đorđe vukadinovićБЕОГРАД – Алтернативни економски програм и указивање на дефицит демократичности који демонстрира власт могле би да буду централне теме око којих би се сложиле и сарађивале Демократска странка и Либерално-демократска партија.

Њихова жеља за сарадњом је разумљива, али им је маневарски простор сужен, кажу саговорници Данаса, политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић и Светлана Логар из Ипсос Стратеџик маркетинга, уочи данашњег састанка партијских врхова ДС и ЛДП на којем ће се разговарати о моделу сарадње и редоследу корака.

Вукадиновић упозорава да је маневарски простор деловања ових странака прилично сужен, јер је ова власт преузела њихове политике.

– И да нема унутрашњих организационих, кадровских и других слабости у ДС и ЛДП, оне би објективно имале проблем. С обзиром на те слабости, оне су у позицији да тврде да је власт неискрена у политици коју води или да се Влада само претвара да води политику на такозваном европском курсу. Друга могућност је да ДС и ЛДП инсистирају да су оне заслужне за то што су СНС и СПС биле принуђене да преузму њихову политику. Чак и да су у овоме у праву, неће превише импресионирати ни стране факторе ни домаће бираче. Обе опције су неперспективне, неатрактивне и дефанзивне – објашњава Вукадиновић.

Према његовим речима, ДС и ЛДП морају да траже другу политику и покажу јасну, конкретну разлику у односу на СНС.

– Не треба минимизирати и игнорисати разлике између ДС и ЛДП, које су много битније од лидерских сујета и анимозитета, и односе се на државну политику, а нарочито на националну и економску сферу. У том контексту ЛДП је ближи СНС, а ДС социјалистима. Ако се занемаре разлике, ове две странке могу из ових покушаја сарадње изаћи још више посвађане и удаљеније – упозорава Вукадиновић.

Могућу сарадњу демократа и либерала Ђорђе Вукадиновић види у критици власти због демонстрираног демократског дефицита у пракси владања и евентуално на некомпетенцији, али је „некомпетенција клизав терен, јер се онда може поставити питање и неких њихових кадрова“.

Светлана Логар наводи да је грађанима без обзира на страначку опредељеност „тема број један, али и два три или четири“ већ неколико година драматично лоша економска ситуација.

– С обзиром на то, ако ДС и ЛДП понуде економски програм који ће убедити људе да ће им бити боље и да ће се земља извући из кризе, могли би да привуку грађане. Без економског програма, све остале теме нису довољно јаке. Претпостављам да су и они тога свесни – каже Логарева.

Када је реч о темама попут ЕУ и Косова, на чему су ЛДП и ДС раније инсистирали, саговорница Данаса не види могућност да они ту нешто ново понуде, јер и њихови симпатизери поздрављају потезе садашње власти.

– На основу изјава види се да покрећу теме демократских процеса, слободе медија, али, понављам, све то без економског програма не може да привуче грађане – закључује Светлана Логар.

Председник ЛДП Чедомир Јовановић, који је и иницирао разговоре с опозиционим странкама ради формирања успешне алтернативе актуелној власти, објаснио је да су се политичке странке отуђиле од људи и да је потребно у политику вратити оне који су из ње изашли, као и да треба дефинисати политички концепт који ће бити способан да одговори на тешку ситуацију и бројне проблеме. Јовановић је истакао да није потребно „ритуално помирење, нити је тема утапање једних у друге, него заједнички договор око онога што желимо да радимо“.

Демократе су позитивно одговориле на овај позив. „Желимо да тражимо оно што нас спаја, што је заједнички именитељ, и да неке ствари радимо заједно и у парламенту и ван њега“, рекао је лидер ДС Драган Ђилас.

Као што је Данас ексклузивно објавио, челни људи ДС и ЛДП требало би данас да одрже први званични састанак о будућој сарадњи. У делегацији ДС требало би да буду председник Драган Ђилас, заменик председника Бојан Пајтић и председник Политичког савета Драгољуб Мићуновић, а делегација ЛДП биће идентичног формата – председник Чедомир Јовановић, његов заменик Ненад Милић и председница Политичког савета Наташа Мићић.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Власт преузела политику ДС и ЛДП

* Обавезна поља