Централна изборна комисија Косова (ЦИК) је саопштила да је на изборима за градоначелнике општина на северу Косова и одборнике у општинама Лепосавић и Звечан гласало само 3.47 одсто односно 1.567 грађана са правом гласа.

Према званичним подацима ЦИК-а у Северној Митровици гласало је 837 грађана или 4,62 одсто грађана са правом гласа, у Лепосавићу је гласао 141 бирач или 1,06 одсто, у Зубином Потоку 385 бирача или 5,78 одсто и у Звечану 204 грађана или 2,92 одсто грађана са правом гласа.

Крешник Радонићи, председник ЦИК-а, рекао је на конференцији за медије да је Централна изборна комисија свим грађанима понудила могућност и услове да остваре своје право гласа.

Највећи број гласова за градоначелника Северне Митровице однео је кандидат из редова Самоопредељења Ерден Атић са 66,5 одсто, односно 519 гласова, пише КоССев.

Таулант Кељменди из ПДК освојио је 23,8 одсто гласова, односно 186, а Бетим Османи из ГИ „Митровица“ 9,6 одсто, односно 75 гласова.

Према прелиминарним резултатима, нови градоначелник Зубиног Потока је Измир Зећири из ПДК са освојених 52,1 одсто, односно 196 гласова.

Испред Самоопредељења на изборима је учествовао Фљатрон Хасани који је освојио 47, 9 одсто гласова, односно 180.

Иљир Пеци из ПДК освојио је 60,7 одсто гласова у Звечану, Фетах Пеци 37,4 односно 71 глас, а једина кандидаткиња из српске заједнице, Слађана Пантовић, освојила је 2,6 одсто или 5 гласова.

Градоначелник Лепосавића је Љуљзим Хетеми са освојених 73,5 одсто односно 100 гласа, док је Аљбуљена Бехљуљу Хетеми освојила 25 одсто, односно 34 гласа. Партија Косовских Срба која није учествовала на изборима, али се јесте налазила на бирачким листићима, освојила је 1,5 одсто, односно за њих су гласале две особе.

Дрецун – Сумрак демократије

Председник скупштинског Одбра за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да је очекивано да излазност Срба на северу КиМ буде мања од један одсто и нагласио да јучерашњи избори представљају, најблаже речено, сумрак демократије.

Срби су, како је оценио, јасно показали да не прихватају оно што Приштина покушава и супротставиће се томе.

Нема тога ко ће натерати Београд и српски народ да прихвате оно што су одбили, нагласио је Дрецун за Танјуг.

„Морамо заузети снажан став да нема даљих разговора док се не формира ЗСО, док се не поништи ова фарса од избора, док се поново те четири општине не нађу под руководством српских представника изабраних пре две године на легалним изборима”, рекао је Дрецун.

Додао је да излазност мања од један одсто очекивана јер је водећа и заправо једина српска политичка снага – Српска листа, ставила јасно до знања да неће учествовати на тим лажним изборима.

Ови избори су симулација избора, навео је Дрецун и навео да се избори који се одржавају у контејнерима, уз наоружане припаднике Приштине, са дугим цевима…одржавају само у земљама где влада војна хунта.

Према његовим речима, Куртијева милитаристичка хунта у недељу је јасно ставила до знања да за њих не постоји српски народ на северу и да му ту није место.

„Српски народ је данас јасно ставио до знања тој Куртијевој хунти да га никада неће натерати да прихватити лажну државу Косово и да ће живети у својој држави Србији”, рекао је Дрецун.

„Мало је рећи да су данашњи избори сумрак демократије. То су недемократски избори, то је нешто што је апсолутно неприхватљиво, нешто што је уперено против дијалога”, рекао је Дрецун.

На питање зар није сумрак демократије то што ће бити признати избори на које је изашао један одсто бирача, Дрецун каже да је то политика запада који очигледно Београду показује мишиће.

„Када прихватите и прогласите да су легални овакви лажни избори, награђујете Приштину због свега што ради противно било каквом постизању компромиса и интересу српског народа. Визном либерализацијом, почетком процедуре чланства у СЕ…онда тиме претите Београду и показујете да ћете без обзира шта Београд радио, ићи својим путем”, рекао је он.

