решење ситуације у Украјини, ЕУ ће наставити са додатним притисцима на Русију“.

19.46 – Амерички председник Барак Обама и немачка канцеларка Ангела Меркел запретили су вечерас Русији оштријим санкцијама, ако Москва не промени свој став према Украјини.

19.45 – Ватра гута први спрат зграде Дома синдиката у Одеси, људи скачу с прозора, јавља Раша тудеј.

19.36 – Одеса — Три особе су погинуле, а 15 је рањено у украјинском граду Одеси у данашњим сукобима између присталица украјинских власти и проруске опозиције, јавља Ројтерс.

19.20 – Припадници Десног сектора наоружани штанглама и бејзболкама кренули узвикујући Украјина, Украјина у масовни јуриш на камп проруских присталица у Одеси. Наоружана маса је до темеља демолирала и спалила камп, а један проруски активиста захваљући срећи избегао је линч.

18:50 – Почео је хитан састанак Савета безбедности УН о ситуацији на југоистоку Украјине. Стални представник Руске Федерације при УН Виталиј Чуркин је рекао да уколико кијевске власти не престану са офанзивом у овом делу земље „катастрофалне последице за Украјину се не могу избећи“.

18.49 – Информације кијевских власти о наводном покушају субверзивних група из Русије да продру у Украјину не одговарају стварности, наведено је у саопштењу руске Федералне службе безбедности (ФСБ).

18.46 – „Током операција кијевских снага неколико десетина припадника милицје Народне самоодбране Славјанска је повређено, док је један погинуо“, изјавио је портпарол ове организације.

18.44 – Наоружани проруски активиста са терасе у центру Одесе пиштољем пуцао на присталице власти у Кијеву. Нпадач се уз помоћ још једне особе која је бацала молотовљеве коктеле попео се на терасу и напао окупљене присталице власти у Кијеву.

18.42 – Проруски активисти у Славјанску ојачавају барикаде и очекују још један удар украјинских снага безбедности јављају новинари са терена. 

18.37 – Власти у Кијеву треба да се „призову памети“ и да прекину убијање сопствених грађана, јер ће у супротном судбина Украјине бити „сасвим жалосна“, изјавио је данас руски премијер Дмитриј Медведев.

18.21 – Руска Федерална служба безбедсноти (ФСБ) негирала је данас оптужбе украјинске стране о покушају групе руских саботера да уђу на територију Украјине. ФСБ је саопштила да такве тврдње немају везе са реалношћу

18.15 – Припадници „Десног сектора“ и присталице митинга за јединствену Украјину кренуле су марш улицама Одесе и том приликом испред себе ломе све предизборне билборде на којима се промовишу проруски кандидати. Наоружани палицама лупају све паное док полиција све мирно посматра.

17:25 – Олександар Турчинов: Много проруских активиста неутралисано у Славјанску

Кијев — Много проруских активиста је убијено, рањено и ухапшено у акцији коју је спровела украјинска војска у Славјанску, изјавио в.д. председника Украјине Турчинов.

Олександр Турчинов је саопштио да ипак операција у том граду на истоку Украјине није ишла толико брзо како је очекивао.

Раније су проруски активисти убили две особе, јавља BBC. Руски медији су известили да су срушена и три хеликоптера украјинске војске. 

16:56 – Чак Хејгел: Европске државе НАТО морају да увећају улагања у одбрану у светлу руских акција у Украјини 

Вашингтон — Европске државе чланице НАТО морају да повећају улагања на пољу одбране у светлу акција Русије у Украјини, поручује амерички министар одбране Чак Хејгел.

Хејгел је ово поручио у говору који тек треба да буде одржан, а чије делове је данас објавило Министарство одбране.

„Потребна су нова финансијска ангажовања свих држава чланица НАТО“, наводи се у унапред објављеним изводима говора о Северноатлантској алијанси, који ће Хејгел одржати у центру „Вудро Вилсон“ у Вашингтону, преноси Ројтерс. 

16:37 – Кијев одбацује отпужбе да крши Споразум из Женеве

Украјина је данас категорично одбацила покушаје Москве да Кијев буде окривљен за кршење споразума постигнутог у Женеви прошлог месеца и саопштила да Русија није предузела ниједан корак како би се смирила ситуација на истоку те земље.

