uskrs-katolickiБЕОГРАД – Припадници католичке вероисповести у Србији прослављају данас Ускрс.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар служио је ускршњу мису у цркви Криста Краља у Београду.

Хочевар је ускршњој посланици поручио да једино пут Исуса Христа, његова милост и блаженство осигуравају аутентичан напредак и позвао све хришћане да „да буду на путу живота, а не на путу смрти”.

Хочевар је казао да само Христов пут од отеловљења до смрти и може да буде пут појединцима, заједницама, народима, човечанству, верницима и друштву.

„Ко иде тим путем не треба лажима да спасава себе! Не треба пропагандним средствима да намеће своју идеологију. Ко иде путем Исуса Христа ‘неће викати по улицама’, нити пендрецима доказивати истину и слободу. Неће ‘узмицати од рада или жртава у свом послању”, наведено је у посланици.

Дачић честитао Ускрс верницима који празнују данас

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић честитао је Ускрс београдском надбискупу Станиславу Хочевару, великодостојницима, свештенству и грађанима који овај празник славе по Грегоријанском календару.

Он је у честитки навео да се нада да ће Ускрс, као симбол победе живота, бити путоказ за бољу будућност Србије.

„Желим вам да овај највећи хришћански празник прославите у миру, здрављу и радости у кругу својих најмилијих. Уверен сам да ће нам овај празник, симбол победе живота, бити путоказ и извор наде за бољу будућност свих нас у Србији. Заједничким снагама можемо постићи много за просперитет наше земље”, навео је Дачић.

Папа одржао ускршњу мису

ВАТИКАН – Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања предводио је данас у Ватикану мису за Ускрс, најважнији католички празник када се обележава ускрснуће Исуса Христа а касније ће упутити своју традиционалну ускршњу поруку „Граду и свету” (Urbi et orbi).

Папа је стигао при јакој киши за ову мису коју је служио на белом подијуму постављеном испред базилике Светог Петра.

Ове године Ускрс се обележава под сенком масакра који су извршили екстремисти Ал Шабаб на универзитету у кенијском граду Гариси, када је убијено 148 људи, углавном студената хришћана.

Као и сваке године свеже цвеће у живим бојама постављено је испред подијума, а са леве стране велика икона Христа.

Велика маса људи тискала се под шумом разнобојних кишобрана испред подијума да чује папу Фрању, коме је ово трећа ускршња миса од избора у марту 2013.

За аргентинског папу, који понекад изгледа уморно, Света недеља је интензивно и напорно време – он је одржао две мисе у четвртак, једну за свештенике другу за затворенике римског затвора Ребибија, и опрао ноге једном од затвореника. Велики петак обележио је у базилици Светог Петра и предводио Пут крста, а у суботу је обележио дуго Ускршње бдење када је позвао вернике да размисле о важности улоге жене у хришћанству.

Папа је последњих месеци више пута говорио о томе како се одвија „трећи светски рат у деловима”.

У петак увече на крају обележавања Христовог пута папа је озбиљним гласом рекао:“Данас видимо нашу браћу како се прогоне, како им се одрубљују главе или се разапињу на крст због њихове вере у Тебе, пред нашим очима и често уз наше саучесничко ћутање”.

Ускршња посланица надбискупа Хочевара

Београдски надбискуп Станислав Хочевар поручио је читајући ускршњу посланицу да једино пут Исуса Христа, његова милост и блаженство осигуравају аутентичан напредак и позвао све хришћане да „да буду на путу живота, а не на путу смрти“.

Станислав Хочевар је рекао да само Христов пут од отеловљења до смрти и може да буде пут појединцима, заједницама, народима, цовечанству, верницима и друштву, преноси Бета.

BEOGRADSKI NADBISKUP STANISLAV HOCEVAR

Из Ускршње посланице надбискупа Хочевара:

„Ко иде тим путем не треба лажима да спасава себе! Не треба пропагандним средствима да намеће своју идеологију. Ко иде путем Исуса Христа ‘неће викати по улицама’, нити пендрецима доказивати истину и слободу. Неће ‘узмицати од рада или жртава у свом послању“, наведено је у посланици.

Хочевар је рекао да придружујући се слављењу васкршњих тајни „исповедамо најважнију животну чињеницу – да се стално обнављамо“.

„И Европска унија је настала из тог духа и може да се одржи само у том духу! Моћи ће да се изграђује само из тог Духа“, рекао је Хочевар у Београдској надбискупији.

У писму патријарху Српске православне цркве Иринеју честитао је предстојећи Ускрс.

„Жарко желим истинским међусобним поштовањем и љубављу, правим дијалогом и аутентичном сарадњом, узмогнемо да људима данашњице посведочимо непресушну снагу Божјег царства“, навео је Хочевар и додао да је важно да сарађују јер „менталитет нашег времена прикрива праву светост Бога“.

Хочевар је представио и план богослужења уочи и за време Ускрса који западна црква прославља у недељу, 5. априла.

Како је најавио сутра, на Велики четвртак, ће од 18.00 у катедралној цркви Успења Благословене девице Марије бити одржана Вечера Господња, у истој цркви ће у суботу од 20.00 почети Ускршње бдење. На Велики петак у 18.00 у цркви Светог Антуна биће одржан Обред муке Господње.

Свечана света ускршња миса биће служена у недељу у 10.00 у цркви Криста Краља, у понедељак ће у истој цркви бити одржана проповед на словеначком, у уторак ће проповеди бити одржане у Крагујевцу и Свилајнцу и у среду, 8. априла од 16.30 у катедралној цркви Имена Маријиног, проповед ће бити одржана на словеначком језику.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ_Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Ускрс по грегоријанском календару

* Обавезна поља