referendum-srpskaБAЊAЛУKA – Према прелиминарним резултатима са обрађених 71,09 одсто гласачких места на референдуму о Дану Републике Српске, 99,79 одсто грађана jе заокружило „да“, односно да желе да се 9. jануар и убудуће обележава као Дан РС, саопштила jе вечерас Републичка комисиjа за спровођење референдума.

До сада обрађени подаци показуjу да jе гласало 425.715 грађана.

Према наjновоjим проценама, на референдум jе изашло између 59 и 60 посто уписаних бирача.

Председник Kомисиjе Синиша Kаран jе рекао да ће коначни резултати бити саопштени сутра у подне.

Како су истакли у Републичкој комисији за провођење референдума у РС у Берковићима, Источном Мостару, Петрову, Рудом, Калиновику, Крупи на Уни, Купресу, Осмацима и Чајничу сви гласачи рекли „ДА“.

21.50 –  Додик стигао у Народну скупштину РС

БAЊAЛУKA – Председник Републике Српске Mилорад Додик дошао jе вечерас у Народну скупштину РС након што су обjављени први незванични резултати референдума о Дану Републике Српске.

Додика jе сачекала премиjерка РС Жељка Цвиjановић с министрима, а потом су се упутили у скупштински ресторан.

У згради скупштине jе велики броj новинара коjи очекуjу наjављену прес конференциjу Додика.

Према првим незваничним резултатима, са обрађених 30,76 гласацких места на референдуму о Дану Републике Српске, 99,80 посто грађана се изjаснило да жели да 9. jануар и убудуће обележава као Дан Републике у РС.

„Исписана још једна страница наше славне историје“

Данас смо исписали још једну страницу наше славне историје и рекли да смо народ који се бори за слободу, за своје право, стечено право које смо освојили и не вријеђа никог другог, изјавио је Милорад Додик, председник Републике Српске, који је Републику Српску вечерас у Палама назвао државом, јавља турска агенција Анадолија.

Обраћајући се својим присталицама на централној трибини Савеза независних социјалдемократа (СНСД) на Студентском тргу у Палама, Додик је данашњи референдум о 9. јануару као дану Републике Српске прогласио успелим.

– Овде је почело, овде је данас морало да буде обиљежено. Далеке ’92. био сам један од оних који су одлучивали о томе како направити републику. Ја сам сведок тога. У новембру ’91. у Сарајеву донели смо одлуку и формирали Српску републику БиХ, а овде на Палама 9. јануара 1992, пре оружаних сукоба, пре страдања, формирана је Српска. Нико, никада у историји овог народа ту чињеницу неће одузети, избрисати из историје нити то може да уради Бакир Изетбеговић, нити било какви светски други мешетари који би најрадије да нас нема, а почели су с тим да нам укидају Дан Републике и да нам кажу да РС није оно што њен народ осећа за њу него да је нешто што они мисле – поручио је Додик.

 

Управо због тога, нагласио је, вечерас је сасвим намерно, промишљено, дошао да буде с народом Пала у тренутку када се, како је казао, у РС завршава још један „историјски дан који је изразио на миран и достојанствен начин вољу овог народа“.

– Данас смо исписали још једну страницу наше славне историје и рекли да смо народ који се бори за слободу, за своје право стечено, право које смо освојили и не вређа никог другог, а то је право на слободу, право на Републику, властити живот и право да достојанствено ходамо овом Републиком, а не да нам неко са стране, без обзира ко он био, одређује како ћемо ходати, колико ћемо погнути главу, да ли ћемо пузати можда или бити достојанствени као данас. Поносан сам на народ РС, поносан сам на све оне који су гласали и изашли и нека је срам сваког Србина који није данас изашао на референдум. Ово је било више од пуког јуначења, љутње, ово је било за народ. Зато морам овде да прогласим да је данашњи референдум успео. Свима који су опструисали, свима који су говорили овако и онако, поручујем – народ и његова свест су непобедиви – казао је Додик.

