Пре седам година је објављена студија по којој један перач прозора „погине на сваких десет секунди“. На сатиричном порталу Онион.

Онион је институција савремене сатире. У последњих 20 година, поред тога што су инспирисали гомилу клон портала на свим могућим светским језицима (укључујући и српски), овај сатирични портал је изградиио стил реаговања на дневне догађаје кроз хиперболу али и хладан, рационалан отклон од ствари о којој пише, приказујући њену, често апсурдну, суштину.

Тако су на нападе 11. септембра реаговали тако што су написали кратку причу о томе како су терористи који су извршили напад шокирани јер су након смрти завршили у паклу. Избор Обаме за председника усред два рата и економске кризе су описали причом „Црнац добио најгори посао у Америци“. Наслов приче после 238432234. пуцачине у школи је био „‘Не постоји начин да се ово спречи’ каже једина нација у којој се ово дешава“ а ужас свакодневице савременог постојања је приказан једноставним коментаром „Тек је уторак“.

Због свега овога, јако чуди да је једна сасвим просечна сатирична прича саОниона послужила као инспирација председнику Србије да у петак реагује на смрти двојице радника на градилишту „Београда на води.“

Како је приметио Твитер корисник Вујо Илић, председник Вучић се позвао на студију по којој „у Америци перач прозора погине на сваких 10 секунди“.

Блиц пише:

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је погибија два радника на градилишту Београда на води велика трагедија за њихове породице и да је обема породицама изразио најискреније саучешће, а опозицији поручио да се на трагедији обичних људи не праве политички поени…

Он је поводом трагичне смрти радника изнео један податак из САД.

„У Америци сваких 10 секунди гине један перач прозора, на Ђердапу је седам радника погинуло, то нису манекени, ником се није искривила штикла на писти, то се на грађевини деси… Ми имамо далеко мањи број несрећа у односу на број становника у односу на друге земље. За нас је кључно питање да ли је држава преузела све, да ли је компанија пријавила раднике, да ли су имали заштитну опрему“, рекао је Вучић.

Председникова поента је врло једноставна: да је Србија лидер у свету по питању броја смрти радника на градилиштима. И стварно, у поређењу са тиме да „У Америци сваких 10 секунди гине један перач прозора“, то што је 26 радника погинуло на градилиштима у Србији од почетка године, није за бригу, већ за понос.

Једини проблем са овим резоновањем је то што је причу о перачима прозора објавио један сатирични портал  и то давне 2011. године:

Студија: На сваких десет секунди по један перач прозора небодера падне у смрт

Њујорк- Студија коју је у понедељак објавило Министарство рада каже да у просеку на сваких десет секунди један перач прозора случајно падне у смрт. „Могло би да се очекује повремена смрт у овој професији, али наше истраживање показује да због пуцања канапа и клизања, више од 8.500 перача прозора погине сваког дана“, каже статистичар Карл Еберлинг.

И да, постоје људи који поверују у приче које објави Онион, чак је и амерички конгресмен помислио да се отворио „комплекс за вршење абортуса вредан 8 милијарди долара“ и сам сајт повремено има дилему шта да ради у таквим ситуацијама, али председник Вучић стварно није промислио о томе шта стварно значи ако „перач прозора погине на сваких 10 секунди у Америци“.

То би значило да у Америци сваког сата гине 360 перача прозора, 8640 сваког дана, 60480 сваке недеље, 267840 сваког месеца. Све ово би значило да у земљи од 325,7 милиона становника (по проценама из 2017. године) годишње гине 3 милиона 153 хиљаде 600 перача прозора.

У поређењу са овим, проблем масовних пуцачина по школама који Америка има је небитан. Такође, треба одати признање Америци што и даље успева да буде убедљиво најбогатија земља на свету када јој сваке године умре сваки 100-ти грађанин због пада са небодера.


Извор: Вице

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и амерички перачи прозора

* Обавезна поља