МОСКВА – Председник Србије Александар Вучић допутовао је данас у посету Русији, током које ће се састати са руским председником Владимиром Путином.

На почетку посете Вучић ће прво обићи Зарјађе парк а вечерас ће предати орден супрузи бившег руског амбасадора при УН Виталија Чуркина.

Зарјађе парк је отворен у септембру ове године, налази у центру града у близини Црвеног трга и Кремља на пространству од 13 хектара.

Први је градски парк изграђен за последњих 50 година а поводом 870 година Москве отворили су га председник Русије Владимир Путин и градоначелник Сергеј Собјањин.

Подељен је у четири пејзажне зоне, у њему се налази најбогатија жива ботаничка колекција биљака, интерактивни медија центар, интерактивни археолошки музеј.

У изградњи парка су коришћене савремене технологије, а права атракција је пешачки мост 70 метара изнад реке Москве.

Вучић ће увече предати орден супрузи Виталија Чуркина, амбасадора Русије у Уједињеним нацијама који је преминуо у фебруару ове године и којем је бивши председник Србије постхумно доделио орден. Чуркин је важио за великог пријатеља Србије.

Познат је по томе што је стопирао британску резолуцију о Сребреници а на седницама Савета безбедности о Косову и Метохији врло енергично је критиковао приштинске институције и упозоравао да је ситуација у покрајини далеко од стабилне како тамошње власти желе да је прикажу.

У делегацији коју предводи Вучић је више министара – шеф дипломатије Ивица Дачић, министар привреде Горан Кнежевић, министар рада Зоран Ђорђевић, министар одбране Александар Вулин, министар рударства и енергетике Александар Антић.

Лазански – Шта нас чека после руковања Вучића и Путина

Шта ће донети нови сусрет председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина у Москви? Шта ће све бити саопштено јавности, а шта ће се рећи иза затворених врата?

Несумњиво је да ћемо чути да односи Русије и Србије све више јачају, да се економска размена повећава, да је руско тржиште огромно и да очекује још офанзивнији наступ српске привреде, да Београд очекује и проширење гасног терминала у Банатском двору, да Србија нема намеру да Русији уводи било какве санкције, као и да српско-руска војна сарадње буде још интензивнија.

Хоће ли током ове посете бити саопштено и решење за статус српско-руског хуманитарног центра у Нишу, остаје да видимо. Москва се позива на текст споразума о том центру, текст који је усаглашен пре скоро четири године, али споразум још није потписан због притиска Запада на Београд. Русија не захтева за тај центар дипломатски статус, како то неки тврде, већ технички статус који омогућава људима који раде у центру да квалитетно обављају свој посао, да техничка средства која из Русије стижу у центар као поклон не подлежу царини и порезима. Јер ако Руси поклањају камионе-цистерне српско-руском хуманитарном центру у Нишу, каква је логика да тај центар на поклоњена средства још мора да плаћа царину и порез?

Гледишта западних дипломата да је тај центар потенцијална шпијунска база су обична будалаштина недостојна озбиљних коментара. Не знам како се Русима може објаснити да не дајемо центру у Нишу технички статус ако војници НАТО-а, по ИПАП споразуму између Србије и НАТО-а, практично имају дипломатски статус у Србији. У том контексту биће тешко објаснити Москви неутралну војну позицију Србије.

Да Москва нема ништа против уласка Србије у ЕУ потпуно је јасно, али је јасно и да ћемо тим уласком изгубити бесцарински режим трговине са Русијом. Суверена одлука Србије, суверена одлука Русије. Свако даље приближавање Србије пуноправном чланству у НАТО имаће последице по односе са Русијом. Суверена одлука Србије, суверена одлука Русије.

Разговори у Москви дотакнуће се и војнотехничке сарадње двеју земаља. Испоруке „мигова 29“ и система „С-300“ из Белорусије Србији прво мора да одобри Русија, као земља-произвођач. Ту је и питање набавке руских ПВО система типа „панцир“ и „бук М-2“ за Србију, као и термин испоруке 30 поклоњених и модернизованих тенкова Т-72 и 30 оклопних аутомобила БРДМ-2 за војску Србије.

Руска страна је свесна да је Србија под великим притиском Запада по разним питањима, па Москва већ дуже има један службени беневолентан став према Београду. Истина, ту и тамо у неким руским медијима има и оштријих питања за Београд, као што и у неким српским медијима има и врло оштрих текстова о председнику Путину. Ствар демократије.

Русија ће наставити да подржава Србију око Косова, тачно онолико колико ће се Србија борити за Косово и то је потпуно логично. Србија настоји да и даље игра самосталну спољну политику, колико се то уопште може у постојећим околностима, Србија купује време очекујући да ЕУ и Русија нормализују своје односе, што би за Србију било спасоносно решење.

У том контексту председник Србије Александар Вучић ће се у сусрету са Владимиром Путином информисати да ли је позив америчког амбасадора у Москви на побољшање односа између Русије и САД, као и информације које је ЦИА дала руској страни о планираном терористичком напада у Санкт Петербургу, на чему је Путин захвалио, дакле, је ли то прва назнака ресетовања односа САД и Русије? За Србију би то била добра ствар, за светски мир такође…


Извор: Спутњик, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић допутовао у Москву, шта се очекује?

* Обавезна поља