aleksandar-vucic-zamisljenСУБОТИЦА –Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је порука америчког амбасадора Мајкла Кирбија у вези са посетом руског председника Владимира Путина Србији питање упућено руској страни, а не Србији, и да су то њихови односи у које он, како је рекао, „не би улазио”.

„То су њихови односи и ја у то не бих улазио”, рекао је Вучић новинарима у Суботици.

Вучић је додао да амерички амбасадор није тражио увођење санкција и да не врши притисак на Србију, те да је Кирби „добар човек и одличан амбасадор”.

Упитан какву поруку је Кирби желео да пошаље, Вучић је одговорио „немојте ви да бринете, има ко да мисли о тим порукама. Не брините се, Србија је на добром путу. Све ће бити у најбољем реду”.

Амерички дипломата је у интервјуу „Вечерњим новостима” оценио да су односи Србије и САД веома добри, али је поводом најављене посете руског председника Београду, упитао – ако се то деси, зашто Владимир Путин долази?

„Можете имати добре односе и са Русијом и Кином, и са САД. Али наш став о посетама кинеских и руских званичника се разликује. Кинези готово никога нису напали, а Руси јесу. То треба имати на уму. Још није сигурно да ли ће Путин доћи, али ако се то деси – зашто долази? Због прославе ослобађања Београда? А Београд је ослободила и Трећа украјинска армија, као део Црвене армије”, рекао је Кирби у интервјуу за београдски дневник.

Кирби: Србија има право да зове кога хоће

БЕОГРАД– Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби изјавио је данас да Србија има право да позове кога год хоће и када год хоће у посету, укључујући руског председника Владимира Путина, а да је он само желео да скрене пажњу на историјски контекст Дана ослобођења Београда.

На питање новинара да објасни то што је у интервјуу „Вечерњим новостима” поставио питање зашто Путин долази, Кирби је одговорио: „Србија има право да зове кога год хоће, то је на Србији и срском руководству, а ја само мислим да је контекст мало изврнут”.

„С моје тачке гледишта, Србија може да га (Путина) позове кад год хоће, укључујући и на тај дан”, рекао је он.

Он је објаснио да није реч о томе да се он се слаже са доласком руског председника, већ да сматра да обележавање ослобођења Београда треба да буде подсетник и на историјски конктекст.

У ослобођењу је, према његовим речима, учествовала и Трећа украјинска армија, део Црвене армије СССР, као и војници из више совјетских република – Русије, Украјине, Белорусије, Азербејџана, Грузије, Казахстана…

„Сви људи из СССР, као и из Србије, желели су да се ослободе нациста и то је оно што сам желео да нагласим и да ставим причу у тај контекст”, рекао је амерички амбасадор.

На питање да ли се његова изјава може схватити као притисак на Београд да се изјасни између Москве и Вашингтона, Кирби је одговорио одрично.

„Не, желим да кажем да је ослобођење Београда, као и Варшаве, Париза и других градова било важно многима – САД, Француској, Србији, Украјини, Русији јер нацизам је зло”, рекао је он.

Упитан због чега је у интервјуу направио разлику између посета кинеских и руских званичника, Кирби је рекао:

„Ви можете да то тумачите како хоћете, али ја вам кажем у ком контексту сам говорио: Кина је у Другом светском рату такође учествовала и на истоку се борила против Јапана.„

Јакуњин: Кирби показао да не зна историју

БЕОГРАД – Председник Фонда Андреја Првозваног Владимир Јакуњин оценио је данас у Београду, поводом коментара америчког амбасадора Мајкла Кирбија зашто руски председник Владимир Путин долази у посету Србији, да је он показао непознавање историје Совјетског Савеза и Другог светског рата.

„Он (Кирби) није добро упознат са историјом Совјетског Савеза и Другог светског рата. Можда ће се наћи људи који могу да му донесу књиге…ако зна да чита”, рекао је Јакуњин упитан да прокоментарише да је амерички амбасадор рекао да су Београд у Другом светском рату ослобађали украјински војници.

Он додао да је и раније имао сумње у то да се у најбољим високошколским установама Америке будућој политичкој елити даје право знање историје и политике.

„Више пута смо били сведоци како Американци мешају делове света, континенте и то – ко је са ким у контакту”, рекао је Јакуњин новинарима у центру „Сава”, где је завршена међународна конференција посвећена Првом светском рату.

Он је додао да „зато не види ништа чудно у (Кирбијевој) изјави да су Београд наводно ослободили украјински војници”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић дојашњава Кирбија – реакције на Кирбијеву изјаву

* Обавезна поља