„Уместо тога, Русија на многе начине подржава терористичке групе које оперишу у источним регионима Украјине, који доводе цивиле у опасност, узимају људе за таоце и стварају атмосферу терора и насиља“, саопштило је украјинско Министарство спољних послова. 

16.17 – Најмање једна особа погинула у сукобима присталица и противника јединствене Украјине у Одеси. Неколико десетина њуди је повређено, јавља агенција Униан.

14.47 – Тројица припадника проруских снага и два цивила убијени су током операције украјинских снага у Славјанску, рекао је локални лидер Вјачеслав Пономарев руској телевизији „Dozhd TV 1„.  Погинула су и два пилота оборених хеликоптера. 

15.49 – Русија сазива хитну седницу СБ УН

Русија сазива Савет безбедности УН на хитно заседање у вези са казненом операцијом војске у Славјанску, саопштила је прес-службе руског сталног представника мисије при светској организацији Алексеј Зајцев.

Украјинска војска, у петак ујутро је уз употребу авијације и оклопних возила почела да напада Славјанск у Доњецком региону. Има жртава.

У Москви, акцију Кијева су назвали казненом операцијом која уништава последњу наду за деескалацију ситуације у Украјини.

15.00 – У Одеси данас поподне дошло је до крвавих сукоба између фудбалских навијача клуба Черноморец и проруских демонстраната.

Сукоб је избио у улици Греческаја који су заједно са неколико хиљада присталица власти у Кијеву кренули у јуриш на стотињак антивладиних демонстраната на које су насрнули бејзболкама и штитовима. 

15:14 – Варшава: Неуспех договора по питању гаса између ЕУ, Русије и Украјине

Русија, Украјина и ЕУ током трилатералног састанка у Варшави нису успели да се договоре по питању гаса, али је испорука руског гаса у ЕУ до краја маја загарантована, изјавио је комесар ЕУ за енергетику Гинтер Етингер на конференцији за новинаре после састанка са представницима Руске Федерације и Украјине.

За средину и крај маја планирана су још два круга преговора, додао је он.

Етингер је истакао да ЕУ признаје да Украјина није испоштовала своје обавезе по питању гасних уговора са Русијом, додајући да је током састанка владала радна атмосфера, упркос „оштрој ситуацији у Украјини“.

15:12 – Народна милиција Славјанска демантовала тврдње званичног Кијева да је град „у суштини очишћен од снага федералиста“, јавља Итар тасс. 

14:55 – Војна операција у Славјанску спречила пуштање страних посматрача

Украјинска војна операција у Славјанску нарушила је преговоре о ослобађању страних посматрача, изјавио је званичник локалне власти. Он је рекао да су сви затвореници „сити и здрави“.

Крајем прошле недеље, народна полиција Славјанска је ухапсила 11 припадника војне мисије ОЕБС-а, осумњичивши их за шпијунирање. Шведски официр, дијабетичар, је особођен. 

14.40 – Украјина је једнострано забранила руским авионским компанијама да лете за градове Доњецк и Харков у источној Украјини, саопштила је руска Федерална агенција за ваздушни транспорт.

14:40 – МИП Русије: Запад одсеца пут ка решењу кризе у Украјини

Подржавајући војну акцију Кијева, Запад заправо одсеца пут ка мирном решавању кризе у Украјини, саопштило је министарство иностраних послова РФ.

Тако је министарство прокоментарисало војну операцију у Украјину која је почела нападом на Славјанск у Доњецкој области. Према последњим подацима, у граду има жртава.

Москва верује и да у оваквој позадини не изгледа сасвим случајно категорично одбијање Вашингтона да подржи предлог о организацији дијалога између представника кијевских власти и југоисточних области Украјине под покровитељством ОЕБС-а.

14:37 – Камермани SkyNews, CBS и новинар Buzzfeed нестали су у Украјини

Камермани британског телевизијског канала SkyNews и америчког CBSС нестали су у Доњецкој области, где кијевске власти спроведе специјалну операцију, саопштавају „Новости Донбаса“.

