НИКИНЦИ – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је успешно завршена војна вежба „Челик 2017” у Никинцима и да су грађани могли да виде да је Србија потпуно самостална у одбрани својих територија.

Николић је у изјави новинарима рекао да је то била озбиљна и сложена вежба и да су наше снаге демонстрирале да могу да одврате сваког ко би помислио да може да нанесе неко зло грађанима Србије.

„Ми у ствари одвраћамо свакога ко би помислио да може да нанесе неко зло Србији и њеним грађанима, овде сте видели да смо спремни и за одбрану од војски, терориста, као и различитих изазова који су данас у свету веома изражени”, рекао је Николић.

Он је додао да је веома задовољан оним што је видео на вежби, која је била, како је рекао, озбиљна и коју може да спроведе „само озбиљна војска са озбиљном командом”.

Николић је подсетио да је вежба изведена на Дан победе над фашизмом, на дан који су и грађани Србије „заслужили пре толико година учествовањем у сламању једног зла које је претило да уништи човечанство”.

Он је додао да су сви могли да виде колико Србија брине о својој безбедности, сигурности својих грађана, али и о припадницима оружаних снага које брину о грађанима Србије.

„Видели сте производни програм којим ретко која држава, осим великих извозница оружја, може да се похвали”, навео је Николић.

Он је додао да је Србија развила војну науку или сачувала развијену војну науку и само додавала нова знања.

„Видели сте колико су припадници војске обучени и спремни. Ако знате да свако од нас своју земљу носи у срцу и дао би за њу оно што су давали и његови очеви и дедови, онда је апсолутно јасно да оваквим вежбама које су веома озбиљне и сложене, у којима учествују многи родови, ми у ствари одвраћамо свакога ко би помислио да може да нансесе неко зло Србији и грађанима Србије”, нагласио је председник.

Он је додао да је то била вишенаменска војна вежба

На питање да нека од приказаних наоружања нису уведена томом његовог мандата председника Николић је рекао да све има свој пут и да о томе одлучују Војнотехнички институт и други институти.

„Не жалим ни за каквом славом да је неко оружје ушло у наоружање, мени је само битно да Србија буде заштићена, а људи који су на власти долазе и одлазе, а Србија једина остаје вечита”, додао је Николић.

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је Србији и њеној оспособљености да одбрани Србију и њен народ и да несумњиво брине о својој будућности у смислу одбране јер, како је додао, „нико не сме да се заноси чињеницом да је престала било каква опасност за све нас на овом простору”.

Како каже, Република Српска је загледана у Србију и покушава да у делу у коме може да се оспособи за одбрану тих простора и грађана РС, а то је „путем политичких снага да их максимално оспособимо и сарађујемо са Србијом на тим питањима”.

Додик очекује да ће РС у наредном периоду имати одређене аранжмане.

„Доскоро је био аранжман у коме је нама било забрањено да било шта купујемо, били смо потпуно понижени од међународног фактора на простору БиХ који је пропсиао да наша полиција може на 10 припадника да има само једну дугу цев. Сада је то промењено, пре годину или две, и ми улазимо улазимо у то да оспособимо пре свега наше специјалне, посебне јединице полиције и том погледу сарђујемо са Србијом”, навео је Додик.

На питање како види упозорење Велике Британије око напада ИСИС-а на РС, он је казао да то није искључено.

„Ми сваки дан живимо са тим, зна се да из БиХ готово 500 припадника ИСИЛ-а било у Сирији и на другим ратиштима, да је неколико десетина њих враћено у БиХ и нико наиван не треба да рачуна да они седе с миром и да немају неке аспирације”, нагласио је Додик.

Он је додао да је српски народ 9. маја на Дан победе над фашизмом био на победничкој страни.

„Дао је немерљив допринос жртвама које су дате како би се победило то зло”, навео је Додик.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић рекао је да је данашња вежба била високоризична и дао јој високо оцену.

Он је свима који су у њој учествовали одао признање на успешно завршеној вежби.

Диковић додаје да је приказан велики број средстава које војска још развија.

„Пред Војском Србије је боља будућност. Србија је данас земља која је способна да се сама брани од безбедносних изазова и ризика”, рекао је Диковић.

Он је изразио очекивање да ће све што је данас приказано за годину или две бити у наоружању и опреми Војске Србије, као и да ће је учинити јачом, самосталнијом и да ће бити у функцији политике Србије на међународном плану.

На вежби „Челик 2017” приказано је најсавременије српско наоружање и војна опрема, шта производи одбрамбена индустрија, као и део способности Војске Србије.

Уз промоцију новог наоружања, главна порука вежбе „Челик 2017” региону била је очувајмо мир и стабилност.

Први пут широј јавности представљени су ракетни систем „Алас”, најновија српска пушка, вишенаменска оклопна возила „Милош” и „Лазар”, ракетни системи „Морава” и „Огањ”, самоходна хаубица „Нора”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Успешно одржана показна војна вежба у Никинцима

* Обавезна поља