Поред спомен-плоче девојчици која је један од симбола НАТО бомбардовања сада се налазе поломљене љуљашке, клупе и тобоган, коров и ђубре.

Парк Милице Ракић у Београду, једне од најмлађих и најтрагичнијих жртви бомбардовања из 1999. године, данас је запуштен, пун ђубрета, са поломљеним љуљашкама и тобоганима.

Нешто што је требало да служи као вечно сећање на страдале српске жртве данас је заборављено и уништено. „Нека се никад не забораве невине жртве НАТО агресије“, исписано је на спомен-табли у парку у Батајници, посвећеној малој Милици (3), коју су усмртили гелери бомбе 17. априла 1999. док је седела на ноши. Међутим, поред плоче којом је одата почаст трагично настрадалом анђелу данас се налазе две поломљене и покидане љуљашке. Дрвеном тобогану недостају даске, док се плава пластична плоча по којој су се некада радосно спуштала деца недалеко ваља поломљена у трави. Цео парк зарастао је у коров, поломљене су чак и дрвене клупе, док је ђубре на све стране…

– Страшно је ово шта се догађа! Свуда је амброзија, коров, о пуним кантама за ђубре да не причам! Ноћу се овде скупљају свакакви сумњиви ликови, па не дам мом детету више ни да приђе овде. Игралиште је неколико пута обнављано, али љуљашке и справе сваки пут буду поломљене, а у уместо да се деца играју у песку – свуда је разбацана пластична и картонска амбалажа. Kад год смо звали „Градску чистоћу“ и „Зеленило“, они кажу да нису надлежни – револтиран је Мирослав Павловић из Батајнице.

Будући да ово игралиште није заведено као градски парк, градске службе су га годинама заобилазиле у широком луку, а онда је група младих људи решила да волонтерски организује акцију у којој је започета обнова парка. Међутим, само годину дана касније ситуација је, чини се, и гора него пре.

Парк је 2014, заједно са грађанима Батајнице и Земуна, уредила организација Србска омладина, међутим, од њих јуче нисмо добили коментар.

 

Жарко Ракић – МНОГИ СУ ЗЛОУПОТРЕБИЛИ МИЛИЦУ

Милицу Ракић (3) усмртили су гелери НАТО бомбе 17. априла 1999. На фасади породичне куће Ракића у Улици Димитрија Лазаревића Раше број 8 и даље стоје видљива оштећења од пројектила, а њени родитељи и даље не желе да причају за медије.

– Мене и моју породицу многи су, позивајући се на нашу Милицу, злоупотребили. Почели смо да избегавамо сваки разговор о погибији наше ћеркице и акције одавања почасти њеној жртви – рекао је својевремено њен отац Жарко Ракић.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Уништен спомен парк Милице Ракић

* Обавезна поља