ПОДГОРИЦА – Полиција, која је рано јутрос покушала да опколи острво на којем се налази крстионица „Суза Његошева“ у власништву митрополије црногорско-приморске, чије рушење је најављено за данас, повукла се нешто после седам сати због великог броја људи, јавила је Телевизија Црне Горе.

Они су се повукли на позив свештеника Манастира Михољска превлака, а на фејсбук профилу тог манастира објављено је да је острво на којем се налази крстионица полиција опколила са копна и са мора.

Полиција је у великом броју почела да стиже на острво и да опкољава крстионицу у раним јутарњим сатима, а њено рушење најављено је за 9.

Током ноћи звонила су и манастирска звона која су позивала вернике на отпор молитвом, а служено је свеноћно бдење.

А у 9 сати је почела јутарња литургија којој присуствује незапамћено велики број верника, меду којима су посланик ДФ-а Милун Зоговић, председник Праве Црне Горе Марко Милачић, потпредседник Општине Херцег Нови Милош Коњевић, председница СО Котор Драгица Перовић, одборници тиватске, которске, херцегновске и будванске општине.


Секретар одбора за изградњу манастира Превлаке отац Мијајло Бацковић позвао је раније данас полицајце да се повуку, пођу кућама и загрлиле своју децу, како би били поносни на очеве који нису направили безумље и послушали наређење да руше светињу

Свештенство, ипак, очекује да ће се у заказано време појавити грађевински инспектор Драган Зејак, који ће, вероватно, констатовати да нема услова да се изврши наредба о рушењу крстионице.

Бацковић је, у изјави за портал ИН4С, осудио, како је рекао, „полицијски десант“ на крстионицу.

Према његовим речима, јаке полицијске снаге су још увек присутне у близини крстионице.

Он је навео да је разговарао са начелницима полиције Тиват и Херцег Нови, који су га питали на који компромис је спреман, на шта им је он одговорио да је спреман само на то да се крстионица не руши и да ресорни министар услиши молитве народа да крстионица остане ту где јесте.

Бацковић је, такође, подсетио и на речи премијера Душка Марковића, који је пре неколико дана казао да ће се градити тамо где народ жели да се гради, и исто тако да се неће градити, тамо где то народ не жели.

Инспекција Министарства одрживог развоја и туризма најавила је за данас рушење крстионице „Сузе Његошеве“ на Превлаци.

Решење о рушењу потписао је урбанистички грађевински инспектор Драган Зејак.

Крстионица се налази се у самом мору и представља обнављање старе изграђене при више од 11 векова.

У манастиру Михољска превлака свакодневно се врше крштења и све је више оних који у летном периоду желе да се крсте погружавањем у море. Због тога је и одлучено да Крстионица буде обновљена и постављена на води.

Непосредно испод остатака манастира налазила се манастирска стара понта која је ојачана, а на њој подигнута мала црква – Крстионица, изграђена у складу са архитектуром 9. века и, посвећена је Светом Ловћенском тајновидцу – Петру Другом Петровићу Његошу.

Позив властима да преиспитају одлуку о рушењу крстионице упутили су и тиватски одбори Нове српске демократије и Демократске Црне Горе.

Решење о рушењу донето 14. децембра ове године.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Верници одбранили крстионицу

* Обавезна поља