vucic.prijatelji srbijeБРИСЕЛ– У Бриселу је данас одржана конференција „Пријатељи Србије”, уз учешће премијера Србије Александра Вучића и представника свих 28 држава-чланица ЕУ, укључујући шефове дипломатија Немачке Франк-Валтера Штајнамјера, Аустрије Себастијана Курца, Хрватске Весне Пусић, Италије Паола Ђентилонија, Словачке Мирослава Лајчак, као и комесара за суседску политику и проширење Јоханеса Хана.

Конференција је одржана на иницијативу министара спољних послова Аустрије и Италије, Курца и Ђентилонија, како би се представила достигнућа Србије у евроинтеграцијама.

Састанку је присуствовао и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Премијер Србије изјавио је да је затражио од шефова дипломатија земаља Европске уније да прва преговарачка поглавља са Србијом отворе много пре краја године.

„Урадили смо све што смо могли”, рекао је Вучић новинарима после скупа коме је присуствовало 20 министара спољних послова чланица ЕУ и осам њихових заменика и државних секретара.

Домаћин скупа, шеф дипломатије Аустрије Себастијан Курц честитао је Србији на позитивним и значајним реформама, али је додао да није добро што Србија годину и по дана после почетка приступних преговора још није отворила ниједно поглавље.

„Желимо да подржимо Србију на европском путу, а данас смо видели да у томе имамо подршку колега из ЕУ”, рекао је Курц.

Министар иностраних послова Италије Паоло Ђентилони, који је уз аустријског колегу био домаћин данашњег скупа, казао је да сви уважавају конструквину улогу Србије у напорима за очување стабилности на Западном Балкану, као и недогматски и прагматични приступ Београда решавању проблема.

Премијер Вучић је казао да је овај састанак био велика прилика да Србија кроз аргументе и чињенице покаже оно што је постигнуто у протеклих годину и по дана.

„Представили смо резултате економских реформи и нисмо данас чули ниједну критичку реч у вези с њима”, рекао је Вучић, али је додао да је речено да треба спровести још неке делове Бриселског споразума.

„Ми ћемо наравно наставити да радимо на томе, али тражили смо да у ЕУ сагледају ширу слику”, казао је он и додао да је на скупу више пута поновљено да је Србија стуб стабилности у региону.

„Тражили смо да се поглавља отворе много пре краја године. Урадили смо доста тога, а урадићемо још како бисмо постигли још резултата”, казао је Вучић додајући да је веома позитивно што се чак 11 министара из ЕУ, плус два домаћина, укључило у дискусију на данашњем састанку.

Вучић је изразио очекивања да ће ЕУ наградити напоре који су до сада учињени на европским интеграцијама.

„Надамо се да ће ЕУ наградити не Владу Србије, него народ који заслужује бољу будућност”, поручио је Вучић.

Упитан да ли је на данашњем сатанку било коментара о недавној посети министра иностраниих послова Русије Сергеја Лаврова Београду Вучић је рекао да се о томе разговарало.

„Било је речи о усклађивању наше спољне политике са европском”, казао је Вучић и додао да Србија врло добро зна своје обавезе према ЕУ, али и да жели да сачува добре односе са Русијом.

„То овде сви знају и ми немамо шта да кријемо”, казао је он.

Вучић је такође рекао да Србија неће да се меша у унутрашње ствари Македоније, али је указао да региону никако нису потребни немир и нестабилност.

„Осећам и видим да нешто није у реду на Западном Балкану”, рекао је премијер Србије и додао да се по први пут прибојава за стабилност региона.

„Не требају нам немири нити некаква искра која би могла да запали ватру, на пример у Босни или негде другде”, казао је премијер.

Он је изразио наду да ће македонски народ превладати тешкоће које су га снашле и изаћи из кризе.

„Нећемо присуствовати никаквим демонстрацијама нити се мешати у унутрашње ствари ниједног нашег суседа”, рекао је Вучић.

Курц је такође изразио забринутост због кризе у Македонији.

„Видимо да недостатак европске перспективе није добар за стабилност Македоније као ни за регион”, рекао је он и истовремено захвалио Србији због конструктивне улоге коју игра у региону.

vucic-dacic-prijatelji srbije

Како је Танјугу раније рекао један бриселски дипломата који је желео да остане анониман, овако широк одзив на скупу доказује да у ЕУ не само да нема ни једне земље која не жели да види Србију као чланицу, већ да постоји добра воља да јој се помогне на путу у Европу.

О важности коју су у Бриселу дали овом скупу говори и то што је због њега померен почетак министарског савета ЕУ посвећеног избегличкој кризи.

Главни циљ скупа био је да се припреми терен да се што пре отворе прва преговарачка поглавља, што Аустрија и Италија већ дуже времена заговарају.

Сам Вучић је више пута рекао да већ у јуну, а најкасније у септембру очекује отварање неколико поглавља, а пре свега 23 и 24 (правосуђе и основна права) и 35 (нормализација односа Београда и Приштине), која имају примат у преговарачком процесу.

Европски званичници на питање о датуму отварања првих поглавља обично одговарају да очекују да ће се то десити „пре краја године”, избегавајући да се одреде прецизније, јер зелено светло за тај корак морају да дају свих 28 чланица.

Незванично, међутим, Танјуг сазнаје да је у начелу постигнута сагласност да се формална одлука донесе на министарском састанку у септембру, а да се конкретна поглавља отворе у октобру, са чиме је сагласна и Немачка, која је донедавно била резервисана по овом питању.

Како је рекао Танјугов дипломатски извор данашњи скуп био је „добра прилика да министри незванично прецизирају позиције својих земаља како на јесен, када се отварање поглавља званично нађе на дневном реду, не би било непријатних изненађења”.

Пусић: Дистанцирати се од покушаја рехабилитације нацистичких колаборациониста какав је био Дража Михајловић

Хрватска министарка спољних послова Весна Пусић изјавила је данас у Бриселу да Хрватска подржава што скорије отварање приступних преговора са Србијом, али да је због стабилност у регион важно да се направи јасна дистанца од величања нацистичких колаборациониста, у које је сврстала вођу четничког покрета Драгољуба Михаиловића.

„Хрватска је од почетка подржавала пут Србије у ЕУ, укључујући и чланство у завршници процеса”, рекла је Пусић новинарима након скупа „Пријатељи Србије” на коме су се окупили министари спољних послова земаља чланица ЕУ”.

Пусић је казала да Хрватска, као и већина осталих у ЕУ, жели што скорије отварање првих преговарачких поглавља, с тим што је за то потребно доследно спровођење Бриселског споразума.

Она је, међутим, указала да је рехабилитација Михаиловића послала врло лошу поруку у регион и да се о томе разговаралои на јутрошњем министарком састанку.

„То квари и ситуацију у Србији”, рекла је министарка и додала да је добро што су се челни људи Србије, премијер Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић, јасно оградили од недавне судске пресуде у корист Михаиловића.

„Битно је за односе у регији да се направи што јаснија дистанце од оваквих покушаја рехабилитације нацистичких колаборациониста какав је био Дража Михаиловић”, истакла је Пусић, подсећајући да је антифашизам једно од темељних вредности ЕУ.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и Дачић са „Пријатељима Србије“

* Обавезна поља