Председник Александар Вучић поверио је Ани Брнабић мандат за састав нове владе.

Вучић је рекао да није било лако донети ту одлуку, те да то није пораз за СНС, нити за било кога другог, већ идеја да се пронађе најбоље решење, а да ће СПС, иако је СНС доминантнија на основу повререња грађана на изборима, имати значајнију углогу у влади.

Будући премијер мора обезбедити даље јачање угледа земља и даље реформе, рекао је председник Србије на прес конференцији.

Како је рекао, Брнабић га је обавестила да може да обезбеди већину посланика у парламенту за избор владе коју предлаже.

Вучић је истакао да је Брнабић вредна, да поседује стручне и личне квалитете, да је уверен да ће показати поштовање према партијама од којих очекује подршку и да ће радити на бољитку за нашу Србију.

Председник је објаснио да је одлуку о предлогу кандидата за састављање нове владе донео на основу Члана 112, став 1, тачка 127, став 1 Устава Републике Србије, после саслушаног мишљења представника изабраних листа.

„Није било лако донети одлуку и донео сам је у складу са интересима Републике Сбрије, циљевима прокламованим, са идејом да радом и енергијом наставимо да доносимо добре режултате, како за нашу земљу тако и грађане”, рекао је он.

Брнабић: Част и одговорност водити Владу

Кандидат за премијера Србије Ана Брнабић захвалила је председнику Србије на указаном поверењу и истакла да јој је част, али и да је свесна одговрности коју преузима.

„Желим да захвалим Председнику на указаном огромном поверењу да водим Владу Србије и наставим реформе са несмањеном посвећеношцу и снагом”, рекла је Брнабић у првој изјави за јавност након што је председник Србије предложио за мандатара.

Она је истакла да је част служити својој земљи.

„Ја ћу, уколико ме Скупштина изгласа, Владу водити посвећено и одговорно, а свој посао ћу радити поштено и са љубављу. Свесна сам одговорности коју преузимам јер треба да наследим правог лидера, као и обавеза према грађанима који очекују да резултате рада Владе осете кроз бољи квалитет живота”, истакла је Брнабић у изајви достављеној Танјугу.

Она је рекла да је прихватила кандидатуру коју је добила од председника Србије и да креће да ради на експозеу и састављању Владе.

„Важно је да се рад на пројектима настави и ја сутра свакако идем у Врњачку Бању у раније договорену посету. Идем да проверим како функционише систем којим смо повезали податке шест државних институција који омогуцава да држава буде сервис градана”, истакла је Брнабић.

Она је оценила да је то важан, реформски, како је рекла, револуционаран пројекат за Србију и она ће са тимом у Влади Србије и свим државним институцијама наставити да ради на реформисању државне управе.

„Започети послови морају да се завршавају, а ја сам последњих месеци посвећено радила на томе да Србију уведемо у ред модерних држава у којима државна управа ради ефикасно и у функцији градана.

Лицно ћу се ангажовати да сви заједно радимо на циљевима који су веци и важнији од свих нас појединачно”, поручила је Брнабић.

Ана Брнабић седми премијер од 2000. године

Ана Брнабић, коју је данас председник Србије Александар Вучић предложио за мандатара за састав нове владе, биће седми премијер од демократских промена 2000. године, а за протеклих 17 година само је Мирко Цветковић остао све четири године на челу владе. ; ;

Први председник владе био је Зоран Ђинђић који је изабран 25. јануара 2001. године и на тој функцији је остао до 12. марта 2003. године када је убијен.

Од 18. марта 2003. на челу владе био је Зоран Живковић. ;

У марту 2004. године изабрана је мањинска влада са Војиславом Коштуницом на челу. Коштуница је поново изабран за премијера и 2007. године.

У јулу 2008. Скупштина Србије изабрала је нову републичку владу на чијем је челу био Мирко Цветковић који је на том месту остао до јула 2012. када је Ивица Дачић изабран за премијера.

Дачић је председник Владе био до 27. априла 2014, када је га је на том месту наследио Александар Вучић.

