djuric-trepcaДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је одлука привремених институција у Приштини о конфискацији „Трепче“ неважећа за Владу Србије, њене институције, привредне субјекте и за њене грађане.

Он је на конференцији за новинаре најавио да це Влади предложити да у понедељак затражи хитну седницу СБ УН о отимању српске имовине и кршењу резолуције 1244 на којој почива мир и стабилност у региону.

„Ако о томе не желе да разговарају у Бриселу, мораће да се разговара у УН“, рекао је Ђурић истичући да одлука косовског парламента представља и удар на темеље Резолуције 1244, којом је успостављен мир у покрајини.

„Ова одлука је неважећа и не производи правна дејства, нити последице када је реч о радно-правним односима, својинским, дужничко поверилачким односима, и свим другим односима које комбинат Трепча има“, поручио је Ђурић подвукавши да ова одлука приштинских власти није важећа у нашем систему.

Он је подсетио да ово није први пут да се покуша опљачкати Трепча, указујући да је нацистичка машинерија за време Другог светског рата то покушала свесна минералних ресурса, јер Трепча представља жилу куцавицу нашег народа на ширем подручју, не само Косова и Метохије већ и Рашког округа.

„Као и тада сваки покушај да се Трепча у будућности отме и одузме од онога коме припада завршиће се на исти начин. Ово није само удар на једно предузеће, већ и удар на право једног народа да постоји“, уверен је Ђурић.

Он је нагласио да су на Трепчиној земљи изграђена наша насеља, куће, у рудницима ради више хиљада наших радника, који хране своје породице.

Трепча је, према његовим речима, изградила и одржала генерације не само Срба, већ све који су хармонично радили у том комбинату.

Одлука приштинских власти, како је истакао, предстaваља удар и на темеље Резолуције 1244, којом је успостављен мир у покрајини, јер се и у њој помиње Трепча као и њено право да ради.

Трепча није без разлога унета у Резолуцију, јер од ње зависе живот, егзистенција и опстанак насих људи, казао је он.

„Онај који удара на то удара на темеље поретка којим је заустављено све што се дешавало крајем 90-тих година. Ово је покушај да се доврши етничко чишћење Срба на Косову и Метохији“, нагласио је Ђурић.

djuric-fonet

Он је указао да су прекршене и све парламентарне процедуре, као и да је овим чином погажен коалициони споразум којим су српски представници учествовали у власти.

„Једино што је од коалиционог споразума остало јесу одлуке о именовању. Срби нису и никада неће бити декор у тим институцијама, а онима који су на нелегалан начин донели одлуку бих поручио да Трепчу никада неће имати, али ће се врло лако десити да остану без фотеља“, подвукао је Ђурић.

Он је истакао да је за њега лично неприхватљиво што ЕУ ћути о конфискацији Трепче, додајући да се Београд више пута званично обраћао Бриселу, али да они ћуте о теми која је од суштинског значаја за односе Београда и Приштине, иако су одговорни за дијалог.

Влади ће, како је поновио, предложити да затражи седницу Савета безбедности УН о одлуци приштинских власти, те и да формално поништи ту одлуку, односно да је формално обезваничи.

„Део те одлуке треба да буде и налог министарствима и другим институцијама Србије да омогуће несметано функционисање Трепче и уживање свих слобода наших грађана у вези конфискације“, додао је Ђурић.

Он је оценио да је ова одлука покушај „клина у мртвачки сандук дијалога Беогарда и Приштине“, те да је још један поступак који онемогућава да се дође до успеха у дијалогу.

„О чему да разговарамо ако неко једнострано покушава суштинске теме да решава без разговора“, упитао је Ђурић додајући да је то неодговорно према садашсњим и будућим генерацијама свих становника Косова и Метохије.

„Ми за то не сносимо одговорност. Наша жеља да се решавају отворена питања на цивилизован начин није довођења у питање, они су увек радили другачије“, додао је он.

Покушајем конфискације Трепче приштинске власти покушавају отети не само имовину Србије на подручју њене покрајине, већ и минералне ресурсе у централној Србији, пошто се 60 до 70 одсто налази на територији централне Србије.

То је, како је казао, у супротности са здравим разумом, а не само политиком и правом.

Ђурић је указао да су билансне резерве олова и цинка Трепче 51 милиона тона, што је имовина вредна десетине милијарди евра, а чија експлоатација може да се врши генерацијама.

djuric-kosovo

„Само на северу Косова имовина премашује некокико стотина милиона евра“, додао је он указујући да су власници Трепче Акционарски Фонд за развој Србије, Генекс, Југобанка, Прогес, Дунавбанка, ЕПС, 14 Октобар Крушевац, Термоелектро Београд, Ратко Митровић Пожега, Лука Бар Београд.

Ђурић је казао да лично сматра да је било лоше што је дијалог о Косову и Метохији премештен из УН, јер би нам било неупоредиво лакше разговарати у амбијенуту у којем би било више непристрасних, однсоно оних који нису признали једнострано проглашену независност Косова.

Он је указао да је Иса Мустафа упутио јасне претње најавивши да Трепча Север неће постојати.

„Сматра да се преварио јер хиљаде радника Трепче неће престати да постоје, нити наша подршка њима, наша борба да живимо, сачувамо што је наше. Трепча ће бтии тамо, а једино неће бити он у тој Трепчи, нити доћи да је види, посети или заузме. Народ ће знати да заштити своју имовину“, уверен је Ђурић.

Такође је подсетио да се годишња производња и ископавања налазе у сталном порасту на северу, и да је сваке године била већа за неких 20 одсто.

„Прошле године је производња износила 210.000 тона. Од те руде која је пласирана на свестко тржиште, прошле године, без било каквих субвенција, живело је више од 3.000 радника Трепче. Толико је то значајан економски ресурс“, објаснио је он.

Ђурић је додао да је захваљујући одлуци премијера Александра Вучића да се помогне развоју Трепче започета студија изводљивости за израду нове фабрике акумулатора и батерија, што је најављено приликом његове посете северу покрајине пре пар месеци.

Косовски парламент усвојио је ноћас у другом читању закон о „Трепци“.

Од 93 присутна посланика 79 је гласало за, 14 је било уздржано. Посланици Српске листе напустили су скупштинску салу након усвајања нацрта закона.

Ђурић је, такође, критиковао што Приштина жели да направи одређене преседане како би се дочепала Газивода и комплетне нергетске мреже.

„Та мрежа није имала ни историјске везе са покрајином. Север је увек био прикључен на Електросрбију из Краљева. Они би све то хтели да узму и одбијају регистрацију предузећа која смо договорили, као што је Електросевер. Електрокосмет, укључујући и Трепча, који је важан снабдевач струјом, и Електросрбија из Крајљева наставиће да снабдевају наше грађане на северу Косова струјом“, најавио је он.

Упитан када ће посетити Косово и Метохију Ђурић је подсетио да је пре пар дана рекао „у наредних недељу дана“ и да га треба држати за реч.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђурић о отимању Трепче

* Обавезна поља