Председник Србије Александар Вучић индиректно је потврдио да ће путовати у Париз на обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата.

Њему је постављено питање у вези са наводним захтевима да то он не учини јер је у француској престоници истакнута застава самопроглашене државе Косово.

„Никоме од нас није пријатно, али морате да разумете да се признање десило пре десет година. Како је то одједном постало тема? Тако је и у Бечу, Паризу, Лондону, Берлину, Риму… Нигде да не идем? Да ли треба себе да изолујем? Кажите ми шта хоћете? Само немојте да тражите оно што вам се у једном тренутку учини како ћемо некоме мајку мајчину, а сутрадан да ми кукате како нисмо успели у побољшању нашег животног стандарда„, рекао је Вучић, преноси Б92.

„Хоћете да Србија не буде представљена у Паризу? Да тамо буде представљено Косово и Тачи, а Србија да не буде? Кажите… Да, Себастијан разуме, сви из опозиције и добар део јавности траже да ја не идем у Париз због те заставе. Како сад имате микроскопе, а све то вам се свиђало раније… Мени се не свиђа, рећи ћу Макрону да ми се не свиђа… Па шта, је л то разлог да не одем и да не разговарам са Макроном, и са Тачијем, Путином, Трампом? Шта је смисао? Да затворимо Србију јер смо стално увређени? Не можемо да глумимо увређену младу, него да идемо напред“, навео је Вучић. „А сви ти који се сада јуначе, када оду у амбасаде не смеју да писну, ћуте као заливени, а кад треба да се јуначе пред домаћом штампом, ииии – то су светски јунаци, мишићи до неба.“

Још 20 година замрзнутог конфликта са Албанцима и нико нам неће остати у земљи

Покушај проналажења компромисног решења са Албанцима је нешто од виталног значаја за Републику Србију, ако морам да вам кажем – мали број људи у Србији у овом тренутку то подржава, тврди председник Вучић. За оно што је рекао данас на заједничкој конференцији за медије у Београду са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом позива се на резултате истраживања Демостата. И док Демостат каже да се 61 одсто грађана Србије „не слаже са идејом размене територија која би подразумевала размену Севера Косова за Прешевску долину“, Вучић управо ову бројку представља као „људе који су против било каквог договора или обавезујућег споразума са Албанцима“.

Вучић је ипак нашао разлог за оптимизам: „Али да вам кажем, и у 2014, и 2015, када смо почели са тешким реформама у земљи, нико за те тешке реформе није био, а данас када људи виде те резултате, претпостављам да бисмо имали подршку од 70 и 80 процената“.

Нагласио је још једном да Србија јесте за компромис тако што „не може албанска страна да добије све“.

Компромис је 100 година гарантовани мир

„Да, имамо свој Устав и у највишем правном акту наше земље пише једно, али кад хоћу да одем на Косово и Метохију, онда ме сачекају прелази и некакве границе између Срба и Срба, који су неки поставили од 2011, па сам ја зато рекао да је важно да то једном, сагласно заједничкој вољи Албанаца и Срба, у складу са компромисним решењем границе утврдимо.“

„А нама још само треба да имамо 20 година замрзнутог конфликта са Албанцима и нико нам неће остати у земљи. То што ће неки други пре нас да испразне своје територије – Албанци, и Хрвати и Бугари и не знам ко. Па шта то нама значи? На крају ћемо и ми да останемо без народа. Шта ће нам територија без народа, без људи? Открио је да се по први у пут у Београду број становника смањује упркос досељавања од 30000 на годишњем нивоу.“

„Нико живи неће остати да живи на Балкану због наших лоших економских прилика и наших свађа и сукоба. Морамо да покушамо да нађемо решење за Србе и Албанце и уколико бисмо успели то да пронађемо, то би било у наредних 100 година гарантовани мир и зато то тако снажно желимо, али за договор је увек потребно двоје и потребно је да дође до компромиса а што се до сада није догодило.“

Да ћутимо, да гледамо у будућност и да се молимо за нашу децу

Одлично је, каже Вучић, разумео канцелара и захвалио му се што је отворено рекао грађанима Србије који су то услови за улазак у ЕУ.

„Најлакше је сад неким људима да кажу, еееј нећемо у ЕУ, баш нас брига, али ти људи морају да знају да нећемо имати више инвеститоре, људи морају да знају да ти који су најгласнији против Европе са којом је 60% размене, да неће више бити инвестиција,“ одговорио је Вучић и подсетио да је управо он „најгласнији да говори ствари Европљанима у лице“.

