По окончању пандемије вируса корона милионе људи у свету преплавиће нови страх – страх од незапослености. Упоредо са пандемијом, пред нашим очима одмотава се и економска криза. Политичари ће да полуде. На економску моћ САД, као и Европске уније, пандемија већ има јак утицај. Немачка је била у рецесији и пре јануара. Многа предузећа већ су опустошена широм Европе. Урушавање економије овако великом брзином прети да глађу убије више људи него било која заразна болест.

Ову нимало светлу прогнозу за период после пандемије ексклузивно за Новости предочава Фредерик Вилијам Енгдал, један од водећих светских геополитичких аналитичара, угледни саветник за стратешке ризике, политиколог са Универзитета Принстон и аутор неколико светских бестселера о нафти и геополитици, који последњих деценија живи у Немачкој.

COVID-19 учинио је ЕУ непрепознатљивом: државе чланице готово херметички затвориле су своје границе, шенгенски визни режим је пао… Хоће ли ЕУ преживети ово огромно искушење?

Тешко. ЕУ као политичка творевина и евро су лоше постављени у самом старту. ЕУ је устројена попут чудовишта у чије име безимене бирократе одлучују о свим аспектима наших живота, готово из минута у минут. Шарл де Гол је имао много бољи концепт – да националне државе сарађују, преговарају о заједничким питањима, али остају суверене у сваком аспекту. Верујем да би национална држава требало да буде политичка основа споразума по Де Головој идеји.

Сведоци смо надреалних слика: САД са захвалношћу примају медицинску помоћ од Русије, руска војска чисти од вируса Италију, кинески лекари путују светом и помажу… Није ли то уједно и почетак краха досадашње идеје о глобализацији?

Глобализација је у првом реду катастрофална конструкција неколико стотина глобалних корпорација како би се избегли порези у ЕУ или САД и појефтинили трошкови рада. Довела је до уништења економске стабилности широм света, како у индустријским земљама, попут САД, где су главне здраве индустрије банкротирале, а јефтина инострана конкуренција из Азије и других земаља упропастила је локалне економије већег дела света који се некада развијао. Афричка пољопривреда уништена је јефтиним америчким увозом или увозом из ЕУ.

Глобализацију су иницијално погурали Волстрит и Лондон како би максимизирали корпоративни профит за око 500 великана попут “Мајкрософта”, “Гугла”, “Епла” и њима сличних. Један инвестициони гигант “Блек Рок” контролише око 7.000 милијарди долара средстава приватних инвеститора. То је срж глобализације. Тешко је предвидети шта ће од ње остати, али стратегија ће се драматично променити у правцу веће националне економске сигурности.

Изазвали сте недавно велику пажњу својим ауторским текстом у којем сте подсетили да су Бил Гејтс и његова фондација још у децембру прошле године прогнозирали пандемију. Случајност или нешто много озбиљније?

То је један од многих показатеља да су Гејтс и људи око њега на Светском економском форуму и Универзитету “Џон Хопкинс” планирали или “очекивали” такву пандемију. Уприличили су “Догађај 201” у октобру у Њујорку, где је један од кључних играча био шеф кинеског Центра за контролу и превенцију болести.

Фондација Била Гејтса највећи је приватни донатор Светске здравствене организације, скоро исто као и америчка влада. Гејтс је сарађивао с Тедросом Адханом Гебрејесусом, садашњим директором Светске здравствене организације, још када је он био владин министар здравља у Етиопији (од 2005. до 2012. године – прим.аут.), успут у једној од најкорумпиранијих влада на свету. Дуже од деценије Гејтс је заједно са произвођачима, Светском здравственом организацијом и здравственим системом САД био уплетен у пласирање вакцина, чак и пошто је утврђено да су оне нанеле штету Африци, Индији и другим земљама у свету.

У јеку пандемије трага се и за кривцем. Најпре се тврдило да је вирус створен у Лондону и убачен у Кину да би ослабио другу најјачу економију света, затим да је потекао из САД… Да ли ћемо икада сазнати пуну истину?

Кина још није свету открила довољно информација о Вухану. Постоје докази да је Биолабораторија Вухан вршила експерименте са слепим мишевима и другим вирусима. Тврди се да су кинески научници украли патогене из канадске лабораторије за високо обезбеђење у канадском граду Винипегу, где су радили до прошлог лета. Има извештаја да су кинески биолози путовали на релацији Винипег – Вухан, али Канађани су те приче ућуткали, а бивши канадски шеф лабораторије др Франк Плумер, мада доброг здравља, мистериозно је умро у фебруару док је боравио у Кенији на конференцији о ХИВ-у…

Вилијам Енгдал – Фото: YouTube/снимак екрана

Да не заборавимо и да су Кинези оптужили САД…

Склонији сам мишљењу да су све то теорије које служе за скретање пажње са суштине. Имајте на уму да нико није доказао постојање “Вухан вируса” помоћу електронског микроскопа или на неки други начин. Нико. Такође, тестови уопште, не мере директно ниједан вирус. Они мере одређене нивое антитела. Многи тестови су се показали лажно позитивним или су безвредни, неки тестови су послати у Велику Британију и пронађени у контаминираном стању.

Мада је пандемија захватила готово целу планету, наука веома мало зна о COVID-19?

Није јасно да ли је то комбинација фактора који ослабљују имунолошки систем или је то један вирус, како каже Светска здравствена организација. Ипак, угасили смо готово целокупну светску економију у сумњивим околностима за које је речено да носе смрт од вируса који је потекао из Вухана. До сада, број смртних случајева широм света знатно је испод нивоа смртности од сезонског грипа, а већина преминулих су старији пацијенти изнад 80 година са другим тешким обољењима, као што је случај у Италији. Ипак, у многим случајевима, нарочито у Италији, нису рађени обдукцијски налази како би се поуздано утврдило шта је узрок смрти. Ако је пацијент позитиван на вирус корона, без обзира на друге болести, проглашава се “ковид-случајем”. То је још више “надувало” податке о броју умрлих у Италији.

Да ли ће се после короне човечанство наћи у ситуацији да се готово из почетка бори за грађанска права и слободе?

Бојим се да смо већ у таквој борби, али већина грађана је толико престрављена да тек сада почињу да схватају да су се одрекли основних права у корист здравља и очувања живота.

НАТО УНИШТАВА ДРЖАВЕ

Како коментаришете чињеницу да је НАТО усред пандемије похитао да у своје друштво уведе Северну Македонију?

Верујем да лоши актери који стоје иза НАТО, а то није само Вашингтон, желе да искористе ову кризу за унапређивање глобалне полицијске државе. Циљ им је да свуда униште одрживе националне државе. Притом, пандемија вируса корона добра је прилика за тако нешто јер забрањује било какве уличне протесте и окупљања.

МОГУЋА РАЗОРНА ПАНИКА

Да ли би могло до дође време када ће људи панично трагати за храном као што данас трагају за заштитном маском?

С обзиром на чињеницу да су широм планете већ угрожени пролећни сезонски радови на фармама у ЕУ и САД и на велике разорне куге скакаваца који су уништили милионе хектара усева, нажалост било би потребно врло мало да се подстакне паника у вези са недостатком хране. Бог нека нам помогне ако до тога дође.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Вилијам Енгдал о последицама корона пандемије

* Обавезна поља