jelena guskovaРуски академик и историчар Јелена Гускова упозорила је да је реализација „зелене трансверзале“ ушла у завршну фазу, те да би у августу могло доћи до оружаних напада у Србији, БиХ и Македонији.

У тексту достављеном агенцији Срна, Гускова наводи да ће се, истовремено, „дићи на оружје Албанци у Македонији и на југу Србије у такозваној Прешевској долини, као и у Санџаку (Рашка)“.

Према њеним речима, „устаници“ ће покушати да заузму регионе где је српско становништво, а у централној Србији и БиХ биће извршено неколико терористичких напада ради одвлачења пажње.

Гускова указује на стари сценарио у таквим ситуацијама – полиција у Србији и Македонији почеће операцију против наоружаних одреда терориста. Као последица провокација, у сукобима ће погинути албански цивили, а онда ће исламисти у Србији, Македонији и БиХ узети оружје да помогну „угроженој браћи“.

Ти сукоби могли би да добију широки замах и у њима би, ратним дејствима различитог интензитета, могли бити обухваћени Србија, БиХ, Македонија и Црна Гора – наводи руски академик Јелена Гускова.

Она упозорава да би најтеже могло бити у Републици Српској и да би тамо, под изговором „регулисања конфликта“, могли покушати да дођу НАТО одреди, али и нови одреди исламиста.

Гускова се бави постојањем такозване „исламске државе“ на Балкану и истиче да је „прилив“ муслиманских избеглица са Блиског истока на Балкан појачан.

Американци хоће да реше „проблем“ са непокореним балканским Словенима, сматра Гускова, уз напомену да, и поред гушења суверенитета и управљања споља, Вашингтон није постигао потпуни успех.

Она указује да Република Српска јача своју позицију, да Македонија покушава да одбрани своју независност, а да Србија и даље не признаје Косово.

Очигледан је раст исламског радикализма на Балкану. На југу Србије и у Црној Гори делују исламистичке организације – „Вехабија“ и „Црвена ружа“, у Македонији је „Тарикат“, на Косову и северу Албаније су ћелије Ал Каиде, указује Гускова.

У БиХ исламисти иступају као заговорници унитарне муслиманске Босне и као организатори и извршиоци терористичких аката, а циљ им је стварање „зелене трансферзале“.

Гускова процењује да ће мађарски зид и затварање границе према Србији повећати број муслиманских избеглица које остају у Србији и Македонији. Она упозорава да те избеглице долазе без докумената и да у Србији добијају документе „на реч“, те износи податак да је за пола године границу Србије прешло већ 60.000 емиграната.

Већина „избеглица“ које су се појавиле у Србији јесу мушкарци, не старији од 27 година – 94 одсто њих су исламске вероисповести, 56 одсто их је без породице. Не воле да се сликају и не оскудевају у новцу.

Према неким подацима, закључује Гускова, у Србији се налази 1.000 џихадиста, од чега око 200 у Београду, а остали су у насељима Лединци, у Земуну, на Палилули и Медаковићу. Међу њима је много „Косовара“, а новац добијају из Беча.

Јелена Гускова подсећа на изјаву предсједника Српске Милорада Додика о опасности од исламског радикализма и да се у Сарајеву гради 34.000 станова за Арапе, као и да има 3.400 потенцијално опасних субјеката способних да врше терористичке нападе.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Упозорење Јелене Гускове

* Обавезна поља