Вучић је поново изабран за премијера у августу 2016. и на том месту је остао до 30. маја ове године, када је поднео оставку због избора за председника Србије.

Брнабић као премијер више економски, Дачић политички део

Председник Србије Александра Вучић рекао је данас да ће костур владе остати исти, али да ће бити одређених промена, да ће бити два министарства више, те да ће све бити познато за викенд.

Подвукао је да ово није пораз ни за СНС, нити за било кога другог.

„Ово је моја жеља да покушамо да пронађемо у датом тренутку најбоље решење”, рекао је Вучић и додао:

„СПС ће, без обзира што данас СНС има доминатнију предност него на претходним изборима, имати значајнију улогу у владу. То моја жеља, имам пуно поверење у Ивицу Дачића”, нагласио је Вучић.

Објаснио је да ће Ана Брнабић, којој је поверио мандат за састав нове владе, да се бави питањима из области економије, дигитализације и слично, а да ће Дачић, који ужива његово огромно поверење, водити суштински политички део.

Поручио је да је веома важно да покушамо да размишљамо о резултатима, а не да никада ништа не ваља и није добро, већ какви ће режултати остати на семафору иза нас.

„Волели мене или не чињеница је да 15. јуна имате 20 милијарди суфицита са свим плаћеним катама, а да нисмо подигли новац од ЕПС и Телекома, што су највеће једнократне уплате. То све говори о значајним резултатима и то је добра основа за подизање плата”, закључио је он.

Агенције: Прва жена и прва геј особа на челу Владе Србије

Светске агенције пренеле су под ознаком „хитно” да је председник Србије Александар Вучић именовао министарку Ану Брнабић за премијерку Србије и навеле да је у питању прва српска премијерка у историји и прва декларисана геј особа на челу владе неке балканске земље.

АФП наводи да је Ана Брнабић прва отворено геј особа на позицији премијера на конзервативном Балкану, као и то да је прва жена у српској историји која је доспела на ту позицију.

Француска агенција констатује да ће Брнабић (41) ступити на чело владе мање од годину дана након што је ушла у политику, када је у августу прошле године постала министарка јавне управе и локалне самоуправе.

Додаје и да се очекује да ће она ступити на дужност у наредних неколико недеља.

Ројтерс је такође констатовао да је у питању прва жена премијер у српској историји и прва отворено геј особа на позицији премијера на читавом Балкану.

Британска агенција преноси и да је Вучић своју одлуку образложио наводећи да верује да Брнабић поседује све стручне и личне квалитете и да је уверен да ће она радити напорно и показати поштовање свим политичким партијама, као и да ће радити у корист Србије са другим министрима.

АП наводи да је Брнабићева прва отворено геј особа која се нашла на челу владе „веома конзервативне земље”.

Агенција преноси и да је Вучић рекао да је донео „тешку одлуку у интересу Србије и њених грађана”.

Подсећа и да су групе за заштиту људских права поздравиле њено именовање за министарку прошле године као „историјску” одлуку за балканску земљу у којој се, како тврди, хомосексуална заједница често суочава са дискриминацијом и насиљем.

Вучић је обећао да ће побољшати права хомосексуалаца у оквиру напора да се земља приближи чланству у ЕУ, подсећа америчка агенција.

Вучић о „мандатару-марионети”: Увек ће наћи разлог за критику

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да га не занимају изјаве да ће мандатар бити марионета, нити, генерално, изјаве његових политичких противника, који ће, како је рекао, увек наћи разлог да критикују његове одлуке, и да га занима само шта имају да кажу грађани.

„Да сам рекао данас друго име, рекли би да сам изабрао најгорег, Овако кажу да сам изабрао марионету. Не занима ме шта они имају да кажу, већ ме занима шта имају да кажу грађани Србије”, поручио је Вучић.

Одговарајући на питања новинара како коментарише критике својих политичких противника да је одуговлачио у избору мандатара владе и њихове тврдње да ће нови премијер бити марионета, Вучић је рекао да су те изјаве трагикомичне.

