fond pioБЕОГРАД – „Читај пажљиво решење од почетка до краја”. Тако у најкраћем гласи апел надлежних у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање онима који сами себи уплаћују доприносе, а онда из неког разлога престану то да чине. Јер, догодиће им се оно што су искусили наши читаоци – после деценију, две, сазнали су да на име камате морају да плате по милион или два динара и то само зато што нису добро прочитали какве су обавезе преузели, а онда заборавили да о престанку уплате доприноса обавесте Пензијски фонд. Отуда и савет да отворе четворе очи када потписују и преузимају било каква решења.

Управо се то ових дана догодило једној нашој читатељки која је стекла услов за старосну пензију, а која је тек на шалтеру ПИО фонда сазнала да дугује за камату ни мање ни више него 2,1 милион динара, од чега је основица 290.000 динара.

Увидом у базу података матичне евиденције ПИО констатовано је да је ова наша читатељка од 1991. године пријављена на осигурање преко Удружења новинара Србије. Пријавила се, доприносе није плаћала, али на њену жалост пропустила је прилику да се одјави с тог осигурања када је засновала стални радни однос. Фонд ПИО ју је стално водио као дужника, али ниједном је није ни обавестио да јој се обавеза увећава по страшној камати. Сада је све, са каматама, дошло на наплату.

Она је, како каже, рачунала да ће јој после 1994. године, када се за стално запослила, аутоматски престати обавеза према Фонду самосталаца и бити преведена на Фонд запослених. Није имала појма да мора да се одјави с једног када прелази на друго осигурање. Брзо је, што би се рекло, читала решење, а сада има и превише времена за кајање.

Понуђено јој је да до краја године плати основни дуг од око 2.500 евра, како би јој се опростила камата. Мука је што та наша колегиница ни сада нема могућност да и ту главницу плати.

Јелица Тимотијевић, директор Сектора за односе с јавношћу у ПИО фонду каже да је увидом у базу података матичне евиденције ПИО констатовано да је наша читатељка од 1991. пријављена на осигурање преко Удружења новинара Србије, о чему постоје валидни докази.

– На основу примљене пријаве, Фонд је ову вашу читатељку обавестио да је стекла својство осигураника код ПИО фонда самосталних делатности и да је тиме постала обвезник уплате доприноса за пензијско и инвалидско осигурање. Доприносе, међутим, није плаћала, нити је тражила одјаву када је засновала стални радни однос, што је била у законској обавези, тако да сва дуговања проистичу из тог периода, увећана за припадајућу законску камату, објашњавају у ПИО фонду.

У ПИО фонду наглашавају да самостална уплата доприноса престаје само по основу захтеву самог осигураника, а не аутоматски, те да ће сваком оном ко не одјави уплате, камата бити по закону зарачунавана.

Све то стоји у решењу, на основу чега се сматра да је странка о свему информисана, па Фонд нема обавезу да посебно сваког обавештава о дуговањима, због чега се и напомиње да пажљиво прочитају решење и знају каква су им права, каже Тимотијевићева.

Ништа боље није прошао ни Мирољуб Величковић који је хтео у два наврата да повеже по две године стажа. У ПИО фонду су му рекли да то укупно кошта око 150.000. динара, након чега их је он у законском року за жалбу питао да ли може да плаћа на рате, пошто нема довољно новца.

Како каже, одговор није никада добио, па није ништа ни уплаћивао. Десет година касније, када је отишао да провери колико има година стажа, уследио је шок. Има дуг од око 900.000 динара, а камата већа него за већину кредита од 19,5 одсто.

У ПИО фонду кажу да самим тим што је овај обвезник добио решење од њих, да је био обавезан да почне са уплатама, чак иако се он накнадно није изјаснио да хоће да повеже стаж иако му ПИО фонд није послао ниједно упозорење да има дуг.

У том решењу, тврди наш читалац, нигде није писало да је обавезан да почне са уплатама, као ни то да камата може да нарасте десетоструко више од дуга. –Самостална уплата доприноса третира се као јавни приход, па се сходно томе и обрачунава камата по каматној стопи на јавне приходе, која се од 1. 1. 2013. године обрачунава по пропорционалној методи, каже Тимотијевићева.

У сваком решењу о стицању својства осигураника по основу самосталне уплате доприноса наводи се висина основице за плаћање доприноса, стопа доприноса која се примењује на ту основицу и колики је месечни износ доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, објашњава наша саговорница.

– Дакле, странка је била у целини обавештена о правима и обавезама, категорична је Тимотијевићева.

У случају да није био у могућности да изврши обавезу према Фонду, а при том је добио обавештење да на рате не може да се уплаћује дуг, имао је могућност да у року за жалбу одустане од свог захтева, закључује Тимотијевићева.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Уместо пензија рачун за камате

* Обавезна поља