vucic-ekspoze-1Мандатар за састав нове владе Александар Вучић поручио је данас да неће дозволити да се Србија враћа назад и да стане. „Даћемо све од себе да то учинимо”, рекао је Вучић на почетку излагања експозеа о новој влади. Део опозиције је, пре него што је Вучић почео излагање, напустиo салу Скупштине Србије. Вучић је рекао да данас није у парламенту само због фомирања нове владе.

„Већ и да сви заједно постављамо лествицу и одговарамо на питање колико можемо да постигнемо, тестирамо наше могућности и лимите, проверамо да ли смо као земља мали или можемо да будемо велики, да ли ћемо успети да се попнемо или клизимио и да ли ћемо моћи да померимо границе нашег рада, образовања, наше сујете и помирености са тим колико и шта можемо”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је влада изабрана не због себичних интереса, већ да буде одговорна за померање граница и подизање лестивце.

„Немам намеру да се бавим овим послом кад не будем могао да урадим више, да освојиом више за нашу земљу, за тај посао смо се одлучили не због славе већ због одговорности”, рекао је Вучић.

Вучић је подсетио на обавезу према Србији и њеним грађанима да буду бољи како би, како је рекао, ова држава била боља и како би људи боље живели.

Према његовим речима људима су досадиле бајке и митови, и зато су пристали на тешке мере и штедњу.

„Бољи живот је бољи уз ужасно већи напор свих нас”, рекао је Вучић.

Србија је почела да ради јер је открила јасан циљ, пожелела је на врх, не онај ратнички, већ онај на који се стиже знањем, радом и трудом, рекао је Вучић. То је врх знања, напретка и марљивости, на који се стиже само ако победиш себе, рекао је Вучић и додао да после много времена постоји резултат којим можемо да се похвалимо.

„Нема више кретања уназад, нема силажења нити падања”, поручио је Вучић. Како је рекао нова влада хоће да заставу Србије на врху оствари и да ће дати све од себе да то учини.

„Једноставно немамо више где, него само набоље и напред”, рекао је Вучић.

Данас Србија није иста као пре две године, рекао је Вучић, приметивши да је земља тада била у рецесији, да се јавни дуг отео контроли, да је постојала бојазан да не могу да се испуне обавезе према пензионерима и радницима.

Вучић је на почетку говора захвалио Алфреду Гузенбауеру, бившем румунском премијеру Виктору Понти и италијанском политичару Франку Фратинију, који присуствују седници.

Седницу са галерије прате и гости, председници Уставног и Врховног касационог суда, представници верских заједница, гувернер Народне банке Србије, начелник Генералштаба ВС, представници владе и Скупштине Војводине, града Београда, дипломатског кора и други.

ШЕШЕЉ: СЕДЕЋУ И ДВА ДАНА АКО ТРЕБА

Мандатар Александар Вучић данас је током излагања неколико пута улазио у дијалог са лидером радикала Војиславом Шешељем, који се из посланичке клупе интересовао колико страна има експозе. У једном моменту, Вучић је прекинуо говор и рекао да је, током сат времена читања изнео само око осам одсто експозеа, што би значило да ће да чита до један сат иза поноћи.

Вучић је потом, на опаску Војислава Шешеља, рекао да су лидеру радикала можда потребне Памперс пелене, али да њему нису. „И нећу да седим, ја ћу да стојим”, рекао је Вучић.

Вучић је потом још једном рекао да нема шансе да у пристојно време заврши читање експозеа и председници парламента рекао да ће препричати неколико страница, а да скупштинске службе доставе посланицима 260 страна експозеа.

На то је Шешељ добацио да је спреман да седи у парламенту и два дана ако треба, на шта је Вучић рекао „знам, стижу пелене”. Вучић је захвалио Шешељу што је спреман да слуша експозе, наводећи да није битно да ли и колико су политички противници, већ да је важно да постоји поштовање, без обзира на то ко је колику подршку грађана добио.

Вучић је, током говора, рекао да су посланици добили само део експозеа, да су им подељене само основе. Рекао је и да неће читати цео експозе, већ ће један део говорити „из главе”.

vucic-ekspoze3

БИЋУ ОТВОРЕНИЈИ ЗА КРИТИКЕ, АЛИ НЕЋУ УЗМИЦАТИ

Мандатар Александар Вучић поручио је да ће у наредне четири године бити отворенији за критике и примедбе, али да неће узмицати и да ће наставити да се бори за Србију и свакога ко ради у корист грађана.