„Са запосленима медијских компанија изгубљена је веза након што су отишли у Константиновку. Још увек није успостављена веза са њима. Међу несталим новинарима су Clarissa Ward, Erin Lyall, Andy Srevenson, Geoff Mabberley,“- наводи се у саопштењу.

Осим тога, у Славјанску, у источној Украјини, где је у у току друга фаза специјалне операције, јутрос је  нестао новинар америчког листа Buzzfeed Мајк Гигли и преводилац Елена Глазунова. Њихов телефон је недоступан.

14.35 – Раша тудеј: Вечерас још опсежнија акција украјинске војске у Славјанску

Раша тудеј јавља да ће вечерас да буде још опсежнија акција у Славјанску, и да се народ спрема за нову офанзиву украјинске војске.

14.19 – Немачки медији, позивајући се на владу у Берлину, јављају да је дошло до котакта са члановима тима Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), заробљеним недавно у источној Украјини. Осим овог, представник немачког Министарства иностраних послова није навео никакве друге податке.

14.17 – Русија, Украјина и ЕУ нису постигли договор о руском гасу на трилатералном састанку у Варшави. Планирано је да се одрже још два оваква састанка.

14.16 – У близини зграде Безбедносне службе Украјине у Луганску пронађено је беживотно тело 39-тогодишњег мушкарца. На телу нису пронађени знаци насилне смрти. Даљом истрагом биће утврђен узрок смрти.

14:15 – Кетрин Ештон: Најважније зауставити насиље Украјини

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изјавила је данас да је од пресудног значаја да се у Украјини смањи насиље и прекине заузимање државних објеката.

„Апсолутно је од виталног значаја да не буде наставка насиља и апсолутно је од виталног значаја да се смањи заузимање зграда“, рекла је Ештонова на конференцији за новинаре са немачким министром спољних послова Франк-Валтером Штајнмајером. 

13.38 – Званична Москва одлучно је данас затражила од Запада да „одустане од деструктивне политике према Украјини“ и, оптужујући Украјину за грубо кршење обавеза из Женевске изјаве од 17. априла, затражила од Кијева да неодложно обустави „казнену операцију и свако насиље над сопственим народом“.

У Русији су бесни због почетка казнене операције у украјинском граду Славјанску са учешћем терориста из „Десног сектора“ и других ултранационалистичких организација.

Министарство иностраних послова Русије затражило је од оних који су себе прогласили влашћу у Кијеву, да је одмах обуставе. Москва је такође позвала западне земље да напусте своју деструктивну политику према Украјини.

Украјинска војска је у петак рано ујутру почела напад на град Славјанск у Доњецкој области, користећи авионе и оклопна возила. Има жртава.

13.36 – МУП Украјине: Проруске снаге напустиле Тужилаштво и ТВ-центар у Луганску.

Проруске снаге напустиле су данас канцеларију Тужилаштва и ТВ центар у источно-украјинском граду Луганску, саопштило је Министарство унутршњих послова Украјине.

„Канцеларија Тужилаштва је ослобођена данас захваљујући преговорима између локалних власти и људи који су заузели зграду“, наводи се у саопштењу Министарства које преноси Ројтерс.

У другом извештају се наводи и да су проруске снаге напустиле и ТВ центар.

Проруски демонстранти су заузели зграду Тужилаштва 29. априла, али у тој акцији нико није повређен, подсећа Итар-Тас с.

13.25У специјалним операцијама украјинских снага у Славјанску на југоистоку земље учествују и странци, рекао је данас један представник проруских Самоодбрамбених снага у овом граду.

„Активисти су преко радио станице чули у више наврата енглески језик, а то је директан доказ учешћа странаца у казненим операцијама против Славјанска“, рекао је активиста Народне самоодбране у Славјанску агенцији РИА „Новости“.

Руско Министарство спољних послова изразило је раније забринутост због учешћа агената приватне безбедносне фирме „Грејстон“, повезане са некадашњом агенцијом „Блеквотер“, у сукобима у Украјини, као и због формирања јединица страних бораца.

13.00 – Владимир Путин: Ситуација на југоистоку Украјине представља „криминални акт Кијева“

Председник Русије Владимир Путин добио је све хитне информације о тренутној ситуацији на југоистоку Украјине, где је војска почела акције против локалног становништва, и оценио је да је реч о криминалном акту Кијева, изјавио је Путинов представник за медије Дмитриј Песков.

