Lazar Krstic Vucic i Stros-KanБЕОГРАД – Доминик Строс-Кан, бивши директор Међународног монетарног фонда и нови саветник Владе Србије, није на јучерашњој конференцији за медије, и поред упорних новинарских настојања, могао да наведе ниједну меру коју би препоручио властима Србије за излазак из економске кризе. Тако није имао ни став о томе да ли је Србији потребан нови аранжман с ММФ-ом.

Конференцији за новинаре присуствовали су Александар Вучић, први потпредседник владе и министри привреде и финансија Саша Радуловић и Лазар Крстић.

– За неколико месеци мој тим и ја понудићемо конкретне предлоге, али брзих резултата нема. Знам да су зараде у просеку мале, да је незапосленост висока, такав је и дефицит, постоје проблеми у јавним предузећима. Слични проблеми постоје и у другим земљама, али решења нису иста. Неће бити лако, нема чаробног штапића, јер и глобална и српска економија нису у добром стању, али уз напоре, успех је могуће постићи – саопштио је Строс-Кан.

Упитан да ли ће, евентуално одустати од саветничке улоге уколико његови предлози не буду прихваћени, нови владин саветник је одвратио – да је све могуће.

– Лако је бити саветник, јер је влада та која одлучује. И сам сам био политичар па знам да је могуће добити и најбољи савет, али на крају политичари одлучују. Такође је лако давати савете, а тешко спроводити их. Имате добар политички тим. Уверен сам да ће вицепремијер Александар Вучић и министри финансија и привреде бити у стању да донесу праве одлуке. Мој тим и ја ћемо покушати да припремимо савете и да их учинимо што ефектнијим, али биће потребно времена за опоравак – одговорио је Строс-Кан.

Овај стручњак ће, према договору како је изјавио, у прва три месеца радити бесплатно, а јуче се дознало и то да је Строс-Кана са властима у Србији повезао Владимир Молоф, његов пријатељ и власник консултантске агенције у Паризу, који је такође био присутан на јучерашњој конференцији за новинаре.

Упитан шта га је привукло да ради у Србији Строс-Кан је одговорио да воли Србију, да жели да помогне народу Србије и да Србија и Француска имају дугу историју пријатељства.

Вучић је рекао да ће нам Строс-Кан помоћи да пронађемо решење за тешку ситуацију, додајући да ће се разговарати, између осталог, и о начину реструктурисања јавних предузећа. „Могу само да вам кажем да су странци запрепашћени субвенцијама које издвајамо, где нам шта иде”, рекао је Вучић и додао да је код нас процес реструктурисања дуго служио за то да дајемо паре из државне касе и да ништа не радимо да нам се случајно не би изгубили бирачи.

Сад с тим морамо да прекинемо, нагласио је Вучић и најавио битку за стварање здравог система. „Нећу да правим нове бајке и неће то нико у Влади Србије. Казаћемо народу како ствари стоје, ако се некоме не свиђа може да изабере нову владу у сваком тренутку, никакав проблем с тим немамо”, казао је Вучић и закључио: „Наш циљ је здрава привреда, здрава економија и здрава Србија. Само здрава привреда која расте може да донесе опоравак Србије и бољи живот грађана. Да бисмо могли да исплаћујемо пензије и све остале обавезе морамо да створимо здрав систем и такав систем ћемо да створимо, уколико народ не буде желео да настави с болесном државом јер му је лакше да слуша лепе приче него да предузима тешке кораке”.

Ј. Рабреновић

———————————————————–

Штедња или потрошња

Упитан који би концепт препоручио за излазак из кризе штедњу или потрошњу Строс-Кан је рекао да још није толико проучио наше прилике и да сада не може да препоручи ниједно од тога.

–Када сам 2008. године био генерални директор ММФ-а први пут у историји те финансијске институције сам остварио уштеде. Међутим, када је наступила криза рекао сам да је дошло време да трошимо и због тога је избегнута криза каква је била 1929. године. Немате решења за кризу без раста. Раст омогућава развој, помаже вам да будете предводници у новим технологијама, да имате напредак.

———————————————————–

Ко је Владимир Молоф

На интернету се може наћи да је Владимир Молоф оснивач и председавајући борда АЦГ фонда за управљање приватном имовином и то великих инвеститора, приватних банака и породичних компанија. На сајту ове компаније је наведено да учествују у развоју више од 70 фондова за управљање приватном имовином у Европи. АЦФ фонд је део АЦГ групе која је водећи приватни инвеститор у Француској под чијом је управом имовина вредна 1,5 милијарди евра.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Успех је могућ али нема брзих резултата

* Обавезна поља