„Наредне четири године намеравам да будем још отворенији за критике и примедбе, покушаћу да будем љубазнији, што не значи да нећу бити самоуверен и оштар у одговорима онима који се служе клеветама и лажима. Узмицати нећу никада, борићу се за Србију, сваког члана владе, владу, сваког ко ради у корист грађана и народа”, поручио је Вучић у парламенту.

Он је рекао да му се чини да после снажне политичке подршке на изборима има осећај да све већи број грађана дели његово политичко становиште о променама и да се шири подршка реформама.

Навео је да критике нису нешто што тек тако пролази поред њега, већ да их слуша и прати.

„Пратим их, чујем, слушам, нисам слеп и глув и гледам да се мењам”, рекао је Вучић, приметивши да је понекад био строг и арогантан, брз у одговорима, да је деловало да многе одговорности преузима на себе.

Додао је и да зато није изненађен што су га поједини звали диктатором, тиранином, аутократом, наводећи да већина тих људи то чини јер је навикла на раније привилегије.

Вучић је рекао да нису сви желели успех владе и Србије, да је кад је добио први мандат знао да ће сваки знак слабости поједини покушати да искористе јер нису желели да се Србија мења, да је, такође, знао да су га многи грађани „псовали” кад су уведене мере фискалне консолидације, али да је сада јасно да је Србија стабилна и финансијски сигурна.

ЦИЉ НОВЕ ВЛАДЕ ПРОСПЕРИТЕТ И ПОДИЗАЊЕ СТАНДАРДА

Циљ нове владе је просперитет и подизање животног стандарда свим грађанима, изјавио је данас мандатар Александар Вучић, додајући да ће бити повећане плате у јавном сектору.

„Говорили су ми када сам прошлог пута говорио народним посланицима да ћемо да имамо двоструко мање плате него што смо имали у претходном периоду. Данас имамо веће плате него што смо их имали тада, али пре свега захваљујући расту плата у приватном сектору”, рекао је Вучић образлажући експозе.

У јавном сектору и полицајци и припадници одбране, војске и у социјалном и здравственом и образовном сектору могу да очекују даља повећања плате, нагласио је Вучић додајући да то неће бити мала повећања плате.

Он је додао да ће се плате у јавном сектору и пензије у будућности редовно исплаћивати, као и да је циљ да се кроз повећање потрошње подигне раст, а не само кроз повећање извоза и инвестиција. Додао је да је од 2014. до 2016. отворено 124.000 нових радних места, да је више од једне фабрике месечно отварано, да је стабилизована валута и остварена ниска инфлација.

Вучић је навео и да су економска, регионална и политичика стабилност услов за нове инвестиције, како иностране, тако и домаће, приметивши да нам стабилност доноси и међународни углед, поштовање за нашу земљу, јер је способна да се сама сналази, јер је суверена, јер јој се верује и јер је поуздан партнер својим пријатељима.

Како је додао, претходна влада је остварила стабилност, а нова ће радити још вредније ради просперитета и напретка.

НАРОД ИХ ИЗАБРАО А ОНИ НИ ДА ЧУЈУ, НИ ДА СЛУШАЈУ

Народ их је изабрао да слушају експозе и да после изнесу примедбе, али је јасно да је део опозиције то уопште не занима, поручио је данас мандатар Александар Вучић.

„Народ их је изабрао да слушају и да после тога могу да дају примедбе, али грађани сада могу да виде да они нису дошли ни да чују ни да слушају”, рекао је Вучић, коментаришући излазак посланика ДС, СДС и ДЈБ из скупштинске сале.

Он је навео да, док су он и његов тим даноноћно радили, поједини су дошли само да седну, да изнесу понеку увреду, да оду до ресторана, узму дневнице, те да тако заврше свој посао. Вучић је, током говора, рекао да су посланици добили само део експозеа, да су им подељене само основе. Рекао је и да неће читати цео експозе, већ ће један део говорити „из главе”.

СПРЕМНИ СМО ДА ОТКРИЈЕМО СВЕ ДОБРО И ЛЕПО У ОКРУЖЕЊУ

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић поручио је да ће се нова влада залагати за мир и стабилност у региону, те да ће бити највећа препрека свима који би да дестабилизују Србију, гурају је на доле и зауставе у развоју.

