aleksis-cipras(4)У 18 сати су затворена гласачка места на референдуму у Грчкој на којем се приближно 10 милиона грађана могло изјаснити о томе да ли прихватају додатне рестриктивне мере штедње, у замену за страну финансијску помоћ за спасавање привреде. Изласност је око 65 одсто. Према првим резултатима анкета са гласачких места „Не“ је у убедљивом вођству.

Гласачка места су била отворена јутрос око 7 сати. На референдуму је право гласа имало је 9.855.029 бирача који су се са „да“ (Nai) или „не“ („Oxi“) изјашнили на укупно 19.159 бирачких места широм Грчке.

19:43 – Незванични резултати указују на убедљиво „Не“

Након више од 20 одсто пребројаних гласова, опција „Не“ води са 60,53 одсто, аопција „Да“ има 39,47 одсто гласова. Гласало је више од 57 одсто регистрованих гласача.

19:31 – ПАСОК: Најважније обнављање јединства

Опозициона грчка странка ПАСОК истакла је вечерас да је, независно од исхода ререфендума о предлогу међународних поверилаца, најважније обнављање јединства.

Ова странка је, у саопштењу, истакла да је потребно обновити јединство и избећи сваку акцију која води ка поделама.

ПАСОК је навео и значај отпочињања преговора са циљем постизања договора који би обезбедио излазак из кризе, уз остајање у еврозони и ЕУ.

Опозициони ПАСОК је нагласио да ће подржати нову фазу тих преговора.

19:23 – Грчки министар одбране: Победила је демократија

Грчки министар одбране и лидер десничарске странке Независни Грци изјавио је вечерас да је грчки народ показао да се не може уцењивати и да је „демокртатија победила“.

Панос Каменос је, поводом резултата анкета да је на данашњем референдуму победило „не“ понуди кредитора, навео на Твитеру да је грчки народ показао да му се не може претити.

„Грчки народ је доказао да не жеће бити уцењиван. Неће бити терорисан. Неће му се претити. Демократија је победила“, навео је Каменос.

19:19 – Опција „НЕ“ повећава предност

Након више од 900.000 пребројаних гласова, ситуација је следећа: „НЕ“ има 60,11 одсто, а „ДА“ 39,89 одсто гласова.

19:17 – Ципрас у кабинету чека резултате референдума

У странци Сириза, грчког премијера Алексиса Ципраса преовладава оптимизам због процена које указују да су на данашњем референдуму победу однели противници предлога међународних поверилаца, преносе грчки медији.

Та владајућа странка, која је позвала грађане да гласају „не“, изразила је такође задовољство мирном атмосфером у којој је референдум одржан.

Ципрас је вечерас стигао у седиште председника владе у Атини одмах по затварању биралишта и он ће, како је најављено, у свом кабинету сачекати резултате ререфендума.

19:11 – Први резултати: Грци рекли НЕ

Према првим резултатима након 600.000 пребројаних гласова, за опцију „Не“ галсало је 59,95 %, а за Да 40,05 %

18:45 – Портпарол: Учинићемо све да што пре постигнемо договор

Грчка влада жели да настави преговоре са међународним кредиторима како би се што пре постигао договор, изјавио је портпарол грчке владе Габријел Сакеларидис.

„Преговори који ће почети морају да се окончају веома брзо, за 48 сати“, рекао је Сакеларидис грчкој телевизији након окончања референдума.

„Учинићемо све да ускоро постигнемо договор“, поручио је он, преноси Ројтерс.

18:14 – Референдум у Грчкој протекао уредно, одзив бирача 65 одсто

Дванаесточасовно гласање је протекло уредно, без икаквих проблема на гласачким местима, јавила је атинска РТВ СКАИ.

По проценама непосредно пред истек гласања, одзив бирача је био око 65 одсто, као и на превременим посланичким изборима, одржаним јануара ове године.

18:06 – Затворена гласачка места

У 19 сати по локалном времену, односно у 18 по нашем, затворена су гласачка места широм Грчке. Први резултати се очекују око 20 сати по нашем времену.

18:04 – Тризагис: Грчка ће сутра бити снажнија у преговорима

Сутра је нови дан у коме ће Грчка, након што грађани гласају против предлога међународних поверилаца, бити снажнија у преговорима, оценио је координатор Сиризе за међународне односе и одељења за мировне послове Панос Тригазис.

Тригазис је истакао да се ради о историјском референдуму, јер Грчка, како каже, нема референдумску традицију.

Ово је, подсетио је, први референдум од 1974. године, након пада ауторитарног режима, да се грађанима даје могућност да одлуче хоће ли да прихвате или одбију предлог ЕУ и ММФ.

„Мислимо да грађани имају прилику да кажу одлучно ‘не’ и тако одбране своје достојанство и основна социјална права. Данас је, као што је рекао премијер Алексис Ципрас, фешта и дан демократије“, подвукао је Тризагис изразивши уверење у висок одзив гласача.

„Очекујемо велику победу присталица ‘не'“, казао је високи функционер владајуће Сиризе.

17:55 – Вечерас састанци банкара о Грчкој

Грчки и инострани банкари ће већ вечерас анализирати исход референдума у Грчкој о понуди споразума коју су јој поднели њени кредитори, да би утврдили своје наредне потезе, објавио је данас поподне на свом сајту конзервативни атински лист „Катимерини“.

Такође вечерас, објавио је немачки лист „Билд“, састанак о последицама референдума у Грчкој на међународни кредитни систем имаће и руководства Немачке Дојче банке и других великих банака да би донела потребне одлуке пре но што сутра ујутро тржиште почне да ради.

Сутра ће заседати Управни одбор Европске централне банке да би размотрио питање поновног давања новчане помоћи грчким банкама, да би биле ликвидне. Беноа Кере, члан тог управног одбора, данас је изјавио да ће Европска централна банка учинити све да помогне.

17.45 – БЕОГРАД/АТИНА – Шефица Међународног монетарног фонда, Кристин Лагард је изјавила да Грчка чија је привреда назадовала, остаје чланица ММФ-а, ;без обзира на стање дугова, објављено је данас у Атини.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Велико грчко НЕ

* Обавезна поља