zajednicka-sednica-vlada-srbije-i-makedonije-foto-tanjug-1370261477-320097БЕОГРАД – Влада Србије усвојила је на данашњој седници три предлога медијских закона, Предлог закона о приватизацији и Предлог закона о изменама и допунама закона о стечају и упутила их Скупштини на расправу по хитном поступку.

Циљ закона о приватизацији је да убрза прватизације и створи услове за економскии развој и очување социјалне сигурности, саопштила је Канцеларија Владе за сарадњу с медијима.

Влада је усвојила и Предлог закона о изменама и допунама закона о стечају којим се обезбеђују услови за побољшање пословног амбијента, ефикасније спровођење стечајног поступка и спречавање злоупотреба и корупције у овом процесу.

Влада је усвојила и три медијска закона – Предлог закона о јавном информисању и медијима, Предлог закона о електронским медијима и Предлог закона о јавним медијским сервисима.

Примена ових закона допринеће, како се очекује, заштити јавног интереса грађана у сфери информисања, обезбеђивању медијских слобода и међународних стандарда у овој области.

Ови закони су упућени Скупштини Републике Србије на расправу по хитном поступку, наведено је у саопштењу.

НУНС: Није добро што су закони усвојени по хитном поступку

БЕОГРАД – Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС ) Вукашин Обрадовић изјавио је данас да није добро што је сет медијских закона усвојен на влади по хитном поступку.

„Закони су се појавили јутрос на кратко и одмах нестали и нису доступни ни на сајту владе, скупштине, нити Министарства културе и информишање… Чудно је да је влада усвојила текстове закона, а да је предлог непознат”, казао је Танјугу Обрадовић.

Њега је, како каже, изненадило то што је влада усвојила и Предлог закона о јавним медијским сервисима, јер он, како тврди, није усаглашен са Бриселом.

„Не знам шта је Влада усвојила и за мене је изненађење да је усвојен и Предлог закона о јавним сервисима, јер званична варијанта није усаглашена са Бриселом, па је било назнака да он неће бити усвојен. Или су експресно стигле препоруке из Брисела, или је он увојен без њих”, рекао је Обрадовић.

Кад је реч о хитном поступку, он сумња да ће посланици имати времена да се припреме за расправу и да припреме амандмане.

Влада је данас усвојила Предлог закона о јавном информисању и медијима, Предлог закона о електронским медијима и Предлог закона о јавним медијским сервисима.

Примена ових закона допринеће, како се очекује, заштити јавног интереса грађана у сфери информисања, обезбеђивању медијских слобода и међународних стандарда у овој области.

Шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је јуче да ће усвајање сета медијских закона бити велики помак у усаглашавању са европским стандардима и најавио да ће ускоро бити познат извештај Европске комисије о скринингу поглавља 10 које се односи на медијску сферу.

„ЕУ и ЕК желе да се имплементира медијска стратегија, а медијски закони су најважнији алат за то. Мислим да већ дуго теку разговори на ову тему. ЕК је коментарисала неколико нацрта и чини ми се да влада има намеру да усвоји овај сет закона што пре. То је веома позитивно”, казао је Девенпорт Танјугу.

Према његовом мишљењу, сет медијских закона резултат је веома широке јавне дебате током две године коју су и ОЕБС и земље чланице ЕУ подржавале све време.

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић није могла данас да коментарише предлоге медијских закона, јер јој нису позната сва решења.

Мирковић: Приватизација медија до 2015, укида се и претплата

БЕОГРАД – Сетом закона које је влада данас усвојила приватизација медија мораће да се заврши до 1. јула 2015, биће укинута претплата за јавне сервисе, који ће се од 1. јануара 2016. године финансирати из таксе која ће износити око 500 динара, рекао је Танјугу државни секретар Министарства културе и информисања Саша Мирковић.

Мирковић је истакао да је после 11 година Србија добила сет реформских медијских закона, што је изузетно важно за Србију, медије и новинаре.

Влада је усвојила и Предлог закона о јавном информисању и медијима, Предлог закона о електронским медијима и Предлог закона о јавним медијским сервисима.

Закон о јавном информисању и медијима, како је у интервујуу Танјугу казао Мирковић, дефинисаће излазак државе из медија, а приватизација ће бити завршена до 1. јула 2015. године.

„Тај закон ће допринети да се много боље зна власничка структура медија што је раније често био предмет разних дебата и питања”, истакао је Мирковић.