Председник РС је додао да је Српска настала као „последица распада Југославије“ и да је само слобода српском народу „била гарантована онда када су имали државу“.

„Зато је република као држава важна. Република Српска јесте држава. Република Српска је Дејтонски споразум и БиХ унела у своју територију, имала је народ који је хтео ту републику, то су критеријуми за државу. То сам учио у школи, да постоје три основна критеријума да би се нешто назвало државом, а то је: територија, ефективна власт и народ који хоће ту државу. Шта фали Републици Српској? Ништа“, поручио је Додик.

Српска на референдуму

Бањалука – Већ у раним јутарњим часовима грађани широм Републике Српске запутили су се на гласачка места, где су се учешћем у првом демократском референдуму, који је протекао у миру и достојанствено, изјашњавали о томе да ли подржавају да се и даље обележава Дан РС, оспорен од Уставног суда БиХ, на захтев Бакира Изетбеговића, председника СДА.

Атмосфера подозрења према референдуму с једне и одричних одговора на такве погледе с друге стране, наставила се и током референдумског дана, а из политичких штабова преселила се и у ходнике и дворишта на гласачким местима: „Све исто као деведесетих.

Непоштовање, понижавање и тврдоглавост. Верујте, инат ме подигао из кревета да у овим годинама гласам, више него опредељеност према празнику за који се боримо”, каже седамдесетогодишњи Бањалучанин.

У колонама оних који су кренули на гласање били су и они који су после одговора на референдумско питање застајали да поразговарају, и сами верујући да је референдумска недеља више одмеравање снага за неке друге политичке битке, него одбрана Деветог јануара.

„Не могу да разумем зашто неком смета неки празник, било који, и шта се то мота по главама људи који о томе воде бригу. Ако ја из пристојности не размишљам о туђим празницима, није ми преокупација шта комшија кува за ручак, зашто то друге занима? Па већ двадесет година нас иритирају, подгревају нетрпељивост и не пуштају нас све скупа да живимо. Убадају где боли, а истовремено грле и причају о суживоту. О чему се ту ради?”, пита се једна Бањалучанка на путу према гласачком месту.

И док су неки у дилеми хоће ли референдум напокон показати да се са Србима мора разговарати и водити дијалог уместо монолога, из Федерације БиХ немали је број оних који, попут бошњачких интелектуалаца из „Круга 99”, сматрају да се треба спровести истрага против оних који су стотине хиљада људи извели на гласачка места да искажу став о једном националном празнику.

Милорад Додик, председник РС, кратко одговара: „Нека хапсе, мој одговор је победа на референдуму. Нека хапсе цели референдум.”

Успешно спроведен референдум за многе је, осим потврде демократских капацитета, и уверење да ће изјашњавање грађана имати сврху – да се после двадесет година ниподаштавања, претњи и одузимања надлежности српски народ уздигао на политичкој сцени. Ипак, Изетбеговић, који је оспоравањем 9. јануара целу ствар и покренуо, шаље поруке како „неће бити рата” и да „нико неће укинути РС”, али и даље сматра да до сукоба неће доћи јер ће се „уразумити они у Бањалуци”.

Генерално, у Федерацији БиХ сматрају да референдум ништа неће променити јер је незаконит, а Изетбеговић изјашњавање народа види као „ескалацију самовоље председника РС Милорада Додика”. „Устрајавањем у инату Додик води РС у изолацију”, сматра Изетбеговић.

Младен Иванић, члан Председништва БиХ из РС, сликовито је појаснио да ће референдум бити лекција онима који с времена на време избаце ракету, а не знају где ће завршити, а и порука да те ракете више не избацују.

