За Косово важи оно што пише у Псалмима: ‘Снага није у броју, снага је у Господу’. КиМ је светиња, то знају сви који имају осећај за истинско људско достојанство.

Али, то не разумеју ови којима је косовски завет поклоњење смрти. То показује колико је „брозомора“ завладала и да је време на површину избацило људе који мисле да су неке вође, а не знају да је Царство Небеско једина реалност овог света. Али, то су схватили Срби на КиМ и зато опстају – рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић) вечерас на округлом столу на Богословском факултету Београдског универзитета, коментаришући нападе на СПЦ поводом Саборског саопштења о КиМ, који се изјаснио против независности и поделе Косова.

Митрополит је нагласио да они који су нападали потписнике Апела за одбрану КиМ сад треба да се суоче са Сабором и поглаваром СПЦ. Према његовим речима, реченицу патријарха Иринеја да „све што је на силу отето може да се врати, док поклоњено не може никада“ треба да „схвате и наши пуноглавци који не знају шта је народ и истински човек, него све жртвују дебелом цреву, прихватајући евро-америчку цивилизацију која је гора од комунизма“.

– Издајник и ноторни лудак Вук Драшковић изругује се Царству Небеском и криви Цркву. Срамота! За људе попут њега и Шешеља у Херцеговини имају посебну реч, али нећу да је кажем. А нови ‘титић’ решио је да влада као ‘брозомора’, али неће успети. Ништа их не слушајте. Њихов компромис је велеиздаја – поручио је умировљени епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић), који је затражио да Сабор СПЦ на следећем сабору канонизује двојуцу монаха – Харитона (Лукића) и Стефана (Пурића) убијене 1999. на КиМ.

Осим владика, свештеника, монаха, професора и студената Богословског факултета у публици су вечерас били и Ђорђе Вукадиновић, Рада Трајковић,  Бошко Обрадовић, Млађан Ђорђевић, Владимир Божовић… Овај округли сто био је завршница целодневног симпозијума под насловом „Вера и мисао у вртлогу времена“, посвећеног богословском и архипастирском раду митрополита Амфилохија и владике Атанасија, који су који су последњих пола века обележили не само црквени него и јавни, па и политички живот на простору бивше СФР Југославије. Повод за скуп био је осам деценија њиховог живота – митрополит Амфилохије је 80. рођендан прославио 7. јануара ове године, а владика Атанасије дан касније.

Одговор Вучића владикама Атанасију и Амфилохију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не жели да одговара на језик увреда, да Цркву поштује, али да то не значи да у свему треба да мисли исто као владика Амфилохије.

– Изабраћу право да размишљам о будућности земље, као што размишљам о будућности народа. Поштујем њихов став, а на језик увреда никад нећу одговарати, не пада ми на памет да у то улазим – рекао је вечерас за Пинк телевизију замољен да коментарише нападе који долазе из Цркве, а у вези с косовским питањем.

Ако неко мисли да је то у реду, каже, он нема ништа против.

– Верник сам, не идем баш сваке недеље на литургију и чини ми се да Црква никад није имала бољи однос с државом, али то не значи да треба да мислим у свему исто као владика Амфилохије – рекао је Вучић.

Упитан сматра ли да иза таквих напада стоје и неки други, „виши интереси“, Вучић је рекао да има и много других који га сваког дана нападају, а да је његова обавеза да се бори.

Ја то стално понављам, а многима то звучи глупо и досадно, јер имамо мир и стабилност, али довољна је једна ситница да све изгубимо, рекао Вучић у Софији

Председник Србије Александар Вучић данас борави у Софији, уочи сутрашњег ЕУ самита, где је одржао низ билатералних сусрета попут разговора са директорком Светске банке Кристалином Георгијевом, затим аустријским канцеларом Себастијаном Курцом…

Осврнувши се на данашње сусрете и бројне састанке који тек следе, попут вечерашњег са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, Вучић се дотакао теме Космета, пензија и нагласио да ће се за српске интересе и Косово борити до последњег дана свог мандата.

Он је рекао да пре свега тражи да се уваже интереси Срба на Космету, али и легални и легитимни интереси државе Србије. Вучић је нагласио да су му на првом месту муир и стабилност које имамо а који се могу изгубити за трен, а не смемо да их изгубимо.

„Да вас питам јунаци, вајни родољуби, колико сте пута били на Косову, колико сте спремни да седите у рову на минус 15?“

– Ја то стално понављам, а многима то звучи глупо и досадно, јер имамо мир и стабилност, али довољна је једна ситница да све изгубимо – рекао је Вучић.

Кад је реч о Космету, Вучић је рекао да сад имамо замрзнут конфликт и да сматра да ништа не бисмо добили ратом те да жели да упита „родољубе да ли су спремни да изађу из топле собе и крену на Косово, као и зими кад се жале да су се смрзли кад морају да сачекају пола сата на улици да крену машине за снег“.

– А да питам ја све те јунаке, вајне родољубе, који ми сваки дан држе придике… Да их питам колико су пута били на Косову у колико су спремни да седе у рову на минус 10 или минус 15… Јесу ли спремни да изађу из топле собе као зими кад се жале да су се смрзли кад морају да сачекају пола сата на улици да крену машине за снег – казао је Вучић.


Извор: Танјиг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Владике Амфилохије и Атанасије о Космету и одговор Вучића

* Обавезна поља