Мирковић је рекао да се претплата укида ступањем на снагу ових закона, а да ће до 1. јануара 2016. године за РТС и РТВ плаћати такса, док ће се у међувремену ова два сервиса финасирати из буџета.

„По први пут Србија добија Закон о јавним медијским сервисима – о РТС и РТВ… Та два јавна сервиса ће директно бринути о прибављању средства путем таксе, а чији износ ни на који начин неће моћи да пређе износ од 500 динара”, поручио је Мирковић, истичући да ће РТС и РТВ имати апсолутну слободу извештавања.

Претплата није исто што и такса, она је показала слабости, истакао је Мирковић, и додао да је систем такси осмишљен тако да покаже да је могуће финансирати јавне сревисе на тај начин.

„Имамо годину и по дана да тај модел популаризујемо”, рекао је он.

Осврнуо се на критике да Закон о јавним медијским сервисима није усаглашен са Бриселом, поручивши да то није истина и да је влада усвојила одређене препоруке ЕУ.

Говорећи о Закону о електронским медијима, Мирковић је казао да је он предуслов за дигитализацију, која треба да буде завршена до 17. јуна наредне године и да прати регулативу ЕУ.

Одговарајући на критике да је сет медијских закона усвојен по хитној процедури, Мирковић је истакао да је чињеница да је медијска стратегија донета пре три године, да се на законима радило изузетно дуго и посвећено, као и да је Министасртво културе и информисања добило позитивне критике на јавне расправе које су одржане прошле године.

Каже и да су у расправу били укључени и представници цивилног сектора, јавног сервиса, те да је читав процес био изузетно транспарентан.

Истичући да је у Агенцији за привредне регистре регистровано 1.320 гласила, од чега је 81 медиј који треба да се приватизује, Мирковић је рекао да то показује да је на тржишту много више приватних медија који се труде да опстану, те да ће ови закони дати шансу да сви стартују са исте позиције.

„Мислим да ће усвајањем ових закона бити много више задовољних. У сфери медијских закона и реформи ова влада је заиста показала да је жељна да испуни своја обећања, а једно од њих је и обећање о укирању претплате”, казао је Мирковић.

Тасовац: Закони пут до транспарентности и бољег информисања

БЕОГРАД – Министар културе и информисања Иван Тасовац изјавио је вечерас да сет нових медијских закона уредује медијску сцену у Србији на најтранспарентнији начин, приближавајући је европским праксама, али и пружа оквир за далеко квалитетније информисање грађана.

Тасовац је, гостујући на РТС-у, најавио да се држава повлачи из власништва у медијима и да је јул 2015. године рок за њихову приватизацију.

Према његовим речима, власничка структура у медијима ће захваљујући новим законским решењима постати потпуно транспарентна.

„Законом о електронским медијима стварају се предуслови за дигитализацију, а оно што је битно, стварају се оквири за стабилно финансирање јавних сервиса чиме они могу да испуњавају свој циљ”, казао је Тасовац.

Он је објаснио да то значи да ће ступањем на снагу Закона о јавним сервисима бити укинута претплата и да ће се у следећих годину и по дана јавни сервиси, Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине, финансирати из буџета уз пуну транспарентност.

Како је рекао Тасовац, од 2016. године такса ће бити једини начин финансирања јавних сервиса, што је велика разлика у односу на финансирање путем претплате, јер претплата подрзумева неку врсту добровољности.

Он је објаснио да је такса обавезна, да неће бити већа од 500 динара и да отклања сумњу у то да влада контролише јавне сервисе.

То, како је додао, значи да предстоји рок од годину и по дана да се стабилизују јавни сервиси.

Медијски закони стигли у парламент, седница у уторак

БЕОГРАД – Сет медијских закона које је усвојила Влада Србије стигао је вечерас у Скупштину и посланици ће о њима расправљати у уторак, 29.јула.

Председница парламента Маја Гојковић ће седницу званично заказати сутра, на захтев Владе Србије, речено је Танјугу у кабинету председнице Скупштине Србије, а поред сета медијских закона, на дневном реду седнице наћи ће се и предлози економских закона које је такође предложила влада.

Пред посланицима ће се наћи сет медијских закона – Предлог закона о јавном информисању и медијима, Предлог закона о електронским медијима и Предлог закона о јавним медијским сервисима.

На дневном реду биће Предлог закона о приватизацији, измене и допуне Закона о стечају, измене и допуне Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Влада усвојила предлоге закона

* Обавезна поља