bratislav-gasic-foto-vesna-lalic_fВојни синдикат Србије поднео је у понедељак кривичну пријаву против министра одбране Братислава Гашића због „спречавања политичког, синдикалног и другог удруживања и деловања”, саопштили су представници овог удружења. Исти поступак је, како кажу, покренут против неименованог команданта батаљона у Прокупљу.

„У пријави се наводи да министар одбране од октобра 2014. године испољава негативан став према припадницима и представницима синдиката, активно омета рад и деловање синдиката у систему одбране тако што избегава да створи просторно-техничке услове и потпише просторно-технички споразум, од којег зависи несметан рад и деловање Војног синдиката Србије”, стоји у саопштењу које су представници запослених у Војсци Србије упутили медијима.

Они су навели да је министар Гашић седам месеци одуговлачио признавање репрезентативности Војног синдиката Србије, иако Закон о раду прописује да је то требало да учини у року од 15 дана. Такође, синдикалци истичу да Гашић избегава преговоре о закључењу колективног уговора, иако је још у марту примио тај позив. Представницима синдиката се, како кажу, ускраћује право да учествују у изради и доношењу прописа који се тичу радних права и социјалног статуса запослених.

Из Министарства одбране оштро су демантовали тврдње Војног синдиката Србије, истичући да су неосновани и нетачни наводи да министар одбране спречава синдикално удруживање, јер у Министарству одбране и Војсци Србије постоји осам синдиката.

Представници ресорног министарства су објаснили да је помало чудно то што је Војни синдикат Србије поднео захтев за потписивање споразума са министром одбране, уместо са командантима бригада, који су били представници послодавца. Остали синдикати су потписали споразуме са командантима, а не са министром одбране, објашњавају надлежни. У Министарству кажу да су синдикалисти тражили да им министар, сем просторија и средстава за рад, додели и два службена возила са возачима, а да Министарство одбране сноси трошкове горива, одржавања и регистрације.

Синдикалци су у јучерашњем саопштењу демантовали ове тврдње, наводећи да је реч о неистинама.

„Законом о раду јасно је предвиђена обавеза послодавца да своје ресурсе стави на располагање синдикату. Војни синдикат Србије делује у целој Србији, па смо затражили да нам се омогући коришћење службених возила Министарства одбране, како бисмо могли да радимо у свим јединицама. То је уобичајена појава, а ове ’привилегије’ користе представници полицијског или синдиката запослених у здравству. Планирали смо да из својих средстава плаћамо амортизацију, гориво, возаче, па чак и осигурање”, објаснили су јуче представници Војног синдиката Србије уз напомену да није битно колико синдиката има у систему одбране, већ колико њих је репрезентативно.

Министар одбране неће бити надлежан за синдикате

Доношењем новог Закона о Војсци Србије (фебруар 2015. године) стављена је ван снаге Уредба о синдикалном организовању, кажу у Министарству одбране. Законом је предвиђено да ће се убудуће сва питања у вези са синдикалним организовањем и радом бити уређена новим Правилом службе Војске Србије, које се завршава. Убудуће министар одбране неће бити надлежан за синдикате у војсци.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Војни синдикат против Гашића

* Обавезна поља