„Није прошло ни половина времена која је Уставом дата да донесем одлуку о мандатару. То сам могао да урадим и крајем овог месеца. Нисам то урадио, већ после посете Казахстану, као што сам и рекао”, рекао је Вучић.

Он је додао да нема шта више да одговори својим политичким противницима јер, како је рекао, шта год да је урадио, наишао би на критику.

Палма – Ана Брнабић није мој премијер

ЈАГОДИНА — Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма изјавио је да мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић није његов премијер.

„Само једна реченица. Ана Брнабић није мој премијер“, рекао је кратко Марковић за агенцију Бета.

Марковић је раније рекао да ЈС неће гласати за премијера и Владу на чијем је челу особа која није домаћин, нема деце, међународну популарност и контакте.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на конференцији за медије да ће мандатар за састав нове Владе Србије бити Ана Брнабић.

Он је навео да ће лидер СПС Ивица Дачић „суштински водити политички део“, као и да ће бити промена међу министрима и „једно или два министарства више“.

Вучић је навео да га је Брнабићева обавестила да може да обезбеди већину посланика у парламенту.

Такође, навео је и да је она вредна, да поседује стручне и личне квалитете, да је уверен да ће показати поштовање према партијама од којих очекује подршку и да ће радити на бољитку Србије.

АФП је убрзо јавио да је Вучић за премијерку именовао Брнабићеву која је отворено геј.

Бошко Обрадовић – Врнабић наређење Запада

Београд — Председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је да кандидаткиња за председника Владе Ана Брнабић има веће поверење Запада од председника Александра Вучића.

“Ана Брнабић има веће поверење Запада од Вучића. Зато председник мора да предложи оно што му је Запад наредио. Изгледа да се није много питао. Је л’ чуо неко образложење зашто је Ана Брнабић добро решење за премијера? Вероватно му је глупо да каже да то није његов избор него туђи“, написао је Обрадовић.

Додао је и да Брнабићева цео живот ради за стране компаније и стране невладине организације.

“Сада ће то да настави да ради на месту српског премијера. Мени ово мирише на премијера за једно лето и ванредне парламентарне изборе, истовремено са београдским, и то можда већ на јесен ове године. За 70 минута Вучић је пет секунди говорио о Ани Брнабић као мандатару, а осталих 69 минута и 55 секунди је наставио да врши функцију премијера. Сада само остаје да Ана Брнабић комплетира Владу Србије са правим људима и да министри постану Чеда, Беба, Чанак, Соња Бисерко, Јелена Милић“, навео је Обрадовић.

Шутановац – Србија као султанат

Председник ДС Драган Шутановац каже да Србија постаје султанат, после одлуке председника Србије Александра Вучића да предложи мандатара за нову Владу Србије.

Доскорашњи премијер је за свог наследника предложио актуелну министарку државне управе и локалне самоуправе Ану Брнабић.

“Информација о имену које ће преузети канцеларију премијера потпуно је небитна јер већ пет година и функцију премијера и председника и врховног команданта и координатора служби и спаситеља из поплава и возача камиона кроз тунеле обавља само један човек који једини одлучује о судбини овог народа. У нашој земљи се успоставља султанат у коме постоји један султан и много везира, међу којима је и Ана Брнабић”, навео је Шутановац.

Додао је и да је информација о имену само информација ко ће преузети одговорност за сва Вучићева нереализована обећања.

“Након разговора са представницима владајуће већине и дела опозиције, председник је одредио мандатара кога нико током тих разговора није предложио. То говори у прилог тези да се у Србији симулира демократија науштрб свих грађана који у Србији свакога дана живе све лошије. Нови премијер ће имати ауторитет само уколико у првој недељи ухапси одговорне за Савамалу и батинаше који су напали новинаре и грађане на дан полагања Вучићеве заклетве. У супротном, имаћемо Владу у којој ће шеф бити исти као и до сада, само са друге позиције”, истакао је Шутановац.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић – Ана Брнабић премијер, Дачић води политички део?!

* Обавезна поља