Али немојте ви који сте децу послали по градовима ЕУ да нам солите памет да нам не треба ЕУ. Наш народ хоће да живи богатије и боље

И даље нема решења, тврди, за Косово и Метохију, али је то, подсећа, решење Срба и Албанаца:

„Да ли смо ми близу некаквог решења? Нисмо, миљама смо далеко али је то пре свега решење у односима Срба и Албанаца и када неко говори да се тиме отвара Пандорина кутија, моје питање за све вас који сте признали независно Косово: А што сте отворили Пандорину кутију 2008? А како ћу ја да објасним српском народу овде да Албанци на Косову имају право на самоопредељење, а да Срби у Републици Српској немају право на самоопредељење?“

Председник тражи ако може било ко у свету да му каже по ком принципу међународног права да он каже нешто, да објасни правично нашем народу. Зато му преостаје да моли народ да разуме тешку ситуацију – „да ћутимо, да гледамо у будућност и да се молимо за нашу децу“, да моли Себастијана и све друге да Србија иде још више напред.

Разграничење

Иако као одговор на новинарско питање аустријске дописнице, Вучић данас помиње разграничење.

„Ја сам у свим својим јавним наступима до сада говорио искључиво о једном појму, на српском језику је то разграничење, не знам како се преводи на немачки језик.“

Али је председник, каже с друге стране и ћутао: „Ћутао сам када су други говорили о својим идејама, не зато што сам се са њима саглашавао, већ зато што сам сматрао да је важно да не рушимо атмосферу изношења идеја у жељи да се дође до компромиса и споразума.“

Што се разграничења тиче, новинарку је питао да ли мисли на границе земаља које су признале Косово као независну државу или не.

ДАЧИЋ – ИСТИЦАЊЕ ЗАСТАВЕ ЈЕ СКАНДАЛ КОЈИ НЕ МОЖЕМО ДА СПРЕЧИМО

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је истицање заставе Косова у париској катедрали Нотр Дам велики скандал, али да Београд то не може да спречи.

„Ми то не можемо да спречимо, али можемо да имамо боље односе са Паризом, зато је предстојећа посета Емануела Макрона изузетно важна“, рекао је Дачић за телевизију Прва, упитан да ли ће Србија реаговати због истицања косовске заставе.

Дачић је оценио да је застава Косова у париској катедрали „генерално велики скандал, зато што не постоји војна парада на којој учествују и поражени“.

„Не знам како је Тачи прихватио позив да учествује, то је за њега дан жалости“, казао је он.

Застава Косова постављена је у Богородичиној цркви у Паризу уз обележја 86 држава и 11 међународних организација. Главној церемонији у Паризу поводом 100. годишњице завршетка Првог светског рата требало би да присуствују и званичници Србије.

Албанска страна се жалила западњацима на мене, а Запад тражи да престанемо да иритирамо Албанце

Запад тражи од Србије да обустави дипломатску акцију којом успешно успева да утиче на државе које су признале тзв. Косово да тај став преиспитају и пониште, јер се тиме наводно „нарушава дијалог са Приштином“.

„Албанска страна се жалила западњацима на мене, а Запад тражи да престанемо са тим јер то иритира Албанце, и, као, штети дијалогу, док су њихова лобирања за нова признавања и чланства у међународним организацијама у реду“, каже Дачић за „Новости“.

Говорећи о одлуци Гренаде, која је повукла признање, он каже да је то још један велики резултат, не само у оспоравању косовске независности, већ у схватању тог проблема да се он може решити само дијалогом, а не, како то Косово сматра, да је ствар већ решена.

„И приликом гласања за њихово чланство у Интерполу видеће се да та ствар није решена и да је лажна листа Приштине о броју држава које су признале Косово. Пошто, наводно, имају толики број држава, онда се може очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити“, каже Дачић.

Поводом коментара из Приштине да повлачење признања Косова од Гренаде и Комонвелта Доминика нису тачне информације, Дачић одговара:

„Ако Косово стварно мисли да лажем, нека погледа ко ће гласати за њих.“

Упркос притисцима са Запада, намера Београда остаје да број признавања тзв. Косова падне испод сто до краја године, и после потеза Гренаде, тај циљ није недостижан, пише лист. После девет поништених одлука за годину дана Косово тренутно признају 102 земље.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и Дачић о застави „Косова“ на Нотр-Даму

* Обавезна поља