Он је у експозеу пред посланицима у Народној скупштини рекао да су регионална и економска стабилност услов за нове инвестиције, јер без стабилности нема ни домаћих улагања. У тешким геополитичким условима, нарочито после Брегзита и неуспелог војног пуча у Турској, све је теже и компликованије водити политику Србије, оценио је Вучић.

„Поједине земље у региону, о којима и данас нећу рећи, зарад политичких поена, попут Хрватске, отварају старе ране и угрожавају регионалну стабилност. Није лако у односима ни у БиХ, посебно отежавају изјаве званичника и непроцесуирање оних који су почили злочине”, рекао је Вучић.

Истакавши да је порука Србије да ће гонити Србе који су починили злочине, али и све остале који се налазе на нашој територији, Вучић је поручио: „Једино што тражимо да злочиници без обзира на националност одговарају, једнако вреди свачији живот. Не тражимо да српски живот вреди више, али захтевамо да српске очи вреде као и оне невиних хрватских, муслиманских, и свих других жртава”.

Ствараћемо услове за боље односе, додао је, али и поручио да ћемо знати да заштитимо наше националне интересе.

„Постали смо свесни интереса превирања и почели смо да се прилагођавамо. Открили смо нову реч – разговор, престали са бесмисленим сукобима. Прихватили смо да имају они своје интересе и сетили се да ми имамо своје”, приметио је Вучић додајући да је Србија почела да прича са свима, па и онима које је воле и разумеју, тако и онима који њу не воле и не разумеју.

То је, према његовим речима, нова Србија која је изашла у свет и коју је свет прихватио.

„Постали смо центар развоја и стабилности. Привукли највећи број инвеститора, како страних тако и домаћих. Прошле године смо имали без икаквих приватизација 1,850 милијарди евра инвестиција, а једна БиХ, која није мања од нас, 400 милиона евра. То добро у тешком времену које је веома компликовано”, објаснио је, истакавши да је пут Србије пут мира, дијалога и развоја.

Вучић је нагласио да је Србија учила да беда стиже са ратовима, да нема напретка док се чују топови.

„За фабрике, путеве и школе у Србији је потребан стабилан Балкан, регион без сукоба, регион дијалога. Спремни смо да откријемо све оно добро и лепо у окружењу. Спремни смо да инвестирамо у њихово болно сећање као и у наше. Рачунамо да је то први корак ка оном дану када ћемо се сви сећати свих и поштовати све, дану када ће сви знати да смо заједно научили крваву лекцију која се не би понављала”, уверен је он.

Поручио је да ће свако ко заборави на ту нашу обавезу тиме радити против интереса не Хрватске, БиХ, Црне Горе, већ елементарних интереса Србије, жвота у њој.

Рат у окружењу производи проблема у Србији, онемогућује живот у њој, подсетио је Вучић, приметивши да су грађани Србије, када је вођена политика на погрешан, а не паметан нацин, плаћали то бедом, хипераинфлацијом, животима.

„Можемо да се правдамо на разне начине, да кривце налазимо у теоријама завера, али то није наш посао, већ да сагледамо како смо ми погрешили и да не понављамо грешке, Мир и стабилност потребни су припадницима нашег, али и свих других народа”, поручио је Вучић.

Он је нагласио да је то политика нове владе и свако ко то буде желео да мења мораће да мења владу, јер она неће да се Србија враћа назад и остави нове генерације на дну.

opozicija-izlazak-iz-sale

ЦИЉ ДА СВА ПОГЛАВЉА БУДУ ОТВОРЕНА ДО КРАЈА МАНДАТА ВЛАДЕ

Мандатар Александар Вучић поручио је данас да је циљ да сва преговарачка поглавља буду затворена до краја мандата будуће владе, 2019. године.

Вучић је рекао да је чланство у Европској унији једно од стратешких опредељења Владе говори о томе да Србију желимо да видимо у клубу демократских и најразвијенијих држава света.

„Ако је могло 28 европских држава пре нас, може и Србија”, рекао је Вучић и додао да данас немамо времена да анализирамо зашто смо у последњем вагону за чланство и зашто боље нисмо искористили последњу деценију или две, када је возни ред био нешто интензивнији.