На жалост, развој догађаја на терену у потпуности је потврдио такву Путинову оцену, додао је Песков.

У време када Русије предузима максималне напоре да се смири ситуација, власти у Кијеву су почеле да бомбардују мирољубиве грађане и тако уништиле и последњу наду да би Женевски споразум могао да буде реализован, казао је Песков, како преноси Итар тас.

Поводом погоршања ситуације на југоистоку Украјине, стални представник Русије у ОЕБС Андреј Келин позвао је ту организацију да предузме одређене кораке како би се зауставила „казнена операција Кијева“.

12.54 – На Јутјубу се појавио видео који приказује украјинске војнике који у хамерима пристижу у град Јасногорки, док грађани безуспешно покушавају да их зауставе.

12.16 – У региону Доњецка украјинске трупе ухапсиле су четворицу федералиста осумњичених да су пуцали на украјинске хеликоптере, објавило је украјинско министарство одбране.

12.05 – Дмитриј Песков: Путин добија све информације о ситуацији на југоистоку Украјине, Кијев ће неминовно сносити одговорност за казнену операцију

Руски председник Владимир Путин у оперативном режиму добија све информације о ситуацији на југоистоку Украјине у вези са почетком казнене операције, у којој су укључене оружане снаге и војна авијација, саопштио је портпарол шефа државе Дмитриј Песков.

Кијевске власти, које су покренуле казнену операцију у југоисточној Украјини, неминовно ће одговарати, пре свега свом народу, рекао је потпарол председника РФ Дмитриј Песков.

Украјинска војска је у петак рано ујутру почела напад на Славјанск у Доњецкој области, користећи авионе и оклопна возила. Има жртава.

У Москви, акције Кијева су назване казненом акцијом која заправо уништава последњу наду за имплементацију Женевског споразума и деескалацију ситуације у Украјини.

11.55 – Становници Славјанска затворили живим штитом улаз војсци у град

Становници Славјанска на истоку Украјине, где је у току специјална операција снага безбедности против присталица федерализације са употребом авиона и оклопних возила, организовали су живи штит како би зауставили трупе да не уђу у град.

Међу становницима су жене, старије особе, сви су ненаоружани. Војска још увек не предузима акције, али је ситуација напета.

11.40 – Арсен Аваков позвао присталице федерализације да положе оружје

Именовани од стране Врховне Раде вд. начелник Министарства унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков затражио је од присталица федерализације да „положе оружје, ослободе таоце, ослободе све заузете зграде администрације, зауставе нереде и погроме,“ саопштила је прес-служба министарства.

„Украјинска влада је спремна да амнестира припаднике грађанске опозиције који нису починили озбиљне злочине,“ – наводи се у саопштењу.

Захтеви да се положи оружје и понуда преговора објављени су тек након што су кијевске власти рано јутрос покренуле специјалну операцију у Славјанску.

11.38 – Самопрокламовани градоначелник Славјанска Вјачеслав Пономарјев изјавио је да је украјинска војска нанела губитке федералистима. „Наш град је нападнут и већ смо изгубили“, изјавио је он апелујући на становнике да не излазе на улице.

11.35 – Два украјинска војника су погинула и оборена су два хеликоптера код Славјанска на истоку Украјине, где је војска јутрос почела операцију у покушају да поново преузме контролу над градом, саопштило је данас украјинско министарство одбране.

Хеликоптери су оборени ручним ракетним бацачима, навело је министарство , додајући да су за тај напад одговорне професионалне групе за саботажу и страни војници или плаћеници.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков је на свом Фејсбук (Facebook) профилу написао да власти захтевају да „терористи“ ослободе таоце, предају оружје и напусте зграде које су окупирали.

11.25 – Лансирањем казнене операције на истоку Украјине, Кијев је уништио и последњу шансу за имплементацију женевског договора о деескалацији кризе у Украјини, изјавио је Дмитриј Песков, портпарол председника Русије Владимира Путина.

„Док Русија чини напоре да смири ситуацију и решки конфликт, режим из Кијева је одабрао да започне ваздушни напад на мирне стамбене области и започне казнену операцију“, казао је Песков додајући да руски председник пажљиво прати тренутну ситуацију. Он је подсетио да је Путин раније изјавио да ће овакве поступке посматрати ка криминалне чинове.

