podemosМАДРИД/ПАРИЗ – Док су бирачи на регионалним изборима у Андалузији казнили две највеће странке задавши ударац десници и пружили шансу радикалној левици, француски гласачи су на локалним изборима десници дали предност, мада нису занемарили ни крајњу десницу, док су владајућу левицу елиминисали из другог круга у четвртини кантона.

Избори у Андалузији били су својеврсни тест за нову антилибералну партију Подемос (Можемо), савезницу грчке Сиризе, која је, као и још једна млада партија под називом Грађани, сада први пут добила посланике у парламенту најјужније шпанске аутономне покрајине Андалузије у којој незапосленост износи 34 одсто.

Шест и по милиона бирача у Андалузији јуче се нашло пред избором између нових партија и класичних опција које доминирају политичким животом у Шпанији од 1982. године – десничарске Народне партије (ПП) и Шпанске социјалистичке народне партије (ПСОЕ).

Шпански медији данас оцењују да су бирачи казнили Народну странку премијера Маријана Рахоја, која је доживела велики пад освојивши само 33 посланичка места у поређењу са 50 колико их је добила на претходним изборима 2012. године.

Кажњена је и ПСОЕ, којој је припало 47 посланичких места, мање од 55 колико је потребно за већину у парлементу.

С друге стране, Подемос, који је основан у јануару 2014. и који се противи мерама штедње и корупцији, освојио је 15 места, странка десног центра Грађани девет, а Уједињена левица (ИУ) пет посланичких места.

Лидер Подемоса Пабло Иглесијас захвалио је на Твитеру својим присталицама и лидерки Подемоса у Андалузији Тереси Родригес.

„Кренули смо. Хвала ти, Андалузијо, хвала ти Тереса Родригес, хвала вама присталицама, зато што сте направили овај први корак“, поручио је он.

Овакав резултат ће приморати социјалисте да затраже подршку најмање једне партије да би остали на власти у најјнасељенијој шпанској области којом ПСОЕ управља од 1982. године.

Избори у Андалузији изазвали су велико интересовање далеко изван граница тог региона, будући да ће у Шпанији ове године бити одржани општински, регионални и општи избори широм земље, па многи изборе у Андалузији виде као показатељ расположења бирача.

Присталице Подемоса нису очекивале да ће та странка остварити добар резултат у Андалузији имајући у виду традиционалну популарност социјалиста у том региону.

Ипак, избори су показали спремност Шпанаца да ставе нове странке на пробу, каже политички аналитичар Хосе Игнасио Торебланка.

Он сматра да ће сада Шпанија помно пратити како Подемос испуњава обећања да ће поправити штету од мера штедње, као и да 15 посланичких места пружају Подемосу могућност да утиче на социјалисте којима недостаје осам места за већину, али га ставља и пред тешку одлуку да покаже да је у опозицији, али да не представља претњу по систем.

Истовремено, у јуче одржаном првом кругу локалних избора у Француској, који се сматрају кључним тестом уочи председничких избора 2017, десничарске партије на челу са странком бившег председника Николе Саркозија тесно су победиле крајњу десницу, док је владајућа левица елиминисана из другог круга гласања у четвртини кантона.

Конзервативна алијанса, у чијем је саставу Саркозијева опозициона Унија за народни покрет (УМП), освојила је 32,5 одсто гласова, испред крајње десничарског Националног фронта (ФН) Марин Ле Пен коме је припало 25,35 одсто гласова, док је владајућа Социјалистичка партија на челу са председником Франсоа Оландом успела да забележи тек нешто више од 21 одсто гласова.

Први круг гласања донео је велики успех партији УМП и њеном новом председнику Саркозију, који је имао двоструки циљ – да обрне однос снага са левицом и да надмаши ФН, и који је данас оценио да резултати показују „дубоку тежњу Француза ка јасним променама“.

Кад је реч о екстремној десници, она није избила у чело, што је премијер Мануел Валс поздравио, али је учврстила своју позицију на локалном нивоу, нарочито на северу, освојивши за 10 одсто више гласова него на претходним локалним изборима 2011. године, а „Монд“ оцењује њене резултате као „историјски успех“.

Истовремено, премијер Валс је потврдио за француски радио РТЛ да је Социјалистичка партија са савезницима елимисана у око 500 кантона, али је одбио да изнесе било какве прогнозе за други круг гласања, поручивши да „игре још нису завршене“.

Иако је француској Социјалистичкој партији припало тек треће место, иза победничке алијансе странака деснице и центра и другопласираног крајње десничарског Националног фронта, у редовима владајуће партије сматрају да је она „сачувала образ“ у првом кругу.

У социјалистичком табору, како француска штампа примећује, сада влада олакшање након што су објављени резултати који нису толико лоши као што се очекивало, али многи жале због подела које подривају левицу и позивају на окупљање пред други круг.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Успон радикалних опција у EУ

* Обавезна поља