mrkonjic1Због изјава почасног председника СПС-а о „Прокопу”, убудуће ће сви страначки функционери морати да траже дозволу странке за разговор са новинарима

Уже руководство Социјалистичке партије Србије на седници одржаној у петак подржало је ставове свог лидера Ивице Дачића изнете у ауторском тексту у „Политици” . Врх СПС-а сматра да је почасни председник Милутин Мркоњић, говорећи о железничкој станици „Прокоп”, износио искључиво личне ставове, а не партијске. Састанак социјалиста у седишту ове партије на Студентском тргу у Београду, како се незванично сазнаје, заказао је заменик председника СПС-а Александар Антић и на њему су били сви функционери ове партије, осим председника Ивице Дачића, који је био у Амстердаму на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ и држава кандидата посвећеном мигрантској кризи.

„Стратешки интерес СПС-а је искључиво сарадња с СНС-ом и жеља да буду настављене европске интеграције. Нико у партији нема намеру да после четири године сарадње са напредњацима мења стратешког партнера, без обзира на то да ли ћемо после пролећних избора бити део нове владе или нећемо учествовати у власти”, каже један од учесника састанка.

Он наводи да су сви били изненађени наступом Милутина Мркоњића, али подсећа да је почасни председник СПС-а дао споран интервју „Времену” пре него што је Ивица Дачић објавио ауторски текст у најстаријем дневном листу у овом делу Европе.

„Никоме није јасно шта је Мркоњић хтео тим интервјуом, јер смо пре свега десетак дана управо због ’Прокопа’ водили рат са напредњацима. ’Прокоп’ је успех ове владе и не знам зашто се Мркоњић понашао као да је члан неке опозиционе странке”, прича наш саговорник из СПС-а.

Да би се избегли неспоразуми, убудуће ће сви функционери СПС-а, осим председника Ивице Дачића, за интервју или изјаву медијима морати да траже сагласност информативне службе СПС-а.

„Нико од нас функционера СПС није забио нож у леђа Дачићу и ми ћемо поштовати оно шта се од нас тражи, али нисам сигуран да ли ће то исто поступити и Милутин Мркоњић. Његова стручност, знање и харизма нису спорне. Ако не добије зелено светло за иступ у јавности, сматраћемо да је он говорио у своје, а не у име СПС-а”, наводи саговорник нашег листа.

На питање да ли ће Милутин Мркоњић бити смењен са места почасног председника СПС-а, овај функционер социјалиста каже да о томе нису ни разговарали и да популарни Мрка није ни био тема састанка.

„Милутин Мркоњић је на главном одбору странке изабран за почасног председника и само на исти начин може да буде смењен. Преурањено је говорити о његовој смени, али уколико настави да износи ставове које нико не подржава, највероватније неће моћи да остане на почасној функцији у партији”, истиче овај функционер.

На састанку је било говора о распуштању неколико локалних одбора социјалиста којима врх није задовољан, поготово имајући у виду да се ближе и локални избори. Наш саговорник најављује да ће социјалисти током следеће недеље почети званичне разговоре о заједничком наступу на локалним, покрајинским и републичким изборима са својим „старим” коалиционим партнерима – ПУПС-ом и Јединственом Србијом.

„Не очекујемо никакве проблеме нити уцене ових партија око броја мандата на заједничкој изборној листи. То су пре свега медијски спинови, а најкасније за десетак дана знаће се и колико ће која партија процентуално имати кандидата за посланике или одборнике”, каже овај социјалиста.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Врх СПС-а се оградио од Мркоњића

* Обавезна поља