11.20 – Вол стрит журнал: Немачка неће подржати САД по питању оштријих санкција против Русије

Немачка неће подржати америчку иницијативу о пооштравању санкција против Русије због става немачких привредника, саопштава амерички лист Wall Street Journal.

Према информацијама извора листа, у последњих неколико недеља, највеће немачке компаније, укључујући хемијски гигант BASF SE, електротехнички концерн Siemens AG, Volkswagen AG, Adidas AG и Deutsche Bank AG, у јавним изјавама и приватно јасно су дали на знање да се противе већим економским санкцијама против Русије.

Управо такав став намерава да пренесе Бараку Обами немачка канцеларка Ангела Меркела, током своје предстојеће посете Белој кући.

11.05 – Амерички суд забранио компанијама Lockheed и Boeing да купују руске моторе

Амерички федерални истражни суд забранио је компанији United Launch Alliance -заједничком предузећу компаније Lockheed Martin и Boeing, да користе руске ракетне моторе.

Забрану је тражила приватна компанија SpaceX, која производи ракете и космичке бродове, и која се нада да ће преузети посао од руског произвођача. Суд је донео решење на основу позива Конгреса да се у наредних 5 година ради на развоју америчког ракетног мотора на течно гориво, како би се укинула зависност од руске производње.

Раније, Пентагон је известио да због украјинске кризе може бити ревидирано питање коришћења руских мотора за ракете-носаче Atlas.

11.00 – ММФ саопштио да ће поново разматрати програм помоћи Украјини, ако Кијев изгуби контролу над индустријским областима, јавља Би-Би-Си.

10.45 – Русија тражи од Организацијe за безбедност и сарадњу Европе да заустави специјалну операцију у Украјини

Русија тражи од Организације за безбедност и сарадњу Европе да предузме мере да се заустави казнена операција кијевских власти на истоку Украјине, изјава је стални представник Русије при ОЕБС Андреј Келин.

Раније, украјински Министарство одбране је саопштило о двоје убијених у операцији у Славјанску. Снаге самоодбране града објавиле су о губитку једног свог борца.

Кијев намерава да блокира железнички саобраћај у региону Славјанска где се настављају борбе између владиних снага и „народне полиције“.

10.44 – Федералисти су покушали да у Славјанску заробе воз са путницима на линији Москва-Маријупол, јавља Дмитриј Тимчук. Овај покушај зауставили су припадници украјинских јединица.

10.40 – После неколико сати сукоба који су почели рано јутрос у Славјанску, тренутно је у том граду затишје. Лидер локалног огранка Комунистичке партије Украјине Анатолиј Хмељовој изјавио је да је Самоодбрана Славјанска напустила неколико пунктова на улазу са севера у град и да сада гради барикаде ближе центру.

„Они су напали са севера. Сада је ватра престала. Према нашим подацима, они се групишу и могу покушати да нападну са друге стране“, саопштио је Хмељовој, а преноси радио Глас Русије.

10.37 – Проруски активисти у Словјанску позвали су цивилно становништво да се окупи на главном тргу како би снимили видео поруку председнику Русије Владимиру Путину, у којој би тражили његову помоћ.

10.34 – Наоружани људи који су држали зграду државног тужилаштва у Луганску, напустили су објекат након преговора са властима, саопштило је Министарство унутрашњих послова Украјине.

9:40 Самоодбрана Славјанска поставља барикаде у центру града

Самоодбрана Славјанска напустила је неколико пунктова на улазу са севера у град и сада гради барикаде ближе центру, рекао је лидер локалног огранка Комунистичке партије Украјине Анатолиј Хмељовој.

„Они су напали са севера. Сада је ватра престала. Према нашим подацима, они се групишу и могу покушати да нападну са друге стране,“- саопштио је Хмељовој.

Украјинске снаге започеле су јутрос велику специјалну војну операцију у Славјанску против проруских активиста. Град је блокиран док одјекују експлозије и чују се рафали, а небом кружи 20 хеликоптера који трагају за федералистима.