„Они који су мислили да ће се моћи укинути и химна и грб и Дан Републике и име, морају схватити да то апсолутно неће проћи и да више те своје ракете испаљивати неће”, поручио је Иванић. Додик и други званичници у РС су уочи референдума појаснили мотиве расписивања, а реч је најпре о незадовољству због прегласавања у Уставном суду БиХ, који је и раније оспоравао националне интересе српског народа. Постоји страховање да би то могло и да се настави, а Додик је тим поводом рекао да ће у сваком наредном случају одговор Бањалуке бити жешћи и појаснио да је огроман капитал Српске њена воља изражена на референдуму о Дану Републике, као и „на другим референдумима, који ће уследити о различитим питањима”. „Ако се сад оспори Дан Републике, онда ће оспорити и први устав који је донесен. Ако оспоре Устав, онда не постоји ни Војска Српске, па ће је прогласити герилом која је овде ратовала и онда обновити цели један процес моделирања Српске”, сматра Додик.

Атмосфера у градовима Српске била је свечана, с улицама окићеним заставама, у многим општинама прослава у кафићима и ресторанима почела је већ током поднева, док је у Бањалуци све пратило око 200 акредитованих новинара из бројних земаља. Светски медији нису благонаклоно гледали на референдум. АФП наводи да је Дан Републике, који је предмет гласања, везан за рат вођен деведесетих година 20. века у подељеној БиХ и да остаје споран за друге етничке заједнице у тој земљи.

Референдум је идеја председника Додика, за кога Француска агенција наводи да је поздравио велику излазност и „свечану атмосферу”, али и да је „игнорисао забрану Уставног суда БиХ, неодобравање од стране САД и ЕУ и резервисаност Србије, свог великог савезника”.

АП наводи да РС одржавањем референдума ризикује да буде подвргнута западним санкцијама и да њени лидери буду кривично гоњени. Америчка агенција сматра да референдум подиже тензије и јача страхове од нових сукоба, јер Бошњаци и Хрвати виде референдум као покушај уздизања српског региона изнад Уставног суда БиХ, а такође је тест за озбиљнији референдум о независности од БиХ, који лидери РС најављују за 2018.

Ројтерс наводи да је референдум први откако је 1992. одржано гласање о отцепљењу од тадашње Југославије, након чега је уследио трогодишњи етнички сукоб у којем је убијено 100.000 људи. Британска агенција наводи да је Русија подржала референдум, док су САД и ЕУ позвали РС да откаже гласање у страху од нестабилности.

Редитељ Емир Кустурица, после гласања у Вишеграду, поручио је да је референдум о Дану Републике Српске судбинско изјашњавање грађана Српске. „Он не представља само одбрану Дана Републике, већ и одбрану наше културе и свега онога чега не можемо да се одрекнемо – Андрића, Његоша, Кочића, Дучића, Бећковића, Попе, Црњанског, Драгослава Михаиловића… и бројних других”, изјавио је Кустурица.

Једно гласачко место у Кули, у општини Гацко, спојено је с другим, што је изазвало забуну, јер се појавила информација да је група Бошњака наводно блокирала то гласачко место. Иако се у данима пре референдума из Сарајева изражавао страх за безбедност Бошњака у РС, Ћамил Дураковић предводио је у Сребреници „референдумску кафу” за Бошњаке који се изјашњавању нису одазвали, којом су желели поручити да нема разлога за страх.

Деветог јануара 1992. тадашња Скупштина српског народа у БиХ, након што су Бошњаци и Хрвати у вези с отцепљењем од Југославије игнорисали вољу Срба, прогласила је у Сарајеву Републику српског народа БиХ, која је исте године преименована у Републику Српску. „Бошњачки политички ставови су да не изађу на референдум. И наш политички став био је да не изађемо на референдум 1. марта 1992. Да ли је то сметало Бошњацима да славе Дан БиХ? Није. У чему је разлика? Ми, као, вређамо Бошњаке 9. јануаром, а они нас не вређају 1. мартом”, закључује Додик.

dodik-pale-2-1

Додик: РС је држава чија територија је унета у Дејтон

ПАЛЕ – На предизборном скупу Савеза независних социјалдемократа (СНСД) на Палама, лидер те странке и председник Републике Српске Милорад Додик захвалио је свима који су гласали на данашњем референдум о Дану РС и поручио да је РС држава.