Дрецун је нагласио и да нема конкретних потеза који би нам показали да Приштина жели да формира ЗСО.

„Ово што се данас дешава показује да Приштина не жели да формриа ЗСО. Проблем је што није формирана ЗСО, Срби су зато изашли из институција и зато што су тамо присутне терористичке јединице, уствари наводно снаге Приштине. Отклоните те узроке и проблем се враћа у нормалу”, рекао је он.

Приштина иде супротним путем, Крвинта то подржава, навео је Дрецун и додао да зато мисли да је све што се дешава на северу КиМ показивање мишића Београду, а показивали су их и 1999. године.

„Хоће да се разговара о ЗСО, а сада су изашли са новом тезом – ако Срби не учествују на изборима онда не може бити ЗСО, јер то неће бити у политичком смислу општине са српском већином”, навео је Дрецун.

Како је нагласио, ситуација нас уводи у веома тешку позицију, јер ће Срби уз бојкот наводних руководстава општина, након ових избора, морати да организују свој зизвот.

„Председник Вучић ће веома снажно у Бриселу заступати став да ни за јоту, једну једину не смемо да се повучемо од захтева да се прво формира ЗСО искључиво на основу Бриселског споразума, са потпуно јасним извршним надлежности, чему мора да се дода, апсолутно повлачење приштинских терористичких формација са севера, јер се спремају да убаце војску”, рекао је Дрецун.

Председник скупштинског Одбора нагласио је да би нови челници општина, Албанци, могли да да доносе одлуке супротне интересу српског народа.

Могли би, како каже, да доносе одлуке и о национализацији српске земље за базу за тзв. војску Косова.

„Онога тренутка када руководство те четири општине пређе у руке Албанаца, тог тренутка можемо очекивати потпуну офанзиву у довршавању потпуне окупације и милитаризације севера КиМ”, рекао је Дрецун и нагласио да је запад јасно показао да му није стало до договора и да је фарса споразум о нормализацији.

Председник Српске листе Милан Рдојичић – Фото: Танјуг

Радоичић – Хвала Србима на патриотизму

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Потпредседник Српске листе Милан Радоичић захвалио је вечерас Србима из Лепосавића, Звечана, Косовске Митровице и Зубиног Потока на, како је истакао, ко зна који пут доказаном патриотизму, достојанству, части и јединству.

„Желим да кажем велико хвала мојим сународницима из Лепосавића, Звечана, Косовске Митровице и Зубиног Потока на ко зна који пут доказаном патриотизму, достојанству, части и јединству“, поручио је Радоичић у саопштењу.

Како је навео, онима који мисле да са један или два одсто гласова могу да воде општине на северу, може да поручи да им српски народ то никада неће дозволити“, поручио је Радоичић у саопштењу.

„На нама је да заједно са нашом државом Србијом и председником Александром Вучићем наставимо борбу за очување мира и права Срба да живе своји на своме. Надам се да су сви добро разумели јасну поруку коју им је српски народ са севера Косова и Метохије данас послао. Живела Србија!“, додао је Радоичић.

Амбасада САД – Избори у складу са Уставом Косова

ПРИШТИНА Амбасада САД у Приштини саопштила је да је став САД да су избори у четири општине на северу КиМ одржани у недељу у складу са уставним и законским захтевима такозваног Косова и изразила жаљење што све странке нису искористиле „своје демократско право” да учествују на изборима.

„Наставићемо да сарађујемо са свим релевантним странама о наредним корацима”, поручила је амбасада у саопштењу објављеном на свом сајту и поново указала на важност и посвећеност САД пуној примени Охридског споразума.

Како се додаје у саопштењу, САД подржавају, како наводе, „разнолику, инклузивну, мултиетничку демократију на Косову и изборе који су у њеној суштини”.

„Жао нам је што све странке нису искористиле своје демократско право да учествују на изборима. Учешће на изборима помаже да се осигура да лидери представљају становништво коме служе. Гласање је суштинска слобода демократских друштава”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да САД препознају, како тврде, напоре изборних званичника из Приштине да бирачка места ставе на располагање грађанима који желе да остваре своје право гласа, уз свођење на минимум могућих тензија.