Он је истакао да ће пут ка чланству у ЕУ бити препун политичких изазова, али изазове нећемо мерити према ономе који их поставља, већ према ефектима за наше друштво и наше грађане.

„Наш однос према европским интеграцијама није почивао на еуфорији, већ на одговорности, истини и реалним могућностима напретка Србије. Напредак Србије нисмо и никада нећемо мерити бројем отворених поглавља, већ бројем отворених радних места и побољшањем животног стандарда грађана”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће број отворених поглавља бити мерило да смо добри у достизању најнапреднијих стандарда савременог света, што стандарди Европске уније свакако јесу.

Вучић је рекао да је Србија од 2001. године добила подршку ЕУ у бесповратним средствима од три милијарде евра, а из ИПА фондова за 2007-2013. године 1,4 милијарде.

Од 2014. године, додао је он, Србији је на располагању нови инструмент подршке ЕУ – ИПА ИИ, а из тог инструмента биће подржане реформе у саобраћају, енергетици, животној средини, развој конкурентности, људских ресурса, пољопривреда и рурални развој, реформа јавне управе, правда и унутрашњи послови.

РАСТ ИНВЕСТИЦИЈА ЗАВИСИЋЕ ОД ДИНАМИКЕ ПРИСТУПАЊА ЕУ

Србија је до сада остварила раст БДП-а захваљујући већем извозу и инвестицијама, а раст инвестиција у будућности зависи директно од динамике приступања Европској унији, рекао је мандатар Александар Вучић.

Због тога, додао је, Србија наставља са отварањем преговарачких поглавља, која би требало да затвори 2020. године.

Напредак Србије основни је задатак нове владе, поручио је, а основи циљ је побољшање животног стандарда грађана.

„Водићемо интензивне консултације на највишем нивоу Србије и ЕУ око календара отварања и затварања свих 35 преговарачких поглавља и квартално пратити испуњеност плана и програма, рекао је Вучић.

Очекује да ће Србија до краја мандата ове владе, 2020. затворити поглавља, а то, приметио је, не зависи само од нас.

„Али, ако не поставимо амбициозно циљеве ни оне мање нећемо да испунимо”, рекао је Вучић.

Он је додао да је чланство Србије у ЕУ једно од стратешких опредељења нове владе које говори да жели Србију да види у кругу демократских држава Старог континента.

Вучић је рекао да је Србија већ спремна за отварање поглавља 5 о јавним набавкама које је веома важно за борбу против корупције, као и поглавља 25, 26, 13, 12, 14, 20 и 21, а мерила треба да испунимо за поглавља 1, 3, 11 и 15.

„Пут ка чланству ће бити пут изазова, али изазове нећемо мерити према онима ко их постављају, већ према ефектима за наше грађане. Ово не радимо због идолатријског приступа, већ због интереса нашег народа и државе. Напредак Србије нисмо и никада нећемо мерити бројем отворених поглавља, већ бројем отворених радних места и побољшања стандарда наших грађана”, рекао је Вучић.

О томе како је Србија до сада радила доказ су извештаји Европске комисије, навео је Вучић, додајући да у том смислу имамо једну од најбољих оцена у региону.

„Испунили смо све критеријуме по питању економије и ММФ-а, и Светске банке и Европске комисије. У тој кључној области за стандард грађана нисмо имали буквално ниједну примедбу”, рекао је Вучић.

Премијер је навео да је у 2015. у Србију стигло укупно 2,11 милијарди инвестиција, а од тога је 72,4 одсто из ЕУ, односно 1,53 милијарде.

„О томе би сви требало да поведу рачуна”, рекао је он.

Покривеност извоза увозом у 2015. години је била 77,18 одсто, док је у августу 2012. била 59,68 одсто, а највише су инвестиције из ЕУ које су те производе поново извозиле у земље ЕУ.

У извозу главни спољнотрговински партнери су у 2015. биле су из ЕУ – Италија са 1,946 милијарди евра уз раст 0,7 одсто у односу на 2014, затим Немачка 1,5 милијарди уз раст од 13 одсто, Румунија, Хрватска…

Код увоза главни парнтери су били Немачка 2,31 милијарди уз раст од 11 одсто, Италија 1,7 милијарди евра, затим Мађарска, Пољска…

Највећи суфицит у трговини Србија бележи са БиХ, Црном Гором и Македонијом, а највећи дефицит имамо у трговини са Кином због увоза мобилних телефона и лап топова, као и Русијом због увоза нафте и гаса.