Грађани Пала су Додика на вечерашњи предизборни скуп дочекали песмом и скандирањем, пренели су медији у БиХ.

„Знам да се некада нисмо разумели, али ја на Пале долазим с образом. Онда када ви нисте веровали у мене, ја сам веровао у вас. Сада ви верујете у нас и у оно што радимо…”, поручио је Додик.

Он је поручио да су Срби имали слободу само онда када су имали државу, а у супротном су завршавали у јамама Јасеновца и на другим стратиштима.

„Слобода је Србима била гарантована онда кад су имали државу. Зато је Република Српска као држава важна. РС је држава. РС је у Дејтонски мировни споразум и БиХ унијела своју територију, ефективну власт и народ који је хтео Републику. То су критеријуми за државу”, рекао је Додик, пренео је Клиx.ба.

О томе је, каже, учио у школи и додао да је грађанима РС довољна Српска.

„Ми смо за Дејтон, али нисмо за то да нам неко каже како треба нешто да учинимо”, казао је Додик.

Председник РС Милорад Додик изјавио је раније данас поводом спекулација медија да би могао да буде ухапшен због одржавања референдума упркос одлуци Уставног суда, да је одговор Тужилаштву – победа на референдуму.

„Ако неко хоће некога да хапси, онда нека хапси читав референдум”, рекао је Додик новинарима након што је гласао у Лакташима. На питање да ли ће Тужилаштво поднети кривичну пријаву протв њега због кршења Устава он је одговорио да је данас „важан, свечарски дан и да ће се вероватно радовати резултатима вечерас, јер је атмосфера таква”.

„Сви наредни дани доносе и ово и оно. Видећемо како ће то ићи”. На питање да ли ће онима који су били против одржавања референдума, укључујући премијера и председника Србије, Александра Вучића и Томислава Николића, рећи да су погрешили што су били против, Додик је одговорио да то ником неће рећи.

„Данас је празник и људи широм Републике Српске га доживљавају управо на тај начин”, рекао је Додик. Он сматра да су приговори део уобичајене демократске атмосфере и да сада нису важни колико је важно то што се референдум одржава.


Милорад Додик са супругом и сином долази на референдумско изјашњавање (Фото Танјуг/Тања Валич)

„Ништа га не може и не треба довести у питање, нити бацити било какву љагу”, рекао је Додик и поручио да је РС мирна и стабилна и да ће таква остати до краја дана. Коментаре да је референдум провера пред следеће изборе у РС, Додик је назвао шпекулацијама у предизборној кампањи, подсетивши да је постојало јединство власти и опозиције за одлуку о гласању.

„То што неко калкуше о томе, то ћемо наредних дана, сада је најважније да се референдум одржи”, рекао је Додик и изразио задовољство што гласање протиче у мирној атмосфери. Како је рекао, информације говоре о томе да су сва гласачка места отворена, да нема никаквих проблема у гласању, као и да је излазност већа него што је уобичајено у ово време за редовна гласања на изборима.

„Могу да изразим потпуно задовољство јер ће народ у РС искористити своје право да се определи. Срео сам људе који изражавају радост због прилике да могу да гласају и позивам их све да изађу до краја дана на референдум”, поручио је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик гласао је данас на референдуму у 10 сати у Дому кулутре у Лакташима. Он је на бирачко место дошао са супругом и сином.

Гласање је пратио велики број медија.  У Републици Српској данас се одржава референдум на којем се грађани изјашњавају да ли желе да се 9. јануар и убудуће обележава као Дан Републике у РС, а велики број грађана већ је изашао на гласачка места која су отворена у 7.00 сати, јавља Танјуг.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Успешно завршен референдум у Српској

* Обавезна поља