bela kucaВашингтон је Хашиму Тачију, Рамушу Харадинају и другим вођама косовских Албанаца запретио да ће бити последица ако се и даље буду опирали оснивању суда за ратне злочине на Косову, пише у европском издању амерички лист „Политико”.

Лист наводи да „Тачи и остали политички прваци косовских Албанаца онемогућавају истраге убистава, отмица и трговине људским органима”.

Тачију, Харадинају и другим утицајним политичарима у Приштини је ових дана запретила и помоћница америчког државног секретара Викторија Нуланд, додаје „Политико”, позивајући се на западне дипломате и међународне званичнике, који сматрају да се Тачи боји да и сам буде осуђен.

Додатни притисак Запада на косовску владу изгледа да даје резултате и, како јављају медији у Приштини, већ наредне седмице би косовска скупштина могла да има двотрећинску већину за промену устава, чиме би се створили услови за оснивање специјалног суда за злочине ОВК.

На јучерашњем страначком састанку владајуће Демократске партије Косова (ДПК), лидер Хашим Тачи је убедио шест од седам посланика који су 29. јуна на седници покрајинског парламента гласали против оснивања специјалног суда да промене своју одлуку.

Како јавља приштинска „Газета блиц”, Тачи је своје партијске другове убеђивао пет сати да морају да промене своју одлуку, претио да ће поднети оставку на место лидера ДПК и наводно није бирао средства да дисциплинује своје „побуњене” посланике, што је на што је на крају и успео.

Амерички лист „Политико” наводи да се Тачи и остали политички прваци косовских Албанаца противе истрагама о убиствима, отмицама и трговини људским органима јер су они лично осумњичени. Судетић, аутор текста „Насилници који владају Косовом”, наводи чак да западне дипломате тврде да је главна претња Вашингтона да неће уложити вето на оснивање специјалног суда у Савету безбедности УН, чему се Приштина противи. Уколико тај суд буде основан под окриљем УН, радио би вероватно дуже од 20 година, док би у случају да га оснују косовске власти, његово трајање било ограничено на око пет година.

У јучерашњем чланку у листу „Политико” овај новинар тврди да су Тачија и друге челне косовске политичаре западне обавештајне службе означиле као припаднике организованог криминала, који су, као такви, како кажу дипломате, спремни да жртвују интересе Косова и његових становника да би себе заштитили од кривичног гоњења. Европски дипломата који се деценијама бавио Балканом каже да је Тачи био њихов миљеник. „Он јесте кучкин син, али је наш кучкин син”, сликовито је то представио овај дипломата.

Hašim-Tači-i-Medlin-Olbrajt

Аутор констатује да власти у Приштини пркосе напорима Вашингтона и Брисела да буде успостављен посебан суд за злочине ОВК јер су њихови лидери умешани у око 400 случајева отмица, присилног расељавања, нелегалних затварања и убистава после НАТО бомбардовања Србије 1999. и 2000. године.

„Ако скупштина Косова не усвоји одлуку о оснивању суда, односи САД и владе Косова биће погоршани. Хашим Тачи се понаша као звер у кавезу. Људи на Косову би били срећни да га се ратосиљају, али не знају како да то учине јер Тачи има политичку и економску контролу”, рекао је високи представник међународне организације у Приштини. Овај лист има информације да западне дипломате сматрају да Тачи делује иза позорнице – застрашујући припаднике сопствене странке – како би што више одложио оснивање суда и да се питају да ли то зато што страхује да буде осуђен.

„Крајем 2010. је штампа на Косову јавила”, истиче се у чланку, „да је Тачи претио да ће објавити име сваког Албанца који известиоцу Савета Европе Дику Мартију буде помогао у истрази.” Овај утицајни амерички лист преноси да су жртве отмица и убистава били косовски Срби, Роми, припадници других мањина и да је међу жртвама је био и знатан број Албанаца, којима је приписивано да су „српски колаборанти” или су се на други начин замерили командантима ОВК.

Истрага је дошла до доказа да су многа убиства повезана са зарадом од продаје њихових органа.

Амерички лист „Политико” између осталог пише и о налазима Дика Мартија и Савета Европе, али и специјалног тужиоца Клинта Вилијамсона о злочинима ОВК, укључујући трговину органима, за које могу бити осуђене вође бивше паравојне организације косовских Албанаца УЧК.

Тачи је годинама демантовао било какву умешаност у организовани криминал и корупцију. Он је у мају ове године подржао оснивање специјалног суда, нагласивши да је већина оптужби неоснована.

Ко је Чак Судетић

Чак Судетић је амерички аутор и новинар хрватско-ирског порекла. Његова специјалност био је распад СФР Југославије и ратни сукоби током деведесетих година прошлог века. Био је специјални извештач „Њујорк тајмса” са простора бивше Југославије од 1990. до 1995. године.

Судетић је сарађивао са Хашким трибуналом као аналитичар. Он је коаутор књиге „Лов: ја и ратни злочини” из 2008. године. Реч је о контроверзним мемоарима Карле дел Понте, тужиоца за ратне злочине почињене на територији бивше Југославије, чија су наводна открића довела до истраге отмица, убистава и трговине људским органима на Косову и Метохији и Албанији у месецима током НАТО бомбардовања Србије 1999. и 2000. године. Карла дел Понте је тврдила да није могла да спроведе истрагу о „жутој кући” и трговини органима.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вашингтон прети Тачију и Харадинају

* Обавезна поља