rijadАмеричка влада никада није обелоданила поглавље извештаја о терористичким нападима које говори о финансијерима Ал Каиде.

Сведочење некадашњег саборца Осаме бин Ладена о везама између Ал Каиде и чланова саудијске краљевске породице поново је у епицентар збивања избацило причу о званичном Ријаду као главном спонзору терориста који су пре непуних 14 година извели напад на САД. Нове оптужбе бившег терористе подсетиле су америчку јавност на готово заборављени државни извештај чије је цело једно поглавље, оно у вези с умешаношћу Саудијске Арабије у 11. септембар, проглашено државном тајном.

Иако га је саудијска амбасада у САД назвала „поремећеним криминалцем” коме се не може веровати, Закаријас Мусаи је тврдњама о умешаности Ријада узнемирио духове и покренуо дебату о односима две земље. Огласио се из затвора у Колораду, где издржава доживотну казну због учествовања у тероризму. Он је казао да је као лични гласник вође Ал Каиде, Осаме бин Ладена, преносио поруке саудијским принчевима и да се са њима састајао ради договора о обарању америчког председничког авиона за време Била Клинтона. Мусаи је потврдио да су чланови владајуће фамилије Саудијске Арабије финансирали Ал Каиду и да је он лично примао новац и водио евиденцију о донаторима, међу којима су били званичници конзервативне монархије. Да ли је нешто од овога истина? Да ли је тачно да га је један принчевски пар чак и посетио док се у Оклахоми обучавао за пилота да би изводио самоубилачке нападе? Могуће је да се део одговора налази у конгресном извештају о 11. септембру и погибији 3.000 људи, на оних 28 страница које су склоњене од очију јавности. Како подсећа „Њујорк тајмс”, ознаку поверљивости још носи четврти одељак извештаја који су написали обавештајни одбори Представничког дома и Сената. Тај део материјала односи се управо на заштитнике Ал Каиде. Према ономе што је досад процурило у медије, то поглавље указује на функционере вехабијске краљевине. Није тајна да ова земља данас дотура новац милицијама од Сирије до Либије. Према оцени Томаса Липмана, стручњака за моћну арапску династију, нафта и заједнички непријатељи спајају Ријад и Вашингтон, али их раздваја однос према поштовању људских права, због чега између две престонице постоји „однос међусобног гнушања”.

Породице жртава 11. септембра воде спор пред судом у Њујорку и захтевају да се обелодани целокупна документација, што траже и поједини конгресмени. Бела кућа је саопштила да је примила захтев за отварање материјала и да разматра ту могућност, али да за тако нешто не постоји крајњи рок. Бивши сенатор Боб Грејам, који је у време истраге био на челу Обавештајног одбора Сената, позвао је на отварање поглавља о Саудијској Арабији, које је „затамнео” тадашњи председник Џорџ Буш. Грејам истиче да се на тим странама види да је Ријад био саучесник у завери против САД. Чланови породица погинулих у Њујорку, Вашингтону и Пенсилванији тврде да ни влада Барака Обаме не открива све детаље извештаја јер је Ријад политички и економски савезник њихове земље. Колико је заливска монархија богата нафтом битна за САД, видело се и по томе што је Обама недавно отишао да ода почаст преминулом краљу Абдулаху и сретне се са наследником трона Салманом. Овде треба приметити да се Обама није појавио на обележавању годишњице ослобађања Аушвица нити на париском маршу солидарности са редакцијом „Шарли ебдоа”.

Ипак, поједини стручњаци сматрају да је упирање прстом у Ријад неосновано и нелогично. Осим конгресног извештаја из 2002, трагедијом се две године после тога бавио и извештај националне комисије која није успела да директно повеже 19 отмичара авиона и кућу Сауда. Ипак, она је указала на то да је могуће да су принчеви били мецене појединим организацијама које су новац преусмериле Ал Каиди.

zakarijas-musaiКако подсећа „Њујoрк тајмс”, Саудијска Арабија је током осамдесетих и деведесетих спонзорисала муслиманске борце од Босне до Кабула. На њима није штедео ни данашњи краљ Салман. САД и Ријад подржавали су муџахедине који су се у Авганистану борили против совјетских снага да би 1988. формирали Ал Каиду, која је нападала не само САД већ и Саудијску Арабију. Због тога Бернард Хејкел, професор средњоисточних студија на Принстону, каже да нема логике да је Ријад трпао новац у џепове милитаната који су династију прогласили за непријатеља. Чарлс Фримен, амерички амбасадор у Ријаду од 1988. до 1992. године, каже да је саудијски режим био попустљив према религијском екстремизму до деведесетих, али не и касније, јер је Бин Ладен нападао и територију краљевине.

Америка и њен значајни снабдевач црним златом данас важе за партнере и у борби против тероризма: Ријад се прикључио међународној коалицији за рат против Исламске државе. После свега, разумљива је незаинтересованост Вашингтона да много таласа око 11. септембра. Безвољну Белу кућу сигурно неће подстаћи ни републиканска већина на Капитол хилу. Републиканац Ричард Бер, председавајући Обавештајног комитета Сената, изјавио је да не схвата шта би се добило отварањем поменутог извештаја који, по њему, припада историји јер, иако је у нападима учествовала „нека муслиманска земља”, то нема везе са данашњим тренутком.

Бандар бин Султан, Турки ел Фејсал, Алвалид бин Талал

Принчеви које је Мусаи именовао као спонзоре Ал Каиде:

1. Бандар бин Султан (65) веома је близак са некадашњим председницима, Џорџом Бушом и Џорџом Бушом млађим. Био је амбасадор у САД од 1983. до 2005, а потом и шеф обавештајне службе. Осмислио је план рушења сиријског председника Башара ел Асада и врши сталан притисак на САД да одустану од нуклеарних договора са Ираном.

2. Турки ел Фејсал (69) такође је био први дипломата у Вашингтону, од 2005. до 2007, док је тајном службом господарио од 1977. и 2001. Тада је био задужен и за односе са Осамом бин Ладеном и његовом организацијом. Казао је да је оптужбу о сарадњи са Ал Каидом доживео као „шамар”.

3. Алвалид бин Талал (59) најбогатији је принц, са капиталом у „Тајм Ворнеру”, „Твитеру” и „Еплу”, а донедавно и у медијима Руперта Мердока. Рудолфу Ђулијанију је понудио десет милиона долара за обнову Кула близнакиња, али је тадашњи градоначелник Њујорка одбио поклон због принчеве критике на рачун политике САД на Блиском истоку.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Улога Ријада у 11. септембру

* Обавезна поља