dss-300x225БЕОГРАД – Потрпедседник ДСС Славиша Ристић и члан Председништва Марко Јакшић поднели су данас оставке на страначке функције.

Јакшић је такође на седници Главног обора странке рекао да напушта ДСС због тога што је, како тврди, у колаборацији са СНС.

Председавајући Драган Маршићанин оптужио их је да су „узурпирали седницу на најбруталнији начин“ и да „ништа није нерегуларно“.

Јакшић је рекао и да напушта странку, а њихова излагања чланови Главног одбора су пропратили узвицима „Уа“, „Срам те било“, „А, мандат, врати мандат“, након чега је, пошто су још неки хтели да изађу за говорницу, председавајући Драган Маршићанин прекинуо седницу и одредио паузу од пет минута.

Јакшић је поднео оставку на функцију члана Председништва ДСС-а, члана Главног одбора странке и на чланство у странци, док је Ристић оставку поднео на место потпредседника ДСС.

Маршићанин је оптужио Јакшића и Ристића да су „узурпирали седницу на најбруталнији начин“ и да „ништа није нерегуларно“.

Било је предвиђено да на почетку седнице излагање има кандидат за потпредседника ДСС Милош Јовановић, а да се након тога, у делу затвореном за јавност, утврди дневни ред.

Јовановић треба да буде изабран за потпредседника уместо Борка Илића, који је поднео оставку како би му то омогућио.

slavisa-ristic-marko-jaksic-dss_660x330

Милош Јовановић је затражио данас од ГО странке подршку за своју кандидатуру и најавио да ће се у случају да буде изабран на ту функцију кандидовати и за председника ДСС.

– Примарно питање странке не треба да буду локалне коалиције већ зашто је ДСС За две године изгубио трећину бирача – казао је он.

Отворени део седнице ГО ДСС завршен је око 13 часова, након чега ће чланови тог тела гласати о Јовановићевој кандидатури.

Оставку на место потпредседника ДСС и члана Главног одбора странке прво је поднео Маро Јакшић, који је потом напустио седницу. Он је рекао и да напушта странку.

„Чланови ДСС са Косова не прихватају сарадњу са издајницима“

За говорницу је затим изашао Славиша Ристић који је рекао да је ово први пут да се на почетку седнице Главног одбора не разматра дневни ред, као ни разлози оставке председнице странке Санде Рашковић Ивић, за коју је казао да је вратила ДСС у Скупштину Србије.

Он је истакао да чланови ДСС са Косова не прихватају сарадњу са „издајницима“, односно Српском напредном странком и додао да већина у председништву мисли другачије. Потом је поднео остваку на страначке функције и напустио седницу.

Чланови Главног одбора су излагање Јакшића и Ристића пропратили узвицима „Уа“, „Срам те било“, „А, мандат, врати мандат“, после чега је, пошто су још неки хтели да изађу за говорницу, председавајући Драган Маршићанин прекинуо седницу и одредио паузу од пет минута.

Маршићанин рекао је да је седница била узурпирана, а да нерегуларности није било. Он је додао да није први пут да се на почетку седнице не расправља о дневном реду.

Седница ГО ДСС је ће после паузе бити настављена без присуства јавности.

Главни одбор ДСС-а требало би данас да изабере новог потпредседника странке уместо Борка Илића који је раније поднео оставку на ту функцију.

„ДСС странка или секта“

Кандидат за потпредседника ДСС Милош Јовановић затражио је од ГО странке подршку за своју кандидатуру и најавио да ће се ако буде изабран на ту функцију, кандидовати и за председника странке.

Оње рекао да се залаже за слободу општинских одбора да склапају коалиције на локалном нивоу, због тога што неслагања са државном политиком не треба да се пребацују на локал, а ако не донесу такву одлуку, онда „ДСС више није странка, него секта“.

Како је истакао, зато је питање да ли се може са Српском напредном странком (СНС) у општинама и градовима, крајње тенденциозно и логички неодбрањиво.

Он је запитао зашто, ако се неки већ позивају на морал и доследност, није проблем што ДСС склапа локалне коалиције са Социјалистичком партијом Србије, или са Демократском странком (ДС), чији представници су такође учествовали у креирању државне политике са којом се ДСС не слаже.

Коментаришући оставке Марка Јакшића и Славише Ристића, са образложењем да странка иде у „колаборацију са СНС“, Јовановић је рекао да разуме њихову позицију и перспективу јер су они „главне жртве Бриселског споразума и Вучићеве издајничке косовске политике“.

Стање у ДСС Јовановић је окарактерисао као лоше, јер, иако је ушла у парламент, никад није добила мање гласова на изборима и зато ће, ако буде изабран приоритет бити како повратити старе и задобити нове бираче.


Извор: НСПМ, Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићевизација ДСС-а

* Обавезна поља