Вучић је подсетио да је у овој години Србија добила велику инвестицију кинеског Хестила у Железару Смедерево, а очекује, како је рекао, већи прилив инвестиција из ЕУ.

„Очекујемо још инвестиција из ЕУ и Русије, а ми обезбеђујемо уређеност и унапређење амбијента за улагање”, рекао је он, преноси Танјуг

СРБИЈА ЗА МИР КРОЗ ДИЈАЛОГ И ПАРТНЕРСТВО

Србија ће остати чврсто опредељена за мир, јачање сарадње, поверења и добросуседских односа, а постизање дуготрајног мира и стабилности кроз дијалог и стварање партнерских веза биће политика нове владе, поручио је данас мандатар за састав нове Владе Александар Вучић.

Вучић је у експозеу истакао да промене које су се догодиле у стратегијском окружењу Србије намећу и потребу осавремењавања кључних стратегијских докумената из области безбедности и одбране, због чега ће у наредном средњорочном периоду бити извршена ревизија њиховог садржаја.

Притом, уважаваће се све специфичности геостратегијског положаја Републике, национални интереси, потребе и могућности земље, рекао је он.

Развој система одбране, како се наводи у експозеу, предуслов је заштите одбрамбених интереса Србије и успешног одговора на изазове, ризике и претње безбедности.

Планирање развоја и изградње укупних одбрамбених способности система одбране засновано је на опредељењу Србије за војном неутралношћу у односу на постојеће војне савезе и примени концепта тоталне одбране, који подразумева интегрално ангажовање субјеката одбране и одбрамбених потенцијала.

Значајан сегмент тог концепта, поред ослонца на властите одбрамбене потенцијале, јесте унапређивање партнерства и мултилатералне сарадње с другим државама и међународним организацијама и институцијама у очувању и заштити одбрамбених интереса Србије.

Како је Вучић објаснио првенствено је на уму сарадња у области одбране с Европском унијом, Руском Федерацијом, Кином, САД, али и земљама региона Југоисточне Европе и другим пријатељским земљама.

Важан аспект сарадње јесте и ангажовање у Програму Партнерство за мир и учешће у активностима Заједничке безбедносне и спољне политике Европске уније, рекао је Вучић.

До краја 2016. године Влада ће Народној скупштини предложити нови дугорочни план развоја система одбране Републике Србије, у којем ће бити утврђени основни правци развоја до 2025, а после чега ће Влада усвојити Средњорочни план и програм развоја система одбране за период до 2020. у коме ће се деталљније операционализовати ставови и опредељења из Дугорочног плана развоја система одбране Републике Србије.

Буџет за опремање Војске Србије ће имати тенденцију раста, из разлога његовог изразито развојног карактера и директног утицаја како на раст способности Војске Србије тако и на раст капацитета и извозног потенцијала одбрамбене индустрије Србије.

Модернизација перспективног наоружања и војне опреме реализоваће се повећањем буџета за развој наоружања и војне опреме (и до шест пута), наводи се у експозеу.

Модернизација и развој средстава ратне технике биће максимално усмерени на домаће војне и цивилне научно-истраживачке институције и домаћу одбрамбену индустрију.

Он је додао да ће безбедносне службе које делују у оквиру Министарства одбране наставити да прате динамичне промене у међународном безбедносном окружењу, како би Србија, у складу са својим могућностима, била спремна да правовремено и адекватно реагује.

Када је реч о Косову и Метохији у наредном периоду, Војска Србије наставиће ангажовање на обезбеђењу административне линије и на контроли Копнене зоне безбедности.

Систем одбране Републике Србије наставиће да доприноси изградњи и очувању мира у свету учешћем декларисаних јединица Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама под окриљем Уједињених нација и Европске уније, а све у складу с расположивим буџетским и другим ресурсима.

Министарство одбране и Војска Србије, додао је Вучић, наставиће да помажу цивилном становништву и цивилним органима у случају ванредних ситуација и других облика угрожавања безбедности људи и имовине.

