varufakis 1Шпанија би могла да постане попут Грчке, уколико јој буду наметнуте исте мере штедње, упозорио је бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис.

– Шпанци би требало да анализирају своју економску и социјалну ситуацију и да на основу тога процене шта је потребно њиховој земљи, независно од тога шта се догађа у Грчкој или негде другде – рекао је Варуфакис у интервјуу шпанском листу „Паис“.

– Опасност да Шпанија постане Грчка је увек присутна и она ће постати стварност ако се понове исте грешке које су наметнуте Грчкој – истакао је бивши грчки званичник.

Варуфакис, економиста са неуобичајеним идејама о евру и реструктурирању грчког дуга, поднео је оставку дан након што су Грци на референдуму 5. јула гласали против услова пакета помоћи Грчкој.

Грчка влада је, међутим, на самиту еврозоне 12. и 13. јула прихватила још оштрије услове добијања помоћи од оних који су били актуелни у време референдума.

Шпански премијер Маријано Рахој и његова конзервативна странка ПП упозоравају да би Шпанија, којој касније ове године предстоје општи избори, могла поново да западне у кризу уколико новооснована левичарска странка Подемос, блиска владајућој грчкој Сиризи, после евентуалне победе на изборима промени економски курс.

На питање о изјавама шпанске владе, Варуфакис је навео да је Грчка „постала нека врста фудбалске лопте за десничарске политичаре, који користе Грчку да заплаше своје грађане“.

Шпанија је 2013. изашла из петогодишње рецесије, а прогнозе су да ће ове године та земља забележити економски раст од 3,3 одсто. Стопа незапослености је, међутим, још висока и износи 22 одсто, што је друга највећа стопа у еврозони после Грчке.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Варуфакис о ситуацији у Шпанији

* Обавезна поља