Према незваничним подацима са терена, проруске снаге су обориле четири хеликоптера, када је погинуо један пилот док је други заробљен. У обрачунима је убијен и један припадник федералиста и један је рањен.  За сада је потврђено обарање три летилице – два Ми-24 и један Ми-8. Хеликоптери су оборени преносним лансерима ракета.

Припадници Самоодбране Славијанска наводе да је војска напала неколико локација истовремено.

https://www.youtube.com/watch?v=rPHbi2PygqY#t=13

„Неколико оклопних возила и десантне трупе пребачене су хеликоптерима и одмах су започеле напад“.

Према непотврђеним извештајима, украјинска војска је поједине локације гађала и ракетама из хеликоптера.

Украјинске снаге заузеле су контролне пунктове у граду, као и станицу полиције, а војска је блокирала чак и прилазе Краматорску, који се налази на 19 километара од Славјанска.

На ободу града може се видети густ дим који се надвио изнад контролних пунктова.

09.24 Игор Стрелков, командант снага федералиста, са групом подређених покушава да побегне из Славјанска, саопштио је Дмитриј Тимчук, директор Центра за војно-политичке студије. Он је додао да су проруске јединице у овом граду расформиране, али да се сада прегрупишу у Горловки. „Групе у Славјанску планирају да направе провокације како би дошло до губитка живота цивила чиме би се симулирале „нечувености“ украјинских снага сигурности“, додао је он.

09.10 – Председник САД Барак Обама и немачка канцеларка Ангела Меркел одржаће састанак у Вашингтону поводом ситуације у Украјини.

08.57 – Федералисти су отворили ватру на медицински хеликоптер који у Славјанску покушава да пружи помоћ у евакуацији грађана, а том приликом рањен је један од лекара, јавља Униан. Безбедносна служба Украјине јавља да федералисти окупљају цивиле како би их искористили као живи штит.

08.50 – Рањени украјински пилот обореног хеликоптера пребачен је у штаб припадника Самоодбране где му је указана помоћ. Како је навела украјинска страна, летилицу су оборили високообучени професионални војници.

08.34 – Украјинска војска је преузела контролу над девет контролних пунктова у Славјанску, јавио је Арсен Аваков, министар унутрашњих послова Украјине. „На наше специјалне снаге федералисти су отворили ватру из тешког наоружања укључујући и ручне ракетне бацаче. Тренутно се одвијају борбе против професионалних плаћеника. Проруски активисти не престају да пуцају и крију се иза цивила у делу Славјанска где се налазе насељене куће. Нашим јединицама је наређено да не пуцају како не би угрозили цивиле“, навео је он.

08.14 – Проруски активисти у Славјанску почели су да краду аутомобиле како би побегли из града, навео је Дмитриј Тимчук, шеф Центра за војно-политичке студије. „Криминалци који раде за новац нису спремни да преузму ризик и супротставе се украјинској војсци зарад великих идеја Москве“, навео је он.

08.05 – Украјински граничари у Луганску открили су руски пропагандни материјал и ухапсила 22-годишњег руског држављанина који је летке превозио.

Турчинов декретом вратио војну обавезу

Кијев — Привремени председник Украјине Александар Турчинов декретом је вратио војну обавезу како би се изашло на крај са све гором ситуацијом на истоку и југу земље.

Турчинов је у среду признао да су државне снаге беспомоћне да се изборе с немирима у неким областима, истичући да је сада циљ да се спречи њихово даље ширење, преноси ББЦ.

Украјина криви Русију за организовање освајања бројних јавних зграда на истоку земље, што Москва пориче.

Близу украјинске границе је према неким проценама стационирано око 40.000 руских војника, а Турчинов напомиње како је Украјина у „пуној борбеној готовости“ страхујући од руске инвазије, навео је ББЦ.

Према процени страних дописника у Украјини, војне снаге ове земље броје око 130.000 људи, а та цифра би уз учешће резервиста могла да се попне на милион.

Кијев је укинуо обавезно служење војног рока за младе мушкарце крајем 2013, на основу закона који је предложио тадашњи председник Виктор Јанукович.

У то време, Јанукович је истицао да ће Украина спровести војне реформе како би била уведена „професионална војска“.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Без сагласности у Савету Безбедности (видео)

* Обавезна поља