Ekspoze-Vucic--(4)

У ПОЉООПРИВРЕДИ ФОКУС НА СРЕДЊИМ ГАЗДИНСТВИМА

Представљајући програм будуће владе, мандатар Александар Вучић је рекао да ће у пољопривреди и руралном развоју фокус бити на средњим газдинствима да постану конкурентна и извозе, затим унапређење технологије, као и примена стандарда код производа за извоз.

Имајући у виду значај пољопривреде за националну економију у којој учествује са 10 одсто у БДП-у, 21 одсто у извозу и 20 одсто у радној снази, успешан одговор овим изазовима је императив, навео је мандатар у експозеу.

Таквог одговора, указао је, није било у правој мери до данас.

„Да бисмо постигли одржив развој у пољопривреди, већ сада морамо гледати у будућност. Новим и одлучним реформским мерама, буџетском подршком, снажном економском политиком и трговином покренућемо пољопривреду и активирати потенцијале да хранимо свет”, навео је.

Србија, казао је, може бити равноправни актер у глобалној тржишној утакмици ако будемо имали бољу стратегију, ако будемо играли као тим и ако будемо бржи и одлучнији у реализацији наших циљева од других.

Најавио је да ће нова политика бити реална и флексибилна, фокусирана на ефикаснију расподелу пољопривредног буџета и охрабривању свих учесника у пољопривредном сектору да инвестирају, тако што ће обезбедити бесповратна средства у висини и до 60 одсто од вредности укупне инвестиције.

„Младе пољопривреднике и подручја мање погодна за пољопривредну производњу држава ће подржати већим процентом бесповратних средстава. Млади пољопривредници ће бити у прилици да испуне снове својих очева и замене трактор и прикључне машине старе преко 20 година, новим које ће држава субвенционисати”, рекао је мандатар.

Најавио је и да ће бесповратним средствима бити изграђено хиљаде „малих фабрика” на селу.

Влада ће, казао је, подржати улагања нових и модернизацију постојећих објеката за држање животиња на фармама, складиштење, хлађење, чишћење, сушење, замрзавање, класирање и паковање производа, заштићене просторе за производњу садног материјала, воћа, поврћа, лековитог биља и цвећа, подизање нових вишегодишњих засада и винограда.

Такође, влада ће подржати куповину нових пољопривредних возила, механизације и опреме, побољшање постојећих, као и изградњу и опремање нових система за наводњавање.

У ОБРАЗОВАЊУ АКЦЕНАТ НА ПРЕДУЗЕТНИЧКИМ ВЕШТИНАМА

Мандатар Александар Вучић је представљајући програм нове владе у Дому Народне скупштине Србије поручио да ће у области образовања акценат бити стављена на развој предузетничких вештина и практичних и примењивих знања.

Мандатар је поручио да ће се будућа влада усредсредити на успостављање националног оквира квалификација који би требало да обезбеди евиденцију образовних профила потребних на тржишту рада како би се образовни програми прилагођавали потребама тржишта рада, али и обезбедило признавање и препознавање вештина и знања стечених ван формалног образовања.

„Ако нема искуство из праксе, млад човек се тешко одлучује и на покретање самосталног бизниса, а склоност ка предузетништву развија управо дуални модел образовања”, навео је Вучић.

Србија је, истакао је, почела увођење модела дуалног образовања, као начина за усклађивање система образовања с тражњом привреде за кадровима, јер пракса је показала да је у земљама које имају дуално стручно образовање стопа незапослености младих, по правилу, мања од 10 одсто.

„То је основни разлог зашто је ово питање рангирано високо у агенди Владе Србије и представља мост који нашу децу припрема за изазове високог образовања, али и укључивање у тржиште рада”, рекао је навео је мандатар Вучић у свом експозеу.

Истакао је да свака озбиљна реформа образовања почиње реформом високог образовања, како би се оно више фокусирало на конкурентност, оријентацију ка крајњем резултату и иновацијама, као и на мапу пута ка финансирању које је оријентисано ка учинку.

ЗАВРШИЋЕМО ПРИВАТИЗАЦИЈУ, ШТО РАНИЈЕ ВЛАДЕ НИСУ СМЕЛЕ

Мандатар за састав нове владе Александар Вучић истакао је данас да зарад боље тржишне утакмице, али и рационалног располагања државним средствима планира да настави са повлачењем државе из делова привреде који нису стратешки ресурс.

