slavko_curuvija_rade_markovicБЕОГРАД – Кривично ванпретресно веће Посебног одељења Вишег суда у Београду није потврдило оптужницу за убиство новинара Славка Ћурувије. Вратило је предмет у фазу истраге, јер сматра да је потребно испитати одређене сведоке, обавити судскомедицинска вештачења и допунско балистичко вештачење.

Како је јуче саопштено, суд тражи да Тужилаштво за организовани криминал у року од три дана донесе наредбу о допуни истраге ради бољег разјашњења, да би се испитала основаност оптужнице и постојање оправдане сумње да су окривљени учинили кривична дела која им се стављају на терет.

Суд није саопштио каква додатна вештачења треба обавити, нити ко су сведоци чија се саслушања траже. Одлука о враћању оптужнице, како је саопштено, донета је 22. јула.

„Одлуци суда не треба придавати велики значај, јер се у последње време често враћају оптужнице. Ово није никаква одлука која није смела да се догоди. Тужилаштво сада мора да поступи по тој наредби, али верујем да ће то брзо бити учињено и да ће нова оптужница бити потврђена”, каже за „Политику” Слободан Ружић, заступник Јелене и Радета Ћурувије, деце убијеног новинара.

Ипак, додаје наш саговорник, до нове оптужнице може да протекне још неколико месеци. На ту оптужницу одбрана ће опет имати право да одговори, због чега се почетак суђења за убиство Ћурувије за сада не може предвидети.

Подсећамо, због убиства познатог новинара у притвору су Радоњић и Ромић. Марковић је у притвору због других предмета у којима је осуђен, док је Курак и даље у бекству. Душан Машић, бранилац Радомира Марковића, каже да је суд прихватио приговор одбране који се поред осталог односи и на надлежност Тужилаштва за организовани криминал за поступање у овом предмету, с обзиром на то да није доказано постојање организоване криминалне групе.

„Суд је прихватио приговоре одбране, односно процесне разлоге који се односе на саслушање сведока, издвајање записника, вештачења и надлежности Тужилаштва за организовани криминал. Тако се поступак уводи у правне оквире јер је до сада судбина окривљених одређивана мимо законске процедуре”, сматра Зора Добричанин Никодиновић, бранилац Ромића и Радоњића.

Подсећамо, тужилаштво је 9. јуна подигло оптужницу у којој наводи да је Ћурувију убио оптужени Мирослав Курак испаливши му 12 метака у леђа и у главу, пуцајући из „шкорпиона” 7,65 милиметара са растојања од једног и по метра. Његов саучесник, према оптужници, био је Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио његову супругу Бранку Прпу, када је покушала да се окрене. Као организатори злочина оптужени су Радомир Марковић, бивши начелник РДБ, и Милан Радоњић, некадашњи начелник београдског ЦДБ.

Злочин се догодио 11. априла 1999. године, дан пошто је, како је утврдило тужилаштво, пропао први покушај атентата. За убиство су, одлуком Марковића, одабрани припадници београдског Центра ДБ, јер је Милорад Улемек Легија, тадашњи командант Јединице за специјалне операције, одбио да обави овај државни задатак, правдајући се ангажовањем јединице на Косову.

И притвор споран

Апелациони суд, одлучујући у посебном поступку, уважио је и жалбу одбране на притвор у коме су Ромић и Радоњић од 14. јануара.

„Тај суд је укинуо одлуку Вишег суда о продужењу притвора Ромићу и Радоњићу због узнемирења јавности и тражи да тај суд донесе нову одлуку и објасни на који начин то узнемирење може угрозити вођење кривичног поступка. Апелациони суд у свом образложењу каже да није свако узнемирење јавности разлог за притвор и да разлози морају бити индивидуализовани, односно да се наведе када и која јавност би била узнемирена пуштањем окривљених на слободу”, каже адвокат Зора Добричанин Никодиновић.

Према њеним речима, узнемирење јавности наведено је као једини разлог за притвор Ромићу и Радоњићу.

Радисављевић: Следи вештачење повреда Бранке Прпе

Тужилаштво за организовани криминал донело је наредбу за допуну истраге, поступајући по одлуци Посебног одељења Вишег суда.

„У оквиру допуне истраге, саслушаћемо више сведока и наложити медицинско вештачење врсте и тежине повреда које је задобила Бранка Прпа”, рекао је јуче за „Политику” Миљко Радисављевић, специјални тужилац.

Шта значи допуна истраге

Није више неуобичајено да суд када преиспитује оптужницу прихвати приговоре одбране и оцени да је потребно да се допуни истрага како би наводи оптужнице били поткрепљени још неким доказима. Ипак, то говори о извесној слабости оптужнице и чешћи је случај да суд потврди одмах и не уважи приговоре одбране.

Када суд оптужницу врати тужилаштву, оно је дужно да поступи по судским налозима и да поново отвори истрагу. У том поступку мора да се уради све оно што је суд затражио. Често су то допунска вештачења или саслушања сведока које тужилаштво није саслушало у истрази. После тога, тужилаштво пише нову, измењену оптужницу која најчешће тада буде потврђена пред судом. Тек тада може да се закаже припремно рочиште, а затим и главни претрес.

Оптужнице су враћане у случајевима бившег министра Оливера Дулића, Дарка Шарића за шверц дроге, у случају „Агробанка”, у поступку против Светлане Ражнатовић и другим, али су касније потврђене.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Враћена оптужница за убиство Ћурувије

* Обавезна поља