Fond-strateske-kulture-1Поводом седамдесетогодишњице ослобођења Београда и Србије од немачке окупације, а оживљавајући сећање на заједничку српско-руску жртву и борбу против нацизма, Фонд стратешке културе у сарадњи са Факултетом за дипломатију и безбедност из Београда организује међународну научну конференцију: „Борба против нацизма 1944 -2014.” Конференција ће се одржати 17. октобра, са почетком у 10 часова, у просторијама Факултета за дипломатију и безбедност (ул. Травничка бр. 2, Београд).

Циљ ове научне Конференције је покретање свестраног научног и друштвеног српско-руског дијалога о свим контраверзним и недовољно разјашњеним догађајима из времена Другог светског рата, као и различитим странама феномена нацизма. Конференција треба да подстакне будућа заједничка српско-руска мултидисциплинарна истраживања периода Другог светског рата, како би се добила објективна и научно одржива историјска слика једне епохе која је и за српски и за руски народ истовремено трагична и славна. Оваквим приступом чува се неокрњеном историјска свест два народа, која је када је у питању Други светски рат у ранијим деценијама била жртва идеолошко-репересивног ретуширања, а данас псеудонаучног ревизионизма глобалне политичке мотивације и циљева. Време је да српске и руске жртве нацизма добију објективну повест, а да нацизам као идеолошки, друштвени и државноправни феномен буде истражен, не као историјски инцидент, већ као један од појавних облика западног погледа на свет. Јер, догађаји који данас потресају исток Европе показују да нацизам није њена прошлост, већ и њена садашњост. Зато ће се учесници Конференције у својим рефератима бавити не само Другим светским ратом, већ и актуелном реафирмацијом нацистичке идеологије.

Сходно постављеном циљу, организатори Конференције су обезбедили мултидисциплинарни истраживачки приступ феномену нацизма, лишен струковне и временске ограничености, тиме што ће овом на научном скупу учествовати велики број руских и српских стручњака из области историје, политикологије, безбедности, права и социологије. У дискусији која је предвиђена за други део Конференције, непосредно после читања научних иступања, учешће ће узети нека од значајних имена српске политике и журналистике.

Свестан значаја теме и геополитичких прилика у којима се организује ова међународна научна конференција, организатори ће његове истраживачке увиде представити српској и руској јавности у зборнику радова који ће бити публикован после конференције.

У оквиру конференције, у просторијама Факултета за дипломатију и безбедност (ул. Травничка бр. 2, Београд), биће свечано отворена изложба фотографија, под називом „Нацизам поново убија: Новорусија 2014.” Изложбу фотографија посвећујемо новоруским жртвама савременог нацизма, чију злочиначку природу српска јавност може да упозна преко ексклузивних дела мајстора руске документарне фотографије. 


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Међународна конференција ФСК о нацизму

* Обавезна поља