„У претходне две године кренули смо у реорганизацију и финансијско реструктурирање три највећа јавна инфраструктурна система – ЕПС-а, Србијагаса и Железница. У претходном мандату, Влади Србије је припао задатак да заврши процес приватизације за који ниједна влада није имала храбрости током претходних 15 година”, навео је он у експозеу у Народној скупштини.

БОРБА ПРОТИВ КРИМИНАЛА КРОЗ ЈАЧАЊЕ ИНСТИТУЦИЈА

Борба против корупције, организованог и финансијског криминала наставиће да буде приоритет Владе Србије и одвијаће се на даљем развијању институција које ће бити оспосособљене да делују превентивно или да врше хапшења, оптужују и доносе пресуде на време, у краћем року него данас, поручио је данас мандатар за састав нове Владе Александар Вучић.

Вучић је у експозеу истакао да ће Србија до краја 2016. бити на пола пута реформе у погледу начина на који полиција, тужилаштво и суд починиоце ових дела воде од оптужнице до пресуде.

Како се наводи претходна Влада је већ припремила нацрт измена и допуна кривичног законодавства, чиме ће се омогућити оснивање четири специјална одељења тужилаштава, у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

Та четири одељења биће централно чвориште за полицију, финансијске експерте, тужиоце и судску администрацију, одакле ће се ефикасно борити против корупције у самом њеном језгру.

Та одељења неће радити ништа друго, нити водити иједан други поступак – њихов искључиви и једини посао биће привођење правди корумпираних појединаца у Србији, објашњено је у експозеу.

Биће то једна од највећих реформи у оквиру наше борбе против корупције у Србији и ми ћемо у њој истрајати, поручио је мандатар и додао да ту неће бити крај, већ да ће се влада борити против корупције свим расположивим средствима.

Како се наводи у експозеу до краја 2016. биће усвојена два нова закона у тој области.

До краја године биће донет закон о пореклу имовине, а у оквиру Пореске управе биће формирана посебна јединица која ће се бавити утврђивањем порекла имовине.

Рад те пореске јединице биће усаглашен с радом Тужилаштва за организовани криминал и поменутих будућих посебних одељења виших јавних тужилаштава, а припадници те јединице пролазиће нарочиту обуку, којом ће бити извршен пренос знања из сличних јединица које обављају своје задатке у САД и европским земљама, наводи се у експозеу.

У свом раду ова јединица користиће метод унакрсног испитивања имовине. Сва имовина такве особе за коју она не може да докаже порекло, како је стечена, биће опорезована нарочитом пореском стопом, а по завршетку пореског управног поступка у коме ће се наћи, неће бити искључено евентуално вођење кривичног поступка, објашњено је.

Закон који ћемо битно изменити, заправо донети нови, јесте Закон о агенцији за борбу против корупције, рекао је Вучић и додао да ће бити уведена боља правила надзора и праћења како би успешније решавано сваки сукоб интереса јавних званичника, преноси Танјуг.

ВЕРУЈЕМ ДА САМ ИЗАБРАО ТИМ ЗА ПОБЕДЕ

Мандатар Александар Вучић поручио је вечерас, представљајући кандидате за министре у новој влади, да верује да је изабрао тим који ће бити спреман да оствари све зацртане циљеве и победе.

Вучић је, обраћајући се посланицима након готово шест сати представљања програма будуће владе, рекао да је спреман да мења свакога ко на том путу посустане и ко не испуни очекивања.

„Грађани Србије су на изборима показали да верују у то, ови људи пред вама верују, ја верујем”, поручио је Вучић и позвао грађане и посланике да му се придруже у остварењу плана.

Вучић је рекао и да су грађани на изборима показали да верују у политику озбиљности, одговорности, самопрегора, марљивости и посвећеног рада.

„Верујем у ове људе, верујем у бољу и пристојнију Србију”, рекао је Вучић.

Он је захвалио свим посланицима који нису део владајуће већине, а који су у скупштинској сали седели шест сати и слушали експозе, наводећи да то говори да постоји међусобно поштовање.

„Наш је посао да поштујемо разлике и другачија мишљења, али нећемо одступати од својих ставова и циљева, за које смо сигурни да Србију и грађане воде у бољу будућност. Живела боља и пристојнија Србија”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.


Извор: Танјуг, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићевих шест сати шупље приче

* Обавезна поља