Уједно изражавају захвалност на, како оцењују, професионализму косовској полицији, Мисији Европске уније за владавину права на Косову (ЕУЛЕКС) и КФОР-у у обезбеђивању безбедног окружења за изборе, преноси Танјуг.

Виола фон Крамон – Срби, начинили сте велику грешку

Виола фон Крамон – Фото: Ахмед Халил/ЕПА-ЕФЕ

Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон оценила је као велику грешку бојкот ванредних избора Српске листе у четири општине са српском већином на северу КиМ, али је рекла да не очекује да ће доћи до тензија на северу.

Фон Крамон је говорећи за РТК изразила жаљење због бојкота и изнела тврдњу да је до бојкота дошло због одлуке Београда.

– Српска листа није регистрована за учешће на изборима и то сматрам великом грешком. Отворено сам критиковала такву одлуку и покушала да контактирам одређене људе у Београду. Ово је требало да буде добар сигнал да се сви политички субјекти и кандидати региструју и да се људи на северу полако врате у институције. Ови избори би требало да буду тест у том погледу. Жао ми је што Српска листа неће учествовати на изборима. Ово заиста није обећавајући сигнал – рекла је Фон Крамон.

Према њеној оцени „бојкот избора, не мора да значи да ће доћи до ескалације“.

– Надам се да су људи тамо опрезни. Ако не изађу на изборе, то је њихова одлука, али то не значи да ће бити намере за ескалацијом ситуације. Главна странка је одлучила да не изађе и то је проблем – нагласила је Фон Крамон, преноси Танјуг.

Петковић – Гласало само 13 Срба

Петар Петковић – Фото: Танјуг

На ванредне изборе у четири општине на северу Косова и Метохије изашло је 1.566 Албанаца и 13 Срба, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Петковић је на конференцији за новинаре рекао да то представља „потпуни фијаско” премијера и председнице привремених приштинских институција, Аљбина Куртија и Вјосе Османи, који су позивали на ове изборе „са намером да окупирају север”.

Петковић је прецизирао да су на северу Косовске Митровице гласале две особе српске националности, у Лепосавићу седам, у Звечану четири, а ниједна у Зубином Потоку.

„Прави победник је српски народ, који је потпуно бојкотовао изборе јер не жели окупацију севера. Ово је пораз међународне заједнице, која је подржала Куртија. Сад желим да видим представнике међународне заједнице како ће честитати онима који су гласали у контејнерима”, рекао је Петковић.

Петковић је прецизирао да је на изборе изашло 449 Албанаца мање него 2021. године и констатовао да „испада да нису само Срби бојкотовали Куртијеве антидемократске изборе, већ и Албанци”.

„Ни макац нећемо ићи даље док се не формира Заједница српских општина”, поручио је он.

Избори без легитимитета

ПРИШТИНА Коалиција невладиних организација за посматрање избора „Демократија на делу”, која је пратила изборни процес на северу Косова и Метохије, констатовала је да су избори „импровизовани”, као и да су их локални Срби бојкотовали, због чега „они не гарантују политички и репрезентативни легитимитет институција које ће из њих произаћи”.

„Одбијање политичких субјеката из редова српске заједнице да учествују на изборима, као и повлачење кандидатура након овере код ЦИК-а, резултовало је бојкотом избора међу бирачима из српске заједнице у овом делу. У том погледу, своју улогу одиграли су и позиви и захтеви Српске листе да српски бирачи не учествују на изборима”, наводи се, између осталог, у саопштењу ове невладине организације, пренео је „Репортери”.

„Демократија на делу” је преко својих мобилних тимова посматрала изборни процес у четири општине на северу КиМ – Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку.

„Док је у срединама насељеним српском заједницом дошло до готово потпуног бојкота избора, у срединама у којима живи албанска заједница евидентирана је већа излазност. На овај начин, иако су избори испунили минималне законске критеријуме, они не гарантују политички и репрезентативни легитимитет институција које ће из њих произаћи”, додала је „Демократија”.


Извор: Танјуг, Политика, агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Успео бојкот косовских избора

* Обавезна поља