Црна Гора неће моћи да једностраним актом присвоји имовину Митрополије црногорско-приморске СПЦ, и тако постане власник свих храмова и објеката саграђених до 1918. године. То ће бити могуће само по основу судских пресуда, после поступака у којима би држава морала да докаже право на упис као титулар својине.

Најконтроверзнији део предлога Закона о слободи вероисповести, који је недавно усвојила Влада Црне Горе, овако је данас после пленарне седнице протумачила Венецијанска комисија. Овим мишљењем, како тумаче у Митрополији црногорско-приморској, пала је у воду свака могућност да држава једнострано отима храмове и црквена добра, као што је предвиђено предложеним текстом. „Венецијанци“ су угрубо дали „зелено светло“ за усвајање закона, поздравивши помак који Црна Гора прави овим актом, али и саставили збирку примедаба и коментара на више од 20 страница.

Поједини цитати из званичног мишљења Венецијанске комисије, без преношења интегралног документа, објављени су у форми саопштења Владе Црне Горе, уз снажан акценат на добијено „зелено светло“.

Координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, протојереј-ставрофор Велибор Џомић, објашњава, за „Новости“, да је одлука повољна за Цркву, али и напомиње да је хумористично што је Влада објавила одлуку Венецијанске комисије, пре него што се она сама огласила.

– Венецијанска комисија јесте одобрила закон, али, имајући у виду 23 странице примедаба, јасно је да њихов став није сасвим позитиван – наводи Џомић. – У погледу имовине јасно је да није прошла намера државе да се својом вољом прогласи власником црквених добара, што је веома значајно. Дакле, у свим случајевима који су већ правоснажно окончани нема једностраног прекњижавања црквене имовине.

Према његовим речима, држава има право на то, само уз пресуду донету у сваком појединачном судском поступку, у коме ће терет доказивања својине бити на тужиоцу – држави Црној Гори.

– То смо и тражили, указујући на неутемељеност и штетност понуђеног решења. Венецијанска комисија дели тај став – каже Џомић.

Велибор Џомић на протесту против спорног заокона

Комисија је, како је пренела Влада у Подгорици, саопштила да је закон бољи од оног из 1977. године и поздравила „истинске напоре црногорских власти“ да њиме буде замењен тај застарели пропис. Влада, такође, истиче да је овим мишљењем подржано њено кључно опредељење да новим прописом сваком грађанину буде гарантована слобода да буде или не буде верник било које вероисповести, афирмишући право државе да заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима, и да обезбеди да закони Црне Горе једнако важе за све.

Финални текст овог закона биће упућен Скупштини Црне Горе на разматрање и усвајање.

 

СРБИЈА СЕ ПОНАША ОДГОВОРНО

Председник Александар Вучић рекао је данас да се нада да неће бити покушаја узурпације српске имовине у Црној Гори:

– Ми ћемо да се понашамо одговорно, а они нека раде свој посао.

И премијерка Ана Брнабић изразила је наду да ће Црна Гора умети да има прави дијалог са Србијом и да неће угрожавати имовину СПЦ.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Венецијанска комисија дала примедбе на 